Nyheter

Vad då för Katso-kod?

22.5.2015
-

För några år sedan lanserades Katso-identifiering för företag och organisationer. Tjänsten är skatteförvaltningens och FPA:s gemensamma, avgiftsfria tjänst för identifiering i elektronisk kommunikation. Vad kan företagaren ha för nytta av Katso-koderna?

Katso koodi2 1000px

FragatLogowww2.jpg

För några år sedan lanserades Katso-identifiering för företag och organisationer. Tjänsten är skatteförvaltningens och FPA:s gemensamma, avgiftsfria tjänst för identifiering i elektronisk kommunikation.

Vad kan företagaren ha för nytta av Katso-koderna?

Autentiseringen ger dig möjlighet att göra olika anmälningar exempelvis till skatteförvaltningen eller sköta om tullärenden på nätet.

– För att kunna använda Hyrrä-tjänsten för ansökning av projekt- och företagsstöd ur landsbygdsprogrammet behöver du Katso-koderna. Du kan också göra utbetalningsansökningar och ge eventuella tilläggsuppgifter elektroniskt via Hyrrä. Och Katso-koden behövs också om du ansöker om stöd för investering eller grundande eller om utbetalning från ELY-centralen, specificerar företagsrådgivaren Sari Saarikoski.

I FODS:s skatteskuldsregister kan du bläddra i uppgifter om företagens skatteskulder utan identifiering men för att kunna söka näringsidkarnas skatteskulder behöver du en Katso-kod. En näringsidkare som har en Katso-kod kan i skatteskuldsregistret också kontrollera sina egna uppgifter.

Katso koodi3 350pxHur får jag koderna?

Vid Katso-autentisering sammankopplas organisationen, den person som representerar organisationen och personens behörighet att representera organisationen. Katso-koden är personlig och den kopplas till organisationen med hjälp av fullmakter. I Katso-servicetjänsten identifieras användarna med hjälp av ett användarnamn, fast lösenord och engångslösenord.

Företagets Katso-kod, dvs. behörighet som huvudanvändare, beviljas en person som enligt handelsregistret har rätt att agera för företaget (firmateckningsrätt). Vanligtvis är denna person en styrelsemedlem eller styrelseordförande (i ett aktiebolag). För företagets anställda kan huvudanvändaren skapa Katso-underkoder som inte ger lika omfattande behörighet som de fullständiga Katso-koderna.

För att kunna skapa Katso-koder behöver du dina personliga nätbankkoder. Observera att de ska specifikt vara dina egna koder till ett nätbankskonto i Finland och inte företagets koder, eftersom när man ansöker om koden är det viktigt att den binds till den person som har firmateckningsrätt på ett tillförlitligt sätt.

När koden har hämtats och aktiverats, agerar man för företaget med endast Katso-koden. Därefter behöver man alltså inte längre nätbankkoderna.

https://yritys.tunnistus.fi/sv.jsp

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]

Läs andra artiklar i serien Frågat av företagsrådgivaren:

Ansökningar om företags- och investeringsstöd rullar i gång med hjälp av Hyrrä 

Är det svårt att starta en nätbutik? 

Vilka tillstånd kräver idkandet av företagsverksamhet?