Nyheter

Hur följer jag upp företagets lager?

26.3.2015
-

Ett fungerande lager är ett livsvillkor för företag. Speciellt en småföretagare ska komma ihåg några grundprinciper om lagerkontroll, påminner företagsrådgivare Antti Alasaari.

varastointi1 700pxFragatLogowww2.jpgEtt fungerande lager är ett livsvillkor för företag. Speciellt en småföretagare ska komma ihåg några grundprinciper om lagerkontroll, påminner företagsrådgivare Antti Alasaari:  

– Om det samlas för mycket varor i lagret händer det lätt att en stor del av företagets pengar är bundna där. Värdet på ett lager får inte vara större än företagets omsättning. Lagret ska cirkulera helt 5–8 gånger per år och naturligtvis flera gånger oftare i en affär som säljer livsmedel.

Lagerstorleken beror så klart på vilken bransch företaget verkar i och om det har särskilda säsongstider. Det lönar sig att ha ett lager i rätt storlek om produkterna levereras i jämn takt.  Men det lönar sig inte att köpa in stora mängder produkter bara för att man får dem med rabatt, eftersom de i slutändan blir dyrare om de bara står i lagret en lång tid.

– Om det ser ut så att varan blir kvar i hyllan, är det bättre att sälja den och gå med förlust än att den lämnar i hyllan. Företagaren ska kunna sin bransch så pass bra att hen vet vilka produkter som rör sig och vilka produkter som ska finnas snabbt tillgängliga, säger Alasaari och fortsätter:

varasto 350px– Om leveranshastighet är företagets konkurrensfördel, då ska det alltid finnas varor i hyllan. Men det är ingen konkurrensfördel att varor och produkter finns i lagret om det finns risk att de blir föråldrade eller tar skada av lång förvaringstid.

Alasaari uppmanar företagare att ha goda relationer, det vill säga alltid betala sina fakturor i tid, med partiaffärer och andra varuleverantörer så att man vid behov snabbt kan få de produkter som beställts. Det är också lönt att komma ihåg att om lagren finns utomlands, är leveranstiden alltid några dagar längre.

 

Hur följer man upp lagret då?

Alasaari och Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster, råder företagare att föra bok över lagret med hjälp av en excel-tabell eller ett rutigt häfte.

– Om du skriver upp antalet produkter och leveranstiderna ser du lätt vilken vara som har varit i rörelse och vilken som har stått i hyllan för länge. På det sättet kan du bestämma sk. varningsgränser för olika produkter alltså när man ska beställa mera av varan. Det här lyckas när du vet hur snabbt varan cirkulerar och hur länge det tar att få en ny last. Det är alltid klokt att ha städnings- och inventariedagar i lagret, påminner Nydahl.

 

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]

 

Läs andra artiklar i serien Frågat av företagsrådgivaren

Är det svårt att starta en nätbutik?  

Ansökningar om företags- och investeringsstöd rullar i gång med hjälp av Hyrrä 

Hur lägger jag ned verksamheten?