Reformen av bokföringslagen underlättar administrationen
Finlands bokföringslag förnyades på många sätt i början av år 2016. Den förnyade bokföringslagen och bokföringsförordningen skall följas från och med den 1.1.2016 eller för räkenskapsperioder som börjar därefter. De mest betydande ändringarna i den nya lagen berör särskilt den elektroniska bokföringen och förvaringen samt arkiveringen av bokföringsmaterialet.
Finlands bokföringslag förnyades på många sätt i början av år 2016. Den förnyade bokföringslagen och bokföringsförordningen skall följas från och med den 1.1.2016 eller för räkenskapsperioder som börjar därefter. De mest betydande ändringarna i den nya lagen berör särskilt den elektroniska bokföringen och förvaringen samt arkiveringen av bokföringsmaterialet.
I och med reformen strävar man efter att minska den administrativa bördan och definitionsgränserna för småföretagen höjdes betydligt.
– Förordningen gällande små- och mikroföretag är betydande eftersom en stor del av företagen i Finland är just företag i den mindre klassen, konstaterar företagsrådgivaren Sari Saarikoski.
Bokföringsskyldiga delas in i fyra storleksklasser. Klassen för mikroföretag är ny och i den får man särskilda lättnader gällande bokslut. Ändringarna inverkar även på vilka uppgifter företag i de olika klasserna ska presentera i sina bokslut. Obligatoriska noter har begränsats för små företag. Av de stora företagen krävs verksamhetsberättelse och finansieringsanalys, av mellanstora endast verksamhetsberättelse.
I och med reformen undantas kravet på bokslut från flera rörelseidkare och yrkesutövare. Koncernbokslut för små koncerner blev frivilliga. Bokslut måste upprättas om två av mikroföretagens gränsvärden överskrids.
– Det är dock praktiskt lönsamt att frivilligt upprätta bokslut eftersom det för skatte- och övriga myndighetsanmälningar samt för ansökningar om lov vid flera myndigheter krävs information om bokslutet, konstaterar företagsrådgivare Mikael Hallbäck.
Enligt den nya lagen är rörelseidkare och yrkesutövare skyldiga att ha dubbel bokföring om åtminstone två av gränsvärdena för bokslutsskyldighet har överskridits under den avslutande och den föregående räkenskapsperioden. Gränsvärdena utgör en balansomslutning på 20 000 000 euro, en omsättning på 200 000 euro och i medeltal tre anställda.
Balansboken har helt och hållet slopats. I den nya lagen används benämningen "förteckning över bokföringar och material". Även kravet på att balansboken ska upprättas i pappersform slopades eftersom man i den nya lagen inte längre skiljer på material i pappersform eller elektronisk form. Materialet kan både under och efter räkenskapsperioden förvaras i elektroniskt form. Bokföring i pappersform måste fortfarande arkiveras i Finland. Elektroniskt material kan fysiskt placeras var som helst men man måste ha tillgång till materialet i Finland utan större dröjsmål.
Små- och mikroföretag kan använda ett förkortat resultaträkningsschema där man endast presenterar bruttoresultat, dvs. man behöver inte längre presentera omsättning samt material och tjänster separat. Omsättningen definieras även på annat sätt. Omsättningen är det belopp som erhållits genom försäljning av varor och tjänster efter avdrag av beviljade rabatter, moms samt andra skatter som direkt relateras till omsättningen. Den egentliga verksamheten faller alltså bort, t.ex. hyresintäkter och försäljning av anläggningstillgångar. Extraordinära intäkter och kostnader presenteras inte längre separat i resultaträkningen utan de anges som övriga intäkter eller kostnader för verksamheten.
[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name]
[contact_member,name=Mikael Hallbäck,id=12,details=Name]
Källor (på finska)