Nyheter

Specialtransportrutter behövs

16.2.2011
-

Specialtransporter är exceptionellt stora eller tungatransporter, vars mått eller massa överstiger gränserna för normal trafik. För specialtransporter krävs ofta tillstånd och en speciell transportled.

Specialtransporter är exceptionellt stora eller tunga
transporter, vars mått eller massa överstiger gränserna för normal trafik. För specialtransporter krävs ofta tillstånd och en speciell transportled.

Riksväg 8 som går genom Vasa är Finlands viktigaste specialtransportrutt. Industrin på västkusten producerar många stora produkter - till exempel motorer, transformatorer eller huspaket - och längs Bottenviken finns många hamnar, genom vilka skrymmande last fraktas ut i världen.

Specialtransportrutterna säkerställs

I samband med planeringen av elektrifieringen av Vasabanan aktualiserades säkerställandet av specialtransportrutterna i regionen. Utan speciallösningar hade specialtransportrutten längs riksväg 8 brutits vid Vasa i samband med elektrifieringen.

Specialtransportrutten som går genom staden förbättras när reparationen av Vasklotbron färdigställs i slutet av året. Den sydliga rutten till hamnen som går genom Sundom är avsedd att
utvecklas till huvudled också för specialtransporter.

Arbetsgruppen tryggar och utvecklar stadens interna trafikleder

I Vasa grundades en specialtransportgrupp som tryggar och utvecklar stadens interna specialtransportrutter. Gruppen är ett samarbetsorgan med representanter från industrin, transportoperatörerna, staden och Närings-, trafik- och miljöcentralen. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs logistikexpert Tommi Tuominen svarar för koordineringen av gruppen.

- I arbetsgruppen försöker vi förutse de förändringar i specialtransportrutterna som orsakas av förändringar i planläggningen och stadsbilden, säger Tuominen.

Text: Johanna Haveri
Översättning: Eva Berg