Skärgårdslandskapet och högklassig mat lockar till Café & Restaurant Salteriet
VASEK hjälpte till vid Café & Restaurant Salteriets ägarskifte.
Café & Restaurant Salteriet finns i ett gammalt fisksalteri från 1920-talet i Svedjehamn.
VASEK hjälpte till vid Café & Restaurant Salteriets ägarskifte.
Våren har varit brådskande för Café & Restaurant Salteriets nya ägare Kimmo Kauppila. Det förnyade Cafe & Restaurant Salteriet öppnade dörrarna på valborgsafton och har sedan dess haft en ström av kunder varje dag. I maj-juni får de besök av turistgrupper men under semestersäsongen i juli kommer det fler individuella resenärer. Det har kommit besökare från bland annat Sverige, Norge och Frankrike.
Kauppila säger att det bästa med Café & Restaurant Salteriet är förstklassig mat och den magnifika utsikten till Kvarkens skärgård som öppnas från fönstren.
– Maten tillverkar vi själva och vi använder lokala råvaror, exempelvis sik och lax från Kvarken. Stekt sik i synnerhet är en delikatess. Dessutom använder vi oss av naturens örter, berättar Kauppila.
VASEK yrkeskunskap till stor hjälp
Förstklassig mat och fin skärgårdsutsikt är Salteriets bästa sidor enligt Kimmo Kauppila.
Kauppila hade redan år 2015 funderat på att köpa Salteriet. På sommaren 2016 arbetade han på caféet som sommarkock och lärde känna kunderna. Under sommaren kom Kauppila överens med caféets före detta ägare om att han ska köpa företaget. VASEKs Kjell Nydahl hjälpte bland annat med att kolla noga igenom köpeavtalet.
– Vi gick igenom verksamhetsplanen och ekonomiska kalkyler för företaget. Jag tror på att antalet kunder kommer att öka ännu mer i framtiden, säger Nydahl.
VASEKs yrkeskunskap var till stor nytta vid ägarskiftet.
– Jag fick en opartisk och rätt uppskattning om stället, säger Kauppila.
Program ordnas efter kundernas behov
Kauppila hade redan tidigare fått råd från VASEK eftersom han tillsammans med sin fru Anna Salmi äger gården Aava Kertun kotitila.
– Besökare som varit till Aava Kertun kotitila får rabatt på maten vid caféet och vice versa, berättar Kauppila.
Ett aktiebolag, Sylvi Ravintolat Oy, grundades för Café & Restaurant Salteriet. Kauppilas yngre dotter heter Sylvi.
– Eftersom vi hade gett hemgården namnet efter äldsta dottern Aava Kerttu, var vi tvungna att ge aktiebolaget ett namn efter Sylvi, säger Kauppila och skrattar.
Café Restaurant Salteriet har öppet varje dag fram till slutet av september. Under sommaren ordnas flera evenemang såsom allsång och trubadurkvällar. Dessutom ordnas guidade fiske- och cykelturer eller annat program efter kundernas behov.
Borden på caféet är nya.
Läs mer om gården Aava Kertun kotitila: https://www.vasek.fi/vasaregionens-utveckling-ab-vasek/kommunikation/artiklar/pa-garden-aava-kertun-kotitila-trivs-bade-unga-och-gamla