Naturligtvis trä
Trä är ett traditionellt finländskt byggmaterial som det i Finland finns riklig tillgång på och man även är skicklig att bearbeta och utnyttja. Trä som byggmaterial är ekologiskt och mångsidigt och har en konkurrensförmåga som klarar även dagens energi-, klimat- och miljöutmaningar.
Trä är ett traditionellt finländskt byggmaterial som det i Finland finns riklig tillgång på och man även är skicklig att bearbeta och utnyttja. Trä som byggmaterial är ekologiskt och mångsidigt och har en konkurrensförmåga som klarar även dagens energi-, klimat- och miljöutmaningar. Industriellt träbyggande är snabbt och kostnadseffektivt, och enligt de boende erbjuder trähusområden dessutom en trivsam boendemiljö. Träbyggande är också i en kraftig politisk medvind.
I Vasa byggde man i slutet av 1990-talet två våningshus i trä i Gamla Vasa. (Bild: Johanna Haveri)
Under de senaste tjugo åren har det i Finland drivits flera nationella program, med vars hjälp man har främjat användningen av trä som byggmaterial. Inom småhusbyggande har trä slagit igenom ordentligt som byggmaterial, och cirka 80 procent av de nya småhusen byggs i trä. Vid våningshusbyggen väljs däremot oftast betong som byggmaterial och endast en knapp procent av de våningshus som byggs i Finland uppförs i trä.
- För ungefär 15 år sedan var trähusbyggandet i Finland och Sverige ännu på ungefär samma nivå. Men nu ligger Sverige före oss när det gäller byggande av våningshus i trä. Ungefär vart femte våningshus som byggs i Sverige uppförs i trä, berättar utvecklingskoordinator för trähusbranschen Tuulia Taanila, som drar utvecklingsprojektet för trähusbranschen inom Vasaregionens kohesions- och konkurrenskraftsprogram (KOKO).
En boom för våningshus i trä
I Finland är för närvarande drygt 30 nya våningshus i trä färdigställda eller under arbete. Många av dem har varit experimentella byggprojekt, där man har utvecklat olika tillverkningsmetoder och bygglösningar. Ett sådant projekt är Finlands högsta våningshus i trä, som just nu byggs i Vierumäki i Heinola och blir fem våningar högt.
Bygg - och brandföreskrifterna som ändrades i våras möjliggör byggande av ända upp till åtta våningar höga trähus. Trä kan i allt större omfattning användas även som ytmaterial för våningshus, och inom reparations- och tilläggsbyggande kan trä användas friare än tidigare. Enligt brandföreskrifterna bör bostads- och kontorsbyggnader i trä som är i flera våningar emellertid vara utrustade med automatiskt släckningssystem.
I det femvåningshus i trä i Heinola som planeras bli färdigt i oktober 2011 har man utnyttjat olika byggmaterialens goda egenskaper. Till exempel har man på bygget gjutit ett tunnt betonglager på elementen i mellanbotten för att minska vibrationer och förbättra ljudisoleringen mellan våningarna. (Bild: Versowood Ab)
Kunnandet finns i regionen
Nya våningshus i trä byggdes senast i Vasa i slutet av 1990-talet. Men här liksom i hela Vasaregionen finns alla möjligheter att öka antalet nya våningshus i trä, eftersom det finns mycket kunnande inom träbyggande i regionen. Husfabrikerna har erfarenhet av träelementleveranser till våningshus i trä och till exempel Heikius Hus-Talo Oy har byggt våningshus i trä på Malmö bostadsmässområde.
I regionen finns också erfarna yrkesmänniskor i byggbranschen som är vana att arbeta på träbyggen, och nya yrkesmänniskor utexamineras från Vasas yrkeshögskolor och läroanstalter på andra stadiet. De studerande erbjuds aktivt ämnen för lärdomsprov med anknytning till trähusbyggande och därigenom arbetar man för att ytterligare höja nivån på kunnandet inom trähusbranschen.
Nya våningshus i trä också till Vasa
I Vasa stads gatubild finns gamla trähusområden bevarade i någon mån. Det vore bra att också få nya trähuslösningar som en komplettering till dem.
- Vi har preliminärt diskuterat med planläggningsavdelningen om att det vore bra att få våningshus i trä på en representativ plats i Vasa, berättar Vasas byggnadsinspektör Matti Karjanoja, som var med vid planeringen och genomförandet av de senaste våningshusen i trä i Vasa. Karjanoja är ändå inte en helt renodlad förespråkare av trähus, eftersom han anser att trähusen kunde uppföras med en kombination av olika byggmaterial och byggtekniker.
Tvåvåningshusen i Gamla Vasa finns i ett parkliknande område. På fasaderna användes förutom brädor också faner och träspjälor. (Bild: Johanna Haveri)
- Material kombinerades också tidigare och på så vis plockade man de bästa egenskaperna från varje material. Till exempel i den före detta tvålfabrikens fastighet är den nedersta våningen i tegel, mellanvåningen i stock och den översta våningen är en brädkonstruktion, påpekar Karjanoja.
Vasa stads tomt- och bostadschef Annaliisa Koskenmäki medger att man i Vasa emellanåt har haft livliga diskussioner om byggandet av våningshus i trä. Ingen tomt har emellertid reserverats för ändamålet, eftersom det i staden ännu inte har funnits efterfrågan på en sådan tomt. För tillfället finns det inte speciellt många våningshustomter till förfogande, men situationen förändras säkert när planläggningen framskrider. - Så snart ett konkret projekt med våningshus i trä blir aktuellt, är staden positivt inställd till ett genomförande, försäkrar Koskenmäki.
För byggande av nya våningshus i trä finns flera alternativa system. Enligt Karjanoja är trä ett lämpligt byggmaterial också då man reparerar eller höjer befintliga byggnader. Till exempel en tilläggsvåning i trä på ett våningshus belastar husets grund betydligt mindre än en våning byggd i betong.
Text: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia
Översättning: Eva Berg