Hur lägger jag ned verksamheten?
Företagets verksamhet kan avslutas på många olika sätt. Företaget kan fusioneras med ett annat företag, det kan delas upp, företaget kan byta företagsform eller det kan gå i konkurs. Då ett företag lägger ned sin verksamhet bör detta alltid anmälas till skattebyrån med blanketten för ändrings- och nedläggningsanmälan.
Företagets verksamhet kan avslutas på många olika sätt. Företaget kan
fusioneras med ett annat företag, det kan delas upp, företaget kan byta företagsform eller det kan gå i konkurs. Då ett företag lägger ned sin verksamhet bör detta alltid anmälas till skattebyrån med blanketten för ändrings- och nedläggningsanmälan. Med blanketten anmäler företagaren att dennes skatteplikt avslutats. Det lönar sig att göra en nedläggningsanmälan först då företaget inte längre har någon försäljning. Företagaren måste också anmäla om verksamhetens nedläggning till handelsregistret.
- Innan företaget läggs ned bör företagaren se till att sköta om alla ekonomiska skyldigheter medan företaget är verksamt, vet företagsrådgivare Antti Alasaari.
Han påminner att företagaren inte kan vara ansvarig över företagets förpliktelser efter att verksamheten lagts ned. Om företaget har flera ägare, bör dessa sinsemellan komma överens om företagets nedläggning.
Företagsformerna kräver olika nedläggningsförberedelser
Företagets skulder måste betalas då verksamheten avslutas oberoende vilken företagsform företaget har. Resten av nedläggningsförberedelserna ser olika ut beroende på företagsform.
- En yrkesutövare lägger ned sin verksamhet genom att sälja företagets tillgångar. Företagets alla tillgångar, eller en del av dem, kan också överföras till yrkesutövarens privategendom. De överförda tillgångarna betraktas som ett beskattningsbart privat uttag. Och om företagaren lyckas sälja företagets tillgångar till ett högre pris än vad det riktiga värdet är, måste företagaren betala skatt på vinsten, förklarar Alasaari.
Företagsrådgivaren Antti Alasaari påminner
att företagaren inte kan vara ansvarig över
företagets förpliktelser efter att verksamheten
lagts ned.
Yrkesutövaren gör en anmälan om verksamhetens nedläggning till Skatteförvaltningen och till handelsregistret med blankett Y6. Företagets momsskyldighet upphör då den momspliktiga verksamheten upphör. Om företagaren fungerat som arbetsgivare som regelbundet utbetalat löner, anmäler företagaren med samma blankett om lönebetalningarnas upphörande. Företagaren bör också komma ihåg att göra en årsanmälan, även om verksamheten avslutas mitt i ett kalenderår.
- Ett öppet bolag och ett kommanditbolag läggs ned på samma sätt, det vill säga då verksamheten avslutas delas tillgångarna. Om bolagsmännen inte kommit överens om verksamhetens upplösning på något annat sätt, delas tillgångarna först mellan eventuella fordringsägare och det som blir kvar delas mellan bolagsmännen. Då företaget är upplöst anmäls detta med blankett Y5, berättar Alasaari.
En av bolagsmännen kan exempelvis överföra företagets bil till privatbruk. Då fastställs bilens värde enligt anskaffningsvärdet eller det sannolika överlåtelsepriset. Företagaren måste betala tillbaka de skatteavdrag som tidigare gjorts på bilen, enligt bilens nuvarande värde.
Värdet på de överlåtna tillgångarna kan vara lägre än summan som bolagsmännen satsat i företaget. Denna skillnad går att dra av i överlåtelsebeskattningen.
Ett aktiebolag och ett andelslag kräver lite mer nedläggningsförberedelser.
- En anmälan till Skatteförvaltningen och handelsregistret räcker inte då ett aktiebolag eller ett andelslag ska läggas ned. Företaget kan upphöra efter ett likvidationsförfarande, det vill säga genom bolagsstämmans beslut. Företaget kan också upphöra genom fusion, uppdelning eller konkurs. Företagaren bör fylla i blankett Y4, som är en ändrings- eller nedläggningsanmälan. Beroende på nedläggningssätt kräver blanketten olika bilagor, förklarar Alasaari.
Nedläggning inte enda alternativet
Alasaari påminner ännu att nedläggning inte är det enda alternativet, även om företagaren inte orkar eller vill hålla igång verksamheten.
- Det lönar sig ofta att söka en efterföljare till företaget, istället för att köra ned verksamheten. På det här sättet går det arbete företagaren redan gjort inte till spillo. Troligen har företagaren sådan kunskap och sådana nätverk som efterföljaren kunde dra nytta av. Vi hjälper gärna också med ägaskiftesfrågor i företag.
Läs andra artiklar i serien Frågat av företagsrådgivaren:
Är det svårt att starta en nätbutik?