Nyheter

Lediga arbetsplatser för återflyttare

18.10.2010
-

Sysselsättningsgraden i Österbotten och i Vasaregionen är den bästa i hela Finland. Även om den övriga världen håller på och återhämtar sig efter den ekonomiska nedgången, behöver man i Österbotten nya arbetstagare både till företag och till den offentliga sektorn.

Sysselsättningsgraden i Österbotten och i Vasaregionen är den bästa i hela Finland. Även om den övriga världen håller på och återhämtar sig efter den ekonomiska nedgången, behöver man i Österbotten nya arbetstagare både till företag och till den offentliga sektorn. För att fylla behovet av arbetskraft i Österbotten försöker man locka hit yrkesskickliga arbetstagare både från övriga Finland och utlandet.

Riitta Lehtisalo, som leder Bothnia Work-projektet, berättar att man i Österbotten har  målmedvetet främjat arbetsrelaterad invandring sedan år 2007. Med det pågående Bothnia Work-projektet har man hjälpt arbetsgivarna i Österbotten och Mellersta Österbotten att hitta yrkesskickliga arbetstagare från utlandet. - Man söker arbetstagare från Sverige och andra EU- och EES-länder i ett tätt samarbete med det europeiska Eures-arbetsförmedlingsnätverket, berättar Lehtisalo. - Projektet hjälper arbetsgivarna att hitta yrkesskicklig arbetskraft till sådana lediga arbetsplatser, som man inte har lyckats tillsätta med inhemsk arbetskraft.

Lokalt samarbete för att hitta arbetskraft globalt 

Förutom Bothnia Work-projektet finns inom Vasaregionen också andra aktörer som strävar efter att hitta kunnig arbetskraft till regionen och på det sättet vara förberedda för den kommande bristen på arbetskraft. WasaWorks-projektet, som administreras av det regionala utvecklingsbolaget Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, marknadsför regionen både i Finland och utomlands och försöker locka till regionen sådana proffs som arbetsgivarna behöver.

- Även om den ekonomiska nedgången gjorde att arbetskraftsbristen blev mindre, har till exempel energisektorns internationella företag  hela tiden brist på experter inom energiteknologi, berättar WasaWorks-projektets projektledare Mari Kattelus

- Inom den offentliga sektorn behöver man för tillfället speciellt läkare och tandläkare, tillägger Lehtisalo.

Riitta Lehtisalo (till höger) och Mari Kattelus lockar kunnig arbetskraft till regionerna.

Lättare att göra sig hemmastadd

Målet med båda projekten är att göra det så lätt som möjligt för arbetstagaren och dennes familj att flytta och göra sig hemmastadd. - Vi bistår med praktisk hjälp och mycket nyttig information till dem som överväger att flytta hit . Vi hjälper till exempel med myndighetsärenden och med frågor som gäller familjen och dess inflyttning, räknar Lehtisalo upp.

Språkkunskap eller bristen på språkkunskap är inget stort hinder för svenska återflyttare som flyttar till Österbotten eller till Mellersta Österbotten, eftersom med kunskaper i finska eller svenska kommer man bra i gång. Vid sidan om arbetet kan man komplettera sina kunskaper i det andra inhemska språket i språkutbildning som ordnas av Bothnia Work-projektet.

Tandläkare från Stockholm till Oravais

Bothnia Work-projektet har hjälpt flera arbetstagare och deras familjer som har flyttat till regionen att göra sig hemmastadd i deras nya hemort. Lehtisalo har just nu flera förfrågningar att svara på, både från potentiella arbetstagare och från arbetsgivare som behöver arbetstagare.

Ett färskt exempel på hur arbetstagarens och arbetsgivarens behov möttes är rekryteringen av en tandläkare från Stockholm till Oravais hälsostation. Hon hade läst Ruotsinsuomalainen-tidningens artikel där det berättades om Lehtisalos arbete med återflyttare och andra arbetsgivare som kommer från utlandet och hon bestämde sig för att kontakta Lehtisalo.

- Vi har snart en stor brist på tandläkare, för till exempel i Vasa finns det snart en stor grupp tandläkare som blir pensionerade, berättar Lehtisalo. - Oravais kommun var ändå den snabbaste och hann rekrytera tandläkaren från Stockholm.

För den här tandläkaren är det lätt att börja jobba i januari för en finsk arbetsgivare, för hon har redan Valviras intyg som berättigar henne till att göra hälsovårdsbranschens arbeten i Finland. Annars är det också lätt för en svensk att börja jobba i Oravais, där det finns tämligen få finskspråkiga invånare.

Bothnia Work
Riitta Lehtisalo, projektchef
riitta.lehtisalo@te-toimisto.fi
+358 50 396 03 17