”Man vet aldrig vem som stiger in”
Till Kvarkens värdshus i Björkö kan det komma turister till och med sent på kvällen och därför ska företagaren Anne Ojala alltid vara beredd att ta emot gäster. Ojala bor i en byggnad på värdshusets gård, vilket gör det enklare att driva övernattningsverksamhet. Av värdshusets gäster minns hon allra bäst de två unga män som hade blivit överraskade av stormen när de var på väg till Umeå med en trampbåt.
Till Kvarkens värdshus i Björkö kan det komma turister till och med sent på kvällen och därför ska företagaren Anne Ojala alltid vara beredd att ta emot gäster. Ojala bor i en byggnad på värdshusets gård, vilket gör det enklare att driva övernattningsverksamhet. Av värdshusets gäster minns hon allra bäst de två unga män som hade blivit överraskade av stormen när de var på väg till Umeå med en trampbåt.
– Man vet aldrig vem som stiger in. Den hårda vinden hade fört de unga trampbåtsåkarna till stranden och de hade blivit upplockade av ett par. De kom kring tio på kvällen och fick direkt gå i bastun. Följande dag fortsatte de sedan färden mot Umeå, minns Ojala.
Företagaren Anne Ojala bor i en byggnad på värdshusets gård och är alltid beredd att ta emot gäster.
Kvarkens värdshus har 20 övernattningsplatser, ett mötesrum för ungefär 30 personer och en café-restaurang med 24 kundplatser med möjlighet till ytterligare 16 platser. Största delen av kunderna är inhemska. De besökare som deltar i arbetshälsofrämjande aktiviteter kommer från Vasa med omnejd men annars kommer kunder från hela Finland. Ungefär en femtedel av alla kunder kommer från utlandet, till exempel från Frankrike, Tyskland, Holland och Stor-Britannien.
Blandning av nytt och gammalt
Kvarkens värdshus är en blandning av nytt och gammalt. Huset byggdes på den nuvarande platsen år 1997 men stommen som är från 1890-talet har flyttats till Björkö från Helsingby. Att bygga nytt var ett bättre alternativ än att renovera den gamla byggnaden.
Förutom arbetshälsofrämjande aktiviteter ordnas det ofta födelsedagar, bröllopsdagar samt möhippor och svensexor på Kvarkens värdshus. De sist nämnda har haft till exempel Ojalas kockskola i programmet.
– Jag har arbetat som kock i sex år och är därför stolt över min mat. God mat och service är en av mitt företags styrkor. Kunderna tycker också om värdshusets gamla lantliga miljö.
Kvarkens värdshus byggdes på sin nuvarande plats år 1997 men stommen är från 1890-talet och flyttad till Björkö från Helsingby.
Mångsidig erfarenhet bra grund för företagande
Ojala har studerat inte bara till kock utan också till frisör och på Kvarkens värdshus har hon fortfarande småskalig frisörsverksamhet. VASEK var med och hjälpte när Ojala grundade sin första frisörsalong i centrum av Vasa. Bland annat affärsplanen gjordes i samarbete. När hon köpte Kvarkens värdshus, flyttade hon verksamheten dit. VASEK stödjer företagaren fortsättningsvis genom att hålla kontakt och att sparra henne med utvecklingen av affärsverksamheten.
Ojala har också gått en båtbyggarkurs samt en företagarutbildning i Kuopio. Företagarutbildningen erbjöd en stark grund för företagandet och Ojala var inte rädd för att bli företagare.
– Jag går lätt med i nya saker och vet inte vad det betyder att vara rädd. Skulle företagsverksamheten inte bli framgångsrik, skulle jag alltid kunna fara någon annan stans. Jag har inte ångrat att jag blev företagare och litar på att jag klarar mig. Jag tar en dag åt gången. Jag vill inte göra saker ”sedan när”.
Det finns 24 kundplatser i värdshusets café-restaurang och vid behov får man ytterligare 16 platser.
Kundservice det bästa med arbetet
Företagaren har inga typiska arbetsdagar. Med undantag av en sommarjobbare sköter hon verksamheten själv, det betyder många olika slags sysslor under en arbetsdag. Bland annat ska man laga mat och städa rummen. Det bästa med arbetet är kundbetjäning.
– Jag försöker diskutera med varje gäst. Det är lätt att inleda en diskussion speciellt under frukosten. Ofta börjar kunderna sedan tala sinsemellan och bekanta sig med varandra.
Kvarkens världsarv är en sällsynt skatt som alla nödvändigtvis inte ens vet om. Därför lönar det sig att satsa på marknadsföring av området. Världsarvets 10-års jubileumssommar år 2016 var mycket livlig på Kvarkens värdshus.
– Jag har öppnat en restaurang vid värdshuset som har öppet på helgerna, från fredag till söndag. Den har medfört mycket mer kunder, berättar Ojala.
Text & bilder: VASEK
Läs också andra artiklar:
Molpehällorna, kryssningen till Mickelsörarna, Granösunds fiskeläge, Sommaröhallen, Aava Kertun kotitila, Café & Restaurant Salteriet, Kvarkenturer & Meribjörkö