Nyheter

Kvarkenturer ger en inblick i Kvarkens skärgård

19.7.2017
-

När Kvarkens skärgård togs upp på Unescos världsarvslista år 2006, fick Fredric Sandvik en affärsidé. Han gissade att antalet turister i området skulle bli större, så han grundade företaget Kvarkenturer som erbjuder båtutflykter. Kvarkenturer har nu ordnat utfärder till bland annat Valsörarna samt fyrturer redan i tio år. Företaget erbjuder också fisketurer och beställningsresor enligt kundens önskemål.

När Kvarkens skärgård togs upp på Unescos världsarvslista år 2006, fick Fredric Sandvik en affärsidé. Han gissade att antalet turister i området skulle bli större, så han grundade företaget Kvarkenturer som erbjuder båtutflykter. Kvarkenturer har nu ordnat utfärder till bland annat Valsörarna samt fyrturer redan i elva år. Företaget erbjuder också fisketurer och beställningsresor enligt kundens önskemål.

Från midsommaren till augusti utgörs kunderna av självständiga resenärer. På våren och på hösten är största delen av kunderna företag som ordnar hälsofrämjande aktiviteter för personalen. Så sent som i oktober ordnas några utflykter men efter det tar verksamheten paus tills våren.

Fredric Sandvik 600px2

Företagaren Fredrik Sandvik har färdats på sjön sedan liten. I dag erbjuder han båtutflykter i Kvarken.

För Sandvik är Kvarkenturer ett slags sommarjobb eftersom han under vintersäsongen arbetar i sitt företag Sandviks verkstad som tillverkar metallprodukter. När han grundade företagen spelade nyföretagscentrum Startias råd, och i senare skede VASEKs företagsrådgivares hjälp, en viktig roll. Sandvik värdesätter att man alltid kan ringa upp VASEK och få hjälp.

Skärgårdens stenar och moräner intresserar besökare

Sandvik har vuxit upp i Björköby. Han har varit ute med båten ända sedan liten, först tillsammans med föräldrarna och efteråt ensam. Sandvik har två båtar varav den ena är täckt och den andra öppen. I en båt ryms 12 personer per gång. Det som fascinerar honom med båtlivet är skärgårdens skönhet och friheten att röra sig där.

– Jag har respekt för naturen och vinden. En båtförare är alltid i vindens makt så därför man ska anpassa sig efter den, beskriver Sandvik.

Kvarken har fått fler besökare år för år. Största delen av turisterna är finländska men fler och fler kommer också från utlandet. Bland andra har ett belgiskt par fastnat i Sandviks minne.

– De var jätteintresserade av stenarna i skärgården. Mannen frågade mig om han kunde ta en sten med sig. Jag svarade ja, så klart. Sedan frågade han om frun också skulle få ta en sten. Jag svarade jakande också på den frågan, minns Sandvik och ler.

Områdets De Geer-moränformationer intresserar besökare. När Sandvik kör med sin båt precis bredvid moränryggar, är besökaren mycket nära naturen. Under åren har Sandvik sett klara tecken på landhöjning.

– Det har uppstått små holmar i skärgården som inte fanns i min barndom.

Kvarkenturer vene MerenkurkkuSandvik har två båtar varav den ena är täckt och den andra öppen.

”Alla borde besöka Kvarken och se vårt världsarvsområde”

De tidigare somrarna har varit gynnsamma för företagaren vad gäller vädret: man har inte behövt ställa in utflykter på grund av dåligt väder. Det finns alltid en lokal guide med på utflykterna som berättar om naturen i skärgården. Ålder är inget hinder för att delta i utflykterna: den äldsta besökaren har varit 90 år gammal. Barnvagnarna är emellertid besvärliga på naturstigar och därför bör barn som kommer med på utflykterna kunna gå själv.

– Det bästa med arbetet är att jag får träffa nya människor och erbjuda dem något som de inte tidigare har sett. Alla borde besöka Kvarken och se vårt världsarvsområde, rekommenderar Sandvik.

Text & bilder: VASEK

10 juhlalogo pystymalli7

Kvarkens skärgård är Finlands enda naturarv på UNESCO:s världsarvslista. Området är den plats på jorden, där man bäst kan uppleva landhöjningsfenomenet och hastigheten av landhöjningen är en av de högsta i världen. Landhöjning är en del av processen som orsakats av isens avsmältning efter istiden. Vidare har Kvarkens skärgård unika samlingar av istida formationer, såsom De Geer-moräner och Ribbed-moräner, som bidrar till regional variation i landskapet.

Mer information: http://www.kvarken.fi/upptack-kvarken/

Läs också andra artiklar:
Molpehällorna, kryssningen till Mickelsörarna, Granösunds fiskeläge, Sommaröhallen, Aava Kertun kotitila, Kvarkens värdshus, Café & Restaurant Salteriet & Meribjörkö