Nyheter

På besök med företagsrådgivaren: Delägaravtal skissades upp på Almanda

28.2.2014
-

Jag följer efter Kjell Nydahl, VASEKs direktör för företagstjänster, till Malax där reklambroderi Almanda ligger. Vi åker med två bilar eftersom Kjell tänkt fara vidare från Almanda på ett annat företagsbesök till Korsnäs. Inte konstigt att man under vissa dagar knappt ser företagsrådgivarna på kontoret, då de kör från ett...

Jag följer efter Kjell Nydahl, VASEKs direktör för företagstjänster, till Malax där reklambroderi Almanda ligger. Vi åker med två bilar eftersom Kjell tänkt fara vidare från Almanda på ett annat företagsbesök till Korsnäs. Inte konstigt att man under vissa dagar knappt ser företagsrådgivarna på kontoret, då de kör från ett kundmöte till ett annat.

Kjell går in förbi försäljningsutrymmena rakt till kontoret, där han anar sig hitta företagets nya ägare Kaj Björklund och Jörgen Strömsund. Företaget genomgick ett ägarskifte i början av februari med hjälp av Kjell, och nu träffar Kjell de nya företagarna för första gången sedan ägarskiftet ägde rum. Av företagets före detta ägare är också Anna-Lena Sjöström på plats, för hon jobbar ännu för Almanda en tid för att de nya ägarna ska komma bra igång med företagsverksamheten.

Almandas kunder är i huvudsak företag, men även privatpersoner. Varusortimentet består av olika sorts arbetskläder som Almanda broderar enligt kundens behov, men också exempelvis Orrefors glas och Sagaform skålar som lämpar sig bra som företagspresenter.

Kjell Nydahl har precis anlänt till Almanda.

Spelreglerna står i delägaravtalet

Vid kaffebordet förklarar Kjell varför Kaj och Jörgen ska göra upp ett delägaravtal och vilka punkter som vore klokt att ha med i avtalet.
- Delägaravtalet är alltså ett avtal mellan företagets ägare, där de gemensamma spelreglerna framgår. Avtalet är inte ett officiellt papper och det behöver inte visas åt någon utomstående. Avtalet görs för säkerhets skull, ifall det skulle hända något åt någondera av er, ni av en eller annan orsak inte vill fortsätta som kompanjoner, eller meningsskiljaktigheter dyker upp, förklarar Kjell.

En jurist kan skriva själva delägaravtalet, men det lönar sig att tänka igenom på förhand vad avtalet ska innehålla. VASEKs företagsrådgivare hjälper gärna med avtalets grundplanering.

Tiotal avtalspunkter att rekommendera

Enligt Kjell innehåller ett delägaravtal punkter som exempelvis utdelning av dividender, beslutanderätt, erhållande av information, arbetsfördelning och konkurrensförbud. Förutom de vanligaste punkterna kan företagarna tillägga punkter som de själva anser viktiga.

Kaj Björklund (till vänster) och Jörgen Strömsund
visar upp en jacka de broderat åt Trafikverket.

De nya kompanjonerna funderar kring erhållande av information och arbetsfördelning.
- Vi har ett bra förhållande med Jörgen. Förstås berättar vi åt varandra om vi får någon ny information berörande företaget, menar Kaj.
- Och vår arbetsfördelning är svår att bestämma för vi båda gör lite av allt, tillägger Jörgen.

Kjell tycker ändå att båda punkterna borde ingå i avtalet. Punkten om erhållande av information kan endast nämnas, och någon sorts grov arbetsfördelning är bra att ha så det inte blir oklarheter till exempel gällande vem som skickar ut räkningar.

Kaj och Jörgen har hunnit fundera ut att om en av dem inte vill fortsätta med företaget, får den som blir kvar 51 % av aktierna.
- Det är ett bra beslut, men ni måste också bestämma till vilket pris resterande 49 % av aktierna får säljas. Ska priset räknas enligt aktiens värde, eller ska priset räknas utgående ifrån värdet aktierna hade då ni tog över företaget? frågar Kjell.

Då Kaj och Jörgen fått en uppfattning om vad ett delägaravtal ska innehålla visar de gärna hurdana nya produkter de beställt till företagets urval. Innan Kjell åker vidare påminner han företagarna att han kan vara närvarande vid behov, då Kaj och Jörgen träffar en jurist för att skriva under det slutgiltiga delägaravtalet.

Kaj, Kjell och Jörgen bläddrar i en katalog, från vilken en del av Almandas arbetskläder beställs.

VASEKs informatör Kia följde med Kjell på företagsbesöket.