Nyheter

Molpe erbjuder guidning, båtutflykt, god mat och bastu

20.6.2013
-

Vasaregionen har fått nya turismhelheter via utvecklingsprojektet Res och Relaxa. Det ERUF-finansierade projektet sköts av Vasa yrkeshögskola VAMK, och projektet koncenterar sig på att utveckla välmående-turismen i regionen. En ny turismhelhet, som förverkligats tack vare projektet, kan upplevas i Molpe. Där har lokala aktörer bestämt sig för att samarbeta.

Vasaregionen har fått nya turismhelheter via utvecklingsprojektet Res och Relaxa. Det ERUF-finansierade projektet sköts av Vasa yrkeshögskola VAMK, och projektet koncenterar sig på att utveckla välmående-turismen i regionen. En ny turismhelhet, som förverkligats tack vare projektet, kan upplevas i Molpe. Där har lokala aktörer bestämt sig för att samarbeta.

Den guidade rundturen startar från restaurang Strand-Mölle, som ligger i Molpe i Korsnäs. Guiden Ann-Sofi Backgren hälsar alla välkomna och gruppen får med sig ett färdigt packat lunchpaket. Rundturen fortsätter till fiskehamnen i Bredskär, där gruppen får åka med Peter Björkqvists båt till ögruppen Molpehällorna. Ögruppen består av flera små öar som vuxit ihop.

Molpehällorna är en naturstation och där finns även en naturstig. Området upprätthålls av Forststyrelsen. Guiden berättar åt gruppen om Molpehällornas spännande historia. Där finns bland annat Bottniska vikens första båk, det vill säga ett fyrliknande sjömärke, som ledsagat handelsbåtar redan på 1600-talet. Rundturen avslutas på Strand-Mölle, där gruppen får njuta av en strandbastu och en tre rätters världsarvsmeny.

Rundturen lämpar sig bäst åt en gruppstorlek på cirka 12 personer. Bokningar kan göras via Strand-Mölle..

 

Molpes turismhelhet gjorde ett gott intryck på den testgrupp som
samlats ihop av Res och Relaxa – projektet i maj. Gruppen ansåg att
båtutflykt, guidning, mat och bastu bildar tillsammans ett fungerande koncept.

 

Utanför strandbastun väntar uppfriskande vågor.

 

 

 



 

Bastun, som byggts på talko av molpeborna, rymmer cirka 20 personer.

 

 

 

 

Text och bilder: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia