Nyheter

Hög kvalitet är underleverantörens trumfkort

13.9.2013
-

På Fågelberget i Korsholm finns metallföretagen Ricomix Oy och Onkilahden Metalli Oy. Båda tillverkar delar åt sina huvudmän, som fungerar på den internationella marknaden. Ingetdera företaget har egen planering eller egna produkter, utan huvudmännen köper upp all produktion som ingår i företagens utbud.

På Fågelberget i Korsholm finns metallföretagen Ricomix Oy och Onkilahden Metalli Oy. Båda tillverkar delar åt sina huvudmän, som fungerar på den internationella marknaden. Ingetdera företaget har egen planering eller egna produkter, utan huvudmännen köper upp all produktion som ingår i företagens utbud.

Underleverantören växer med sin huvudman

Ricomix, som grundats av Risto Keskikuru, har vuxit från ett en mans företag till en mekanisk verkstad med 15 anställda. De anställda jobbar året runt i två skift. Största delen av Ricomix produktion är delar till dieselmotorer, som far via Mapromec och Maprotec till Wärtsilä, Mann och Caterpillar motorer. Företaget tillverkar också rotorer till ABB:s elmotorer.

Den långa och förtroendefulla relationen till huvudmannens representant Caj-Erik Karp underlättar underleverantörens och huvudmannens umgänge. Enligt Keskikuru är ändå utmärkt kvalité på arbetet, leveranstider som håller och rimlig prisnivå förutsättningar för att ett avtal ska komma till stånd. Kvalitétens betydelse är stor. Exempelvis de delar som tillverkas på Ricomix testas först där, sedan hos Mapromec eller Maprotec, och slutligen ännu hos huvudmannen.

Under årens gång har Ricomix vuxit och utvecklats enligt huvudkundernas önskemål och behov. Antalet arbetstagare har också ökat då verksamheten vuxit.


Joonas Mäkelä och Risto Keskikuru tycker att CNC-svarven
varit en bra investering.

- Vi har även ökat på produktionens automationsgrad genom att tillägga laddare och robotar, berättar Keskikuru.

För ett år sedan anskaffade Ricomix en ny CNC-svarv, vilket var en stor investering för den här storlekens företag.

- VASEK var till stor hjälp då vi planerade finansieringen av investeringen. Utan hjälp från Antti Alasaari och Kari Huhta skulle vi ha spenderat mycket mer tid på själva sökandet av investeringsstöd, konstaterar Keskikuru.

Keskikuru har också besökt VASEK gällande utbildningsfrågor.

- Som nästa får vi troligen diskutera ett generationsskifte med VASEK, funderar Keskikuru och berättar att familjens båda söner, Jarkko och Tero, jobbar för företaget.

Cecilia Valkama sköter kontorsuppgifterna på Ricomix, medan Tero Keskikuru leder produktionen.

Bekant verksamhet fortsätter trots nytt ägarupplägg

Onkilahden Metalli fyller 30 år nästa år. Företaget tillverkar olika enheter som har med vätskors förflyttning och förvaring att göra. Enheterna görs huvudsakligen av metall, men även av andra råvaror. De tillverkade enheterna planeras av kunden. Det kan handla om aggregat för transportering av bränsle eller smörjmedel, vattenkylningsenheter, expansionsbehållare och vattentankar. Det 18-bemannade företagets viktigaste kunder är energiteknologi klustrets betydande aktörer Wärtsilä, VEO och Vacon. Via dem sprids Onkilahden Metallis varor ut i världen.

- Svetsning av hög kvalitét hör till vårt företags kärnkunskaper, berättar Onkilahden Metallis nya verkställande direktör Toni Anttila.

Företaget fick nya ägare när Toni Anttila, Henry Penttilä, Teemu Sillanpää och Pekka Wahlsten, som jobbat länge för företaget, köpte företagets hela aktiestock då före detta företagaren dött. Även om det officiella ägarskiftet skedde för sex månader sedan, har den nuvarande verkställande direktören skött företagsverksamheten ända sedan före detta ägaren insjuknade.

Delar som tillverkas på Onkilahden Metalli
kräver goda svetsningskunskaper. Teemu Sillanpää
är en av företagets ägare och också erfaren svetsare.

För de nya ägarna har förändringen från arbetstagare till företagare gått smärtfritt. Utan hjälp från VASEKs företagsrådgivare hade ägarskiftets planering och genomförande varit arbetsammare och mer tidskrävande. Nu har de nya ägarna kunnat fokusera på företagets verksamhet.

- Trots ägarskiftet har vår produktionsmängd hållits på normal nivå, menar Anttila. – Vi vill utveckla företagets verksamhet och fördjupa våra kundrelationer. Därför har vi bland annat börjat rapportera allt tätare om projektens framskridande till våra huvudmän

Enligt Henry Penttilä är tätt samarbete mellan huvudman och planerare, precis som rimlig prisnivå och leveranssäkerhet, viktiga förutsättningar för att nå framgång.

- När huvudmännen rör sig på de internationella marknaderna för att välja leverantörer, är det ändå kvalitet som avgör i slutändan, menar Penttilä.

 

Verkställande direktören Toni Anttila vill öka samarbetet med Onkilahden Metallis huvudmän.

Fågelberget bra placeringsort för underleverantörer

Både Keskikuru från Ricomix, och Anttila och Penttilä från Onkilahden Metalli, anser att Fågelbergets industriområde är ett lämpligt område för underleverantörer. Vägförbindelserna från området är bra och de största kunderna, samt planerarna, finns nära till hands.

Ricomix 800 m² stora hall börjar bli full, så när det är dags för nästa maskininvestering måste också hallen utvidgas. Som tur finns det byggnadsrätt kvar på tomten. Onkilahden Metallis 2 000 m² stora hall har byggts ut redan tre gånger och byggnaden fyller nu en hel tomt. Vid behov kan företaget ändå bygga en lika stor hall på tomten bredvid.

Fågelberget är ett populärt företagsområde och därför ska Korsholm utvidga området. En planläggningsprocess pågår för tillfället, var efter området mellan Fågelberget och Stormossen får 50–60 nya företagstomter.

- Planen har varit till påseende under våren och arbetet framskrider i höst. Det går troligen att bygga på de nya tomterna från och med början av år 2015, berättar Korsholms näringssekreterare Matias Båsk.

 

Text och bilder: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia