Nyheter

När kan företaget sälja social service momsfritt?

24.3.2014
-

En kund är berättigad till momsfri social service om det har konstaterats att han/hon inte klarar av sin vardag utan hjälp. Ålderdom, sjukdom, återhämtning från sjukdom eller en skada kan vara orsaker till behov av hjälp.

En kund är berättigad till momsfri social service om det har konstaterats att han/hon inte klarar av sin vardag utan hjälp. Ålderdom, sjukdom, återhämtning från sjukdom eller en skada kan vara orsaker till behov av hjälp. Till exempel skötsel av hemmet, matservice och olika stödtjänster, som exempelvis hjälp med att uträtta ärenden, räknas alla som momsfri service.

– Många åldringar fyller kriterierna, det vill säga det har konstaterats att deras handlingsförmåga sjunkit. Tillräckligt många av dem känner ändå inte till att de kunde köpa momsfri service, menar företagsrådgivaren Sari Saarikoski som specialiserat sig på välfärdsföretag. Hon fortsätter:

– Kommunerna har ansvaret för att ordna social service, men de kan ta hjälp av privata företag för att producera den. Kunderna betalar all stödservice själva och därför är det viktigt att de känner till de stödmöjligheter som samhället erbjuder.

Kriterierna måste uppfyllas

Kunden kontaktar det företag varifrån han/hon vill köpa servicetjänster. Då serviceavtalet mellan företaget och kunden skrivs är det viktigt att också göra upp en serviceplan, där kundens servicebehov framgår, det vill säga varför kunden behöver hjälp med sin vardag. I serviceplanen ska det komma fram hurdana tjänster samt hur ofta kunden behöver dem.

Då dessa kriterier fylls kan företaget fakturera de erbjudna tjänsterna från kunden momsfritt. Momsens andel av fakturan är cirka en femtedel, vilket betyder att kunden får en betydande inbesparing. Dessutom kan kunden utnyttja hushållsavdraget, som är 45 % av priset på servicen.

– Den hemservice som kommunerna erbjuder inkluderar inte städning på grund av resursbrister, så som fönstertvätt och snöarbeten. Kunden kan komplettera kommunens hemservice och underlätta sin egen vardag genom att köpa städtjänsterna från någon annan, påminner Saarikoski.

Inga myndighetsbeslut

Då serviceavtalet görs, försäkrar företagets representant att kundens handlingsförmåga är nedsatt genom att se på till exempel kundens läkarintyg. Inga myndighetsbeslut behövs. En socialarbetares bedömning behövs endast i de fall där kommunen producerar tjänsterna. Kundens inkomstnivå och värdet på egendomen spelar inte heller någon roll. Kundens behov av hjälp är det enda kriteriet som avgör, då företaget överväger om de har rätt att sälja sina tjänster momsfritt till kunden.

Det är också viktigt att de företag som erbjuder hemservice som sociala tjänster, anmält sin verksamhet till den kommun eller de kommuner där företagen är verksamma. Då övervakas verksamheten av de sociala myndigheterna. Företaget måste också ha en plan för egenkontroll. De företag som sköter om människor, det vill säga erbjuder vårdtjänster, måste också vara registrerade i Regionförvaltingsverkets register över privata producenter av socialvårdstjänster.

Mera information på www.vero.fi

Frågor? Ta kontakt!

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]

Läs andra artiklar i serien Frågat av företagsrådgivaren:

Varför borde företagaren ordna företagshälsovård åt sig?

Hur lägger jag ner verksamheten? 

Vilka tillstånd kräver idkandet av företagsverksamhet?