Nyheter

Skuggstyrelsen ger en puff till företagets utveckling

27.1.2017
-

På hösten 2016 utsågs vasaföretaget Wasa Wellness att delta i VASEKs skuggstyrelseverksamhet. Arbetet inleddes emellertid först i november eftersom företaget var under stor brådska på grund av sitt jubileumsår. På skuggstyrelsens första möte fick företagaren Carina Granö-Träskelin i hemuppgift att planera och fundera på något visst förbättringsmål i företaget.

IMG 3171 600px
Tommi Virkama, Johnny Backman, Carina Granö-Träskelin, Stefan Träskelin och Olav Nylund.

På hösten 2016 utsågs vasaföretaget Wasa Wellness att delta i VASEKs skuggstyrelseverksamhet. Arbetet inleddes emellertid först i november eftersom företaget var under stor brådska på grund av sitt jubileumsår. På skuggstyrelsens första möte fick företagaren Carina Granö-Träskelin i hemuppgift att planera och fundera på något visst förbättringsmål i företaget.

I januari samlades skuggstyrelsen i Wasa Wellness lokaler i Vöråstan. På mötet deltog medlemmarna i företagets riktiga styrelse, dvs. Granö-Träskelin och hennes man Stefan Träskelin. Dessutom var företagets ekonomirådgivare Johnny Backman från BUMA-team, Startias direktör Tommi Virkama och företagsrådgivare Olav Nylund från VASEK inbjudna.

Granö-Träskelins företag erbjuder välmåendetjänster och januari månad har varit något lugnare efter brådskande tider under slutårets festsäsong. Totalt 20 företagare hyr in sig i Wasa Wellness och deras tjänster marknadsförs gemensamt:

– Inom kort skickar vi en ny broschyr till tryckeriet och vi har också jobbat bland annat med ett nytt bröllopspaket som kommer att lanseras på Vasa bröllopsmässa på vårvintern. Dessutom har vi skapat olika servicepaket för olika grupper. Just grupper och speciellt större företagsgrupper och arbetshälsogrupper är viktiga för oss. Jag föreläser också en hel del om teman mindfullness och tankens kraft, berättar Granö-Träskelin.

IMG 3168 600pxEmellertid påminner Backman och Virkama företagaren om att hon ska i affärsverksamheten fokusera speciellt på den biten som ger störst avkastning.

– Man måste vara ganska hård på sig själv och koncentrera sig på det som avkastar i stället på det som man själv tycker är roligt. Föreläsningarna ger säkert nya kunder och de ska därför anses som marknadsföring men man ska vara noga med att föreläsningarna inte blir talkoarbete som inte genererar någon business, konstaterar Virkama.

– Sök fram den outnyttjade kapaciteten i företaget och omvandla den till affärsverksamhet, säger Backman.

Wasa Wellness yogasal används flitigt på vardagskvällarna och den uthyrs också till utomstående. På sistone har ett antal privata grupper tränat i salen. Granö-Träskelin medger att där finns bra potential: salen skulle kunna användas för möten och workshoppar under dagtid och på helgerna.

Virkama påminner företagaren också om att satsa på systematiskt styrelsearbete i företaget:

– Nu att det är bara ni två i styrelsen, håller ni säkert så kallade möten ganska ofta vid köksbordet men det skulle inte vara så dumt med en viss regelbundenhet och planering.

Företagarna på Wasa Wellness är aktiva och företaget har redan inlett ett utvecklingsarbete samt jobbat med att nå en bra känsla av gemenskap.

– Vi har i mindre grupper funderat på olika förbättringsmål och i vilken riktning vi vill ta Wasa Wellness, berättar Granö-Träskelin.

IMG 3177 600px

Det här något som Backman berömmer:

– Det är bra att företaget har en strategi som de följer och kan med hjälp av bokföringen följa med hur prioriteringarna i strategin fungerar; varifrån kommer avkastningen, vad ska man satsa på och hur bygger man upp intäktsmodellen. Huvudsakliga målsättningen är ju att uppnå en situation där företagaren själv kan lyfta en rimlig lön och därför ska man sätta upp realistiska mål, säger han.

Efter detta andra skuggstyrelsemöte får Granö-Träskelin i hemuppgift att göra upp tillsammans med sin ekonomirådgivare ett nytt system för uppföljning av ekonomin. Med dess hjälp ska man kunna följa hur företaget når de uppsatta försäljningsmålen. Skuggstyrelsen för Wasa Wellness samlas nästa gång i mars och kommer att ha möten sammanlagt 4–6 gånger.

Företag kan ansöka om att få delta i VASEK skuggstyrelseverksamhet på kommande sommaren igen.

 

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name]

[contact_member,name=Olav Nylund,id=36,details=Name]