Nyheter

I samarbete: VASEK och Kvarkenrådet

17.3.2017
-

I vår artikelserie om samarbetet mellan VASEK och våra partner har turen nu kommit till Kvarkenrådet.

yhteistyo 400px

I vår artikelserie om samarbetet mellan VASEK och våra partner har turen nu kommit till Kvarkenrådet:

Mathias Lindström, direktör för Kvarkenrådet, varför samarbetar ni med VASEK?

– Vi har en liten personal och vår verksamhet bedrivs i huvudsak med hjälp av projekt. För dessa projekt behöver vi specialkunnande och det är här som organisationen VASEK kommer in i bilden, även tack vare deras kontakter till näringslivet. Speciellt i samband med olika logistikprojekt har vi redan samarbetat i flera år.

– Konkreta exempel på sådant samarbete är projekten som koncentrerar sig på att förbättra transportrutter och trafik över Kvarken, dvs. Midway Alignment of the Bothnian Corridor. Ett annat exempel är E12 Atlantica Transport, där VASEKs logistikexpert Anna Måtts-Fransén fungerar som projektchef.

Anna Måtts-Fransén, på vilket sätt syns samarbetet i ditt arbete?

– I det dagliga arbetet på så sätt att jag sitter på Kvarkenrådet 1–2 dagar i veckan. Arrangemanget gör det möjligt för mig att enkelt kunna diskutera med ledningen i båda organisationerna och även med stödfunktionerna.

– Vi har samarbetat länge och börjar redan så att säga känna varandra. Det är effektivt för projektet att fysiskt kunna vara på Kvarkenrådets kontor. Dessutom har Kvarkenrådets gäng en gedigen erfarenhet av denna typs projektägande.

Under sina kontorsdagar på VASEK delar Anna arbetsrum med logistikexperten Riitta Björkenheim, som i sin tur är med i projektet Midway Alignment - Botnia Atlantica II (MABA II) som leds av Kvarkenrådet. När Anna jobbar på Kvarkenrådet har hon informationsansvariga Johanna Häggman som rumskamrat. Johanna har i sitt arbete informationsansvaret för flera projekt, även E12-projektet.

– Det är väldigt bra att hålla kontinuerlig kontakt, berättar Johanna. – Anna förstår vilka krav som ställs på informationen och vi bollar smidigt olika ärenden mellan oss. VASEK har stort kunnande från olika branscher och vi uppskattar samarbetet. Vi har även ett nära samarbete med kommunikationsteamet.

KVR VASEK 600px

I bilden (stående från vänster) ekonomiansvarig Maria Snickars, Spotlight-projektledare Marianne Sjöström, kommunikationsansvarig Johanna Häggman, (sittande) direktör Mathias Lindström och logistikexpert Anna Måtts-Fransén från VASEK. Från bilden saknas Kvarkenrådets utvecklingschef Susanna Ehrs.

Även Kvarkenrådets ekonomiansvarig Maria Snickars säger att samarbetet med VASEK är friktionsfritt: det är lätt att slå en signal och du får snabbt svar.

Anna, samarbetet verkar vara öppet på riktigt. Har det förekommit utmaningar i projektarbetet?

– När det gäller logistikutveckling jobbar man med frågor på lång sikt, såväl på strategisk som praktisk nivå och därför är det viktigt att uppnå etappmål. Dessutom kan avstånden mellan de olika projektparterna ibland vara långa, till exempel projektet E12 har projektpartner i Mo i Rana på norska kusten, i Vasaregionen och flera däremellan. Modern teknik har löst flera avståndsutmaningar och bland annat är videomöten vardag.

– I E12-projektet ligger utmaningen i att hålla alla projektparter aktiva och engagerade. Det är inte alldeles lätt, för projektet är så omfattande. Det går inte att undvika personbyten i ett projekt som omfattar tre länder, så därför är det viktigt att strukturerna är i skick. (Anna själv blir mammaledig i april. Vi önskar henne lycka till!)

Förutom i logistikprojekt samarbetar VASEK och Kvarkenrådet även i ett turismprojekt som heter Spotlight High-Low Coast. Projektledare Marianne Sjöström berättar om samarbetet:

– Det ger synergifördelar som även finansiärerna tycker om. VASEKs Peter Källberg har erfarenhet från projektvärlden som är guld värd. Veckomöten och täta kontakter är något som fungerar bra och vi har uppnått goda resultat i projektet. Jag är riktigt nöjd!

Vilken typ av samarbete ser vi i framtiden, Mathias Lindström?

– Det intensiva samarbetet med VASEK fortsätter, men sträcker sig också över Kvarken. Vi utvecklar strukturerna för samarbetet och målet är att området ska få status som European Grouping of Territorial Cooperation dvs. EGTC-status. Detta skulle ge det gränsöverskridande samarbetet större gemensamma krafter att även utveckla näringslivet. Dessutom vill vi intensifiera aktiviteten på gräsrotsnivå, sammanfattar han.

Tack!

 

Läs också: 

I samarbete: VASEK och Visit Vasa