På gården Aava Kertun kotitila trivs både unga och gamla
På Aava Kertun kotitila i Södra Vallgrund är det liv och rörelse eftersom gården inhyser över 80 olika djur. Resenärer är välkomna att besöka gården där det finns katter, kaniner, getter, lamm, killingar, två ponnyer, ullgrisar, en minigris, höns, vaktlar, ankor, gåsar, silkeshöns och en silkestupp, fåglar, kvigor, en ko och tre kalvar. På gården bor även en hund men den är inomhus under besökstiden.
På Aava Kertun kotitila i Södra Vallgrund är det liv och rörelse eftersom gården inhyser över 80 olika djur. Resenärer är välkomna att besöka gården där det finns katter, kaniner, getter, lamm, killingar, två ponnyer, ullgrisar, en minigris, höns, vaktlar, ankor, gåsar, silkeshöns och en silkestupp, fåglar, kvigor, en ko och tre kalvar. På gården bor även en hund men den är inomhus under besökstiden.
Aava Kertun kotitilas trumfkort är välskötta djur samt en unik gammaldags miljö. Höns och katter spatserar fritt omkring på gården.
På Aava Kertun kotitila bor Anna Salmi och Kimmo Kauppila med sina döttrar Aava Kerttu och Sylvi. Paret sköter tillsammans om djuren på gården. Salmi har hand om gårdens turistverksamhet och sköter även bl.a. om gruppbokningar. Kauppila å sin sida tar hand om reparationsarbeten och tillreder maten åt grupperna. Både har även arbeten utanför gården. Kauppila är ägaren till Café & Restaurant Salteriet och han jobbar där som kock.
Aava Kertun kotitilas trumfkort är välskötta djur samt en unik gammaldags miljö.
– Tidigare hade den äldre generationen djur hemma. Små djurgårdar har försvunnit och det är inte längre lika lätt för barn att få kontakt med djur. Det är inte längre så självklart att alla barn vet varifrån maten kommer till butikerna, säger Kauppila.
Aava Kerttus invånare får ägg, mjölk, honung och kött från den egna gården.
– En gång berättade jag att jag köpt ägg i butiken. Då konstaterade den fyraåriga Aava Kerttu att man ju inte kan få ägg från butiken eftersom där inte finns några höns, minns Kauppila med ett leende.
Till en början hade paret katt och hund varefter de skaffade en get och lamm. Därefter har djurflocken vuxit stegvis.
Djuren skaffades stegvis
På Aava Kertun kotitila spatserar höns och katter i frid och fröjd omkring på gården. Det är inget problem att komma ihåg djurens namn, Salmi kommer till och med ihåg när de är födda. Det känns som att antalet djur är stort med tanke på att Salmi och Kauppila har vuxit upp i stan.
Paret ville bo på landet och till en början bodde de i Laihela. Lugnet på landet var en bra motvikt till Kauppilas arbete på nattklubben. Efter katten och hunden skaffade de en get och får. Därefter växte djurflocken med höns, en häst och en ponny.
Redan då fick familjen besök av barn från daghem som ville se på djuren. Parets hem i Laihela började bli trångt och då hittade de ett nytt hem i Södra Vallgrund i en gammal bondgård.
– Vi började marknadsföra vår gård till daghem och skolor. Småningom spred sig ordet. Vi började få besök allt oftare och på oförutsägbara tider vilket blev jobbigt. Därför beslöt vi att hålla gården öppen för besökare under vissa dagar, berättar Kauppila.
Terho-grisen tittar på besökarna från sin inhägnad.
Gården minner om det förflutna
Aava Kertun kotieläintila får besök av många barnfamiljer. På gården firar man även allt oftare barns födelsedagar. Dessutom får de besök av svensexor och möhippor.
– Vi får också besök av äldre personer och dementa. På dem kan man se att ett besök här är en stor upplevelse. Gården minner om det förflutna och äldre besökare säger ofta att doften här är bekant, säger Kauppila.
Barnens favoritdjur är kaninerna och katterna. På Aava Kerttu har man exempelvis ordnat killingdagar samt natur- och konstläger för barn. Att mata kalvarna med nappflaska har varit speciellt populärt bland barnen.
Barnen gillar de små killingarna.
Aava Kertun kotitila har öppet från tisdag till lördag fram till 12.8. Gården har även öppet året runt för grupper mot bokning. I maj 2016 skaffades en biodling till gården och paret har planer på att börja sälja världsarvshonung.
text och bild: VASEK
översättning: Milla Eriksson
Läs också artikeln om älgen Mervi: Mötet med Mervi glömmer man aldrig
Andra artiklar:
Molpehällorna, kryssningen till Mickelsörarna, Granösunds fiskeläge, Sommaröhallen, Kvarkens värdshus, Kvarkenturer & Meribjörkö