Nyheter

LEAN – allt har sin plats och allt är på sina platser

31.3.2014
-

Ledarskapsfilosofin Lean är bekant inom industrin, men inte inom den offentliga förvaltningen eller hos läroanstalter. Vasa vuxenutbildningscenter (VAKK) och Vasa yrkesinstitut (VAO) var ändå inte rädda för att bli föregångare i frågan. Om behoven och medlen möts, kan läroanstalternas gemensamma LEAN-projekt föda till och med ett kunskapscentrum för disciplinen till regionen.

Ledarskapsfilosofin Lean är bekant inom industrin, men inte inom den offentliga förvaltningen eller hos läroanstalter. Vasa vuxenutbildningscenter (VAKK) och Vasa yrkesinstitut (VAO) var ändå inte rädda för att bli föregångare i frågan. Om behoven och medlen möts, kan läroanstalternas gemensamma LEAN-projekt föda till och med ett kunskapscentrum för disciplinen till regionen.

– Lean går ut på att städa upp och effektivera verksamheten: alla onödigheter och improduktiviteter avlägsnas, sammanfattar projektets projektchef Liisa Wahlström.

Det berättas redan i läroanstalternas strategi att lean ska göras till en kutym hos dem. Modellen ska infiltreras i allt: undervisning, inlärningsmiljö och tankesätt. Med Wahlström i spetsen tas lean-strategin på ett konkret sätt till skolornas klassrum och skoldagar.

– Då eleverna tillägnar sig lean, är de eftertraktade på den framtida arbetsmarknaden, tror hon.

Ordning och reda är guldvärt då det kommer till läroanstalternas inlärningsmiljö, eftersom både VAKK och VAO har en enorm mängd utrustning som behövs inom de olika studieinriktningarna. Som exempel nämner Wahlström verktygslådor, var av det finns ett tiotal på bygglinjen till elevernas förfogande. Tidigare bokförde ingen vem som hade vilken verktygslåda, vad lådan innehöll och vad som fattades ur den. Då lean kom till huset blev det ordning på alla tänger och mejslar.

– Varje verktygslåda har numrerats och vi har skapat en databas där det framgår vem som har vilka verktyg. Om något fattas har eleven bundit sig till att ersätta det, berättar Wahlström.

Lean går ut på städning, och nu är VAO:s städstudier också lean. Liisa Wahlström och lokalvårdarnas utbildare Tiina Kuortamo är nöjda med den ordning de lyckats skapa i skolans inlärningsmiljö med hjälp av 5S.

Snyggt och simpelt

Småningom görs lean till en del av studieplanerna och -materialen samt arbetsmiljöerna. Personalen för filosofin vidare. Inom VAO jobbar sex personer med projektet och inom VAKK är de tio personer. De utbildar och sprider kunskap inom sina egna avdelningar och verksamhetsområden.

Det finns flera verktyg inom lean, men speciellt ett passar till läroanstalternas bruk – 5S: Sort, Set in order, Shine, Standardize, Sustain.

– Vi går igenom 5S:ets fem steg inom all verksamhet och i alla inlärningsmiljöer. Först avlägsnas alla onödiga prylar och sedan ordnas de återstående sakerna. Efter städningen märks utrustningens egna platser tydligt. Slutligen, då alla är överens om den nya praxisen, upprätthålls den nya ordningen dagligen, förklarar Wahlström.

Finlands första kunskapscentrum

Inom LEAN-projektet kartläggs också behovet för ett lean-kunskapscentrum. Centret skulle erbjuda utrymmen och produktionslinjer, spel och simulatorer, där intresserade kunde pröva på och öva lean-effektivering. Utrymmena kunde vara både fysiska och virtuella. Kunderna skulle bestå av företag och organisationer. Wahlström funderar och planerar förverkligandet av kunskapscentret tillsammans med en arbetsgrupp där det ingår läroanstalter, företag och offentliga organisationer.

– Vi måste räkna ut centrets användningsgrad. Om det visar sig att det finns ett behov för centret och centret förverkligas, är det ett betydande tillägg till regionen. Enligt mig passar lean till alla branscher. Då organisationens verksamhet blir distinkt, sparar det pengar!

 

Tydlig ordning! De olika tvättmedlens egna platser har märkts med tejp.
Flaskorna är placerade enligt deras PH-värde, vilket underlättar valet av
rätt produkt. Tomma flaskor plockas regelbundet bort och då märks behovet
att skaffa nya medel i tid.

 


Projekttid: 6.5.2013–31.12.2014
Projektägare: VAKK och VAO
Budget: 597 130 euro
Finansiärer: Den europeiska socialfonden och Österbottens ELY-central
Lasse Pohjala, VASEK är med i styrgruppen

 

Text och bilder: Anni Kiviniemi, Mantra Communications
Översättning: VASEK