Nyheter

Utomstående expertis till utveckling av företag

29.5.2013
-

Under den gångna vintern har Vasa universitets Levón-institut tillsammans med Svenska handelshögskolan i Vasa planerat de fyra första Advisory Board-utvecklingsprojekten som är riktade till företag. Dessa pilotprojekt har finansierats inom ramen för Innoedu-projektet som förvaltas av Levón-institutet. Innoedu-projektets huvudfinansiering kommer däremot från Europeiska regionalutvecklingsfonden och projektet avslutas sommaren 2013.

Under den gångna vintern har Vasa universitets Levón-institut tillsammans med Svenska handelshögskolan i Vasa planerat de fyra första Advisory Board-utvecklingsprojekten som är riktade till företag. Dessa pilotprojekt har finansierats inom ramen för Innoedu-projektet som förvaltas av Levón-institutet. Innoedu-projektets huvudfinansiering kommer däremot från Europeiska regionalutvecklingsfonden och projektet avslutas sommaren 2013. Innoedu-projektet startades för tre år sedan för att i sin del genomföra Vasaregionens kohesions- och konkurrenskraftsprogram, som koordinerades av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK. Men för att återgå till vad Advisory Board är egentligen:

– Advisory Board är ett utvecklingsprojekt som utgår ifrån varje företags egna utvecklingsbehov. Därför är det ett flexibelt tillvägagångsätt för att utveckla ett företags verksamhet, berättar projektchef Mikko Niiniketo från Levón institutet.

Alla fyra pilotprojekt fick sin början från internetbaserade tillväxtanalyser som gjordes på fyra företag. Analyserna lyfte fram företagens nuvarande situation och deras framtida tillväxtpotential. På basis av analyserna hittades utvecklingsmål, som är viktiga för just de företagens verksamhet. För varje företag sammansattes sedan en egen Advisory Board. Varje Advisory Board bestod av experter som var viktiga sett ur företagets utvecklingsbehov och företaget fick i sista hand välja själv vilka expert som ingick i gruppen.

Projektchef Mikko Niiniketo tror på sådana utvecklingsprojekt som påbörjas utgående ifrån företagets behov.

Tillfälligt avbrott i rutinarbetet

Vasaföretaget Welas Oy, som koncentrerar sig på laserteknologi, var ett av pilotföretagen. Företaget har varit verksamt i fyra år och ville gärna prova utveckla sin affärsverksamhet via Advisory Board. Företaget har tidigare deltagit i några av Levón-institutets projekt, för deltagandet avbryter rutinarbetet och ger lämpligt med utrymme åt sakers utveckling.

- På basis av tillväxtanalysens resultat diskuterade vi flera olika utvecklingsmål gällande vår affärsverksamhet tillsammans med vår Advisory Board. Exempelvis då vi funderade på nya investeringar lyfte Stefan Råback från VASEK fram olika företagsstöd, berättar Welas Oy:s produktutvecklingschef Kari Kivijärvi.

 

- Annars också fick vi många nyttiga tips av Board-medlemmarna gällande marknadsföring och skötsel av ekonomin samt planering och uppföljning.

Före de gemensamma sessionerna besökte Advisory Board medlemmarna företaget som skulle utvecklas, för att lära känna dess verksamhet bättre. Företagsrepresentanterna fick efter de gemensamma sessionerna uppgifter som skulle vara gjorda innan följande session.

Welas Oy:s delägare Kari Kivijärvi (till vänster) och Pekka Mikkonen
ville få utomstående expertis till företagets utveckling.

- Det var bra att utomstående experter deltog i sessionerna, för det motiverade oss att utföra de uppgifter vi fått innan nästa session, skrattar produktchef Pekka Mikkonen.

Mikkonen och Kivijärvi är nöjda över de diskussioner de fört tillsammans med Advisory Board -medlemmarna. Båda ville höra utomståendes synpunkter på Welas Oy:s affärsverksamhet och utvecklingsmål, och den önskan gick i uppfyllelse.

- Det att Advisory Boarden bestod av experter från olika branscher var bra, för vi fick höra många experters åsikter under en session, menar Kivijärvi.

Välslipade verktyg

Genom pilotprojekten kunde man på Levón-institutet konstatera att tillväxtanalysen och Advisory Boarden båda visade sig vara nyttiga utvecklingsverktyg, som utmärkt kan marknadsföras till företag framöver.

Till Advisory Boarden rekryteras experter från Vaasan yliopisto och från resten av regionen, beroende på intresserade företagens behov och önskemål.

- Enligt mig är Advisory Board ett ypperligt sätt att föra fram sådana testresultat som uppkommit på universiteten till företagens vetskap, tycker Niiniketo.

 

Text och bilder: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia