Grannarna grundade ett café – Välkommen!
Café Salteriet i Svedjehamn i Björköby har fått nya ivriga företagare. Karin Dahlström och Gunilla Sandler fortsätter i Björköby UF:s fotspår genom att sköta strandcaféet i Svedjehamn under sommarmånaderna.
Café Salteriet i Svedjehamn i Björköby har fått nya ivriga företagare. Karin Dahlström och Gunilla Sandler fortsätter i Björköby UF:s fotspår genom att sköta strandcaféet i Svedjehamn under sommarmånaderna.
Caféet med C-utskänkningstillstånd erbjuder förutom kaffe och förfriskningar, även salta och söta bakelser samt lunchsallader och soppor. De nyblivna företagarna vill tillreda maten i caféets kök och utnyttja lokalt producerade livsmedel så långt det är möjligt.
- Menyn kommer att innehålla fisk som är fångad i Kvarken, samt bär och grönsaker som växer här, berättar Sandler.
- Och också en av Björköbys absoluta specialiteter, nämligen rökt lamm, tillägger Dahlström.
De nyblivna företagarna Karin Dahlström och Gunilla Sandler önskar såväl lokala gäster som längre ifrån komna resenärer, välkomna till det natursköna Björköby.
Länge påtänkt och snabbt förverkligat
De nyblivna företagarna bor som grannar i Björköby. Båda är entusiastiska över sin caféverksamhet och de vill erbjuda helhetsupplevelser till sina kunder. Båda har stadigvarande jobb inom helt andra branscher – Dahlström är journalist och företagare i mediebranschen och Sandler är överinspektör på Regionförvaltningsverket. Bägge två har relativt respektabel mängd med arbetserfarenhet bakom sig och därför passar de inte in i den typiska nyföretagarprofilen.
- Jag har alltid drömt om att sköta ett café och undrat var jag kunde hitta ett lämpligt ställe. Jag blev intresserad direkt då jag fick veta att Café Salteriet söker en ny företagare, berättar Dahlström.
- Då Gunilla anmälde sitt intresse att bli min partner var saken klar från vår sida.
Sandler och Dahlström valdes till caféets företagare bland sju andra sökande. De har rekryterat serverings- och kökspersonal till caféet under våren. Under den första sommaren är det en kock från Lahtis, som undervisar blivande kockar som huvudsyssla, som har ansvar över caféets meny och köksrutiner.
I mitten av världsnaturarvet
Café Salteriet är beläget mitt i världsnaturarvet, precis intill de berömda DeGeer-moränerna och utsiktstornet Saltkaret. I närheten ligger även en naturskön vandringsled, som används av turister och folk som bor i närområdet.
- Vi vill samarbeta med andra företagare som erbjuder sin service i världsarvsområdet, precis som vi gör med lokala producenter, menar Sandler.
Det praktiska samarbetet har redan diskuterats med andelslaget Kvarken Guides. De ordnar guidade utflykter till Björköby på sommartorsdagar, och vid beställning även andra tider.
Tack vare bra skyltar är vägen till Café Salteriet lätt att hitta.
Det för tillfället enda caféet med matservering i Björköby vill betjäna kunder från både när och fjärran. Café Salteriet har öppet under sommarmånaderna varje dag kl. 10–22, borträknat privattillställningar som finns listade i bokningskalendern på www.salteriet.fi. Det är också möjligt att boka caféet eller ett mötesrum för en privattillställning via samma sida. Ett antal helger är ännu lediga för exempelvis sommarbröllop.
Text och bilder: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia
Bekanta dig med Unescos världsarv
Andelslaget Kvarken Guides ordnar guidade rundturer från Vasa torg till Svedjehamn i Björköby. De guidade rundturerna ordnas under sommarmånaderna på torsdagar. Programinnehållet är riktad speciellt till barnfamiljer, men passar utmärkt till alla som är intresserade av ett kompakt starkpaket om Kvarkens natur. Mera information hittar du på www.kvarkenguides.fi