Nyheter

Mötet med Mervi glömmer man aldrig

16.6.2017
-

Trots att många finländare har sett en älg i naturen är det en oförglömlig upplevelse att få se älgen Mervi.

mervi ja markku maassa pieni uusi2

 Älgen Mervi är så tam att hon låter Markku Harju ligga bredvid.

Trots att många finländare har sett en älg i naturen är det en oförglömlig upplevelse att få se älgen Mervi.

I början av juni tog ett trettiotal medlemmar i föreningen Vaasan nivelpiiri bussen mot Replot för att bekanta sig med världsarvsområdet och Nordic Wildlife Care med den berömda älgen Mervi. Utflykten arrangerades av guideandelslaget Kvarken Guides.

Varje år vårdar rehabiliteringscentret för vilda djur ca 100– 200 djur, från älgar till möss och fladdermöss till havsörn. Målsättningen är att kunna frisläppa djuren åter till naturen. Men älgen Mervi är ett undantag.

– Hjortdjur kan inte frisläppas i naturen eftersom de blir präglade på sin skötare. Därför får man inte gå nära vilda älgkalvar eller annars får man sällskap, förklarar Markku Harju som driver Nordic Wildlife care.

Man och älg i bästa sämja

På utflyktsdagen dyker den gladlynta älgen Mervi genast upp när hon hör att Harju har kommit på plats. Harju går in i inhägnaden och sätter sig på ett träd som fallit ner i marken.

– När jag sitter här på det här trädet, vet Mervi att allting är bra. Hon förhåller sig vanligen lugnt till gästerna , berättar Harju.

Mervi ligger ner på marken och Harju gör likadant. Kamerorna tas fram när mannen och älgen ligger bredvid varandra i lugn och ro. Mervi är inte aggressiv men om hon blir rädd kan hon sparka.

– En gång var jag och fällde några träd med en motorsåg, och Mervi blev rädd för motorsågsljudet. När jag satte bort motorsågen, började Mervi sparka i den, berättar Harju.

mervi yleiso pieniMervi kom nära staketet så att man kunde klappa henne.

Mervi kommer alldeles nära staketet så att en del av deltagarna kan klappa henne. Men hon tar inte emot gräsknippet som besökarna försöker ge henne.

– Som alla andra kvinnor, tänker också Mervi på sin figur, säger Harju med ett leende.

Föreningsmedlemmarna är mycket nöjda med besöket på Nordic Wildlife Care.

– Vi kunde inte tänka oss att Mervi är så tam. Vi har sett älgar förut men inte på så här nära håll, berättar utflyktsdeltagarna.

mervi ja markku pieni

 

 

 

I början kallade Harju Mervi till Hirvi (älg). Namnet ändrades senare till Mervi eftersom det var ganska nära originalnamnet.

 

 

Endast grupper på Wildlife Care

Man kan besöka djurrehabiliteringscentret endast i en grupp. Något egentligt besöksmål för familjer är det ändå inte, eftersom småbarn kan vara rätt så livliga, vilket kan skrämma älgen Mervi.

Med hjälp av företagsrådgivarna Peter Källberg och Sari Saarikoski på VASEK har besöken produktifierats, det vill säga att man har skapat turismpaket för grupper. VASEK har bland annat samordnat en testgrupps besök till centret.

– I dagsläget tar Wildcare mot besöksgrupper i rimliga mängder med tanke på verksamheten. Vi har också presenterat olika finansierings- och projektmöjligheter för Harju och arbetet med dem fortsätter, berättar Saarikoski.

– Tack vare VASEK har medvetenheten om centret ökat både i Vasaregionen och i övriga delar av Finland, säger Harju.

Text och bilder: VASEK

Läs mer om testgruppens besök på: https://www.vasek.fi/vasaregionens-utveckling-ab-vasek/kommunikation/nyheter/mervi-charmade-utlandska-besokarna