Nyheter

Frågat av företagsrådgivaren: När är det dags att byta bolagsform?

3.2.2014
-

De som planerar att bli företagare och de som fungerar som privata näringsidkare, har öppet bolag eller kommanditbolag, bör fundera igenom vilken bolagsform som passar den nuvarande verksamheten bäst. Bolagsform kan bytas vid behov och därför frågas VASEKs företagsrådgivare ofta när det vore lämpligt att göra det?- Det finns inget...

De som planerar att bli företagare och de som fungerar som privata näringsidkare, har öppet bolag eller kommanditbolag, bör fundera igenom vilken bolagsform som passar den nuvarande verksamheten bäst. Bolagsform kan bytas vid behov och därför frågas VASEKs företagsrådgivare ofta när det vore lämpligt att göra det?
- Det finns inget entydigt svar på denna fråga som skulle passa in i alla situationer. Behovet att byta bolagsform måste evalueras från fall till fall, men det finns förstås vissa riktlinjer, berättar VASEKs direktör för företagstjänster, Kjell Nydahl.

Företagets verksamhet behöver inte ändra då bolagsformen byts, utan endast företagets juridiska form ändras.

Byta bolagsform till aktiebolag

Vanligtvis övergår ett företag från någon annan bolagsform till aktiebolag. Ett aktiebolag kan sedan inte ändras till någon annan bolagsform. Mestadels är det privata näringsidkare som vill bilda aktiebolag. En privat näringsidkare kan också välja att bilda exempelvis ett öppet bolag, om företagaren får en kompanjon med i verksamheten. Många företagare funderar på förändringens rätta tidpunkt.
- Så länge den privata näringsidkarens verksamhet är småskaligt eller endast en bisyssla och företagaren gör knappt någon vinst går, det bra att fortsätta som privat näringsidkare. Företagaren ska ändå vara medveten om riskerna, det vill säga det faktum att företagaren ansvarar för verksamheten personligen med sin egendom, understryker Nydahl.

Ett aktiebolag kan bildas ensam, men det kräver lite mer pappersarbete än grundandet av ett firmanamn, det vill säga enskild näringsidkare. Följande saker krävs av ett aktiebolag: dubbel bokföring, en styrelse där det förutom företagaren sitter minst en suppleant, bolagsordning där företagets verksamhet definieras med minst fyra paragrafer, samt en 2 500 euros insättning som alltid måste finnas kvar i bolaget. För någon som drömmer om att bilda ett aktiebolag är de krävda punkterna enligt Nydahl inget att vara rädd för.
- En styrelse kanske låter omständigt, men det räcker att styrelsen har ett möte en gång per år. Så ofta måste ju företagaren också träffa sin bokförare för att alla papper ska hållas i skick, menar han och fortsätter:
- På grund av ansvarsfrågorna kan det vara bättre för en småföretagare att äga ett aktiebolag. Då företagaren säljer något till konsumenter är han/hon skadeersättningsskyldig, även om det handlar om en liten mutter som råkar söndra en maskin värd flera miljoner.

VASEKs företagsrådgivare Mikael Hallbäck (till vänster) och Kjell Nydahl tar en kaffepaus.

Nydahl ger några tumregler för när det lönar sig att övergå till ett aktiebolag:

  • Företagarens privata skatteprocent överstiger 30 %
  • Företaget får nya kompanjoner
  • Företaget anställer mer personal
  • Företaget gör tillräckligt med vinst
  • Ansvarsfrågorna kräver byte av bolagsform

 

- Företagaren ska inte byta bolagsform på stundens ingivelse. Byte av bolagsform bör givetvis ge företagaren mer än det tar. För många företagare kommer det exempelvis som en överraskning att byte av bolagsform innebär att den privata näringsidkarens gamla firmanamn läggs ner. FO-numret sparas i de personliga uppgifterna och kan tas i bruk på nytt senare. Då ett nytt aktiebolag bildas får bolaget ett nytt FO-nummer. Företagaren måste meddela om förändringen till Patent- och registerstyrelsen, samt förstås ändra det nya FO-numret på företagets material så som i broschyrer, brevpapper och fakturor, påminner Nydahl.

Han tillägger ännu att om ett öppet bolag eller kommanditbolag övergår till ett aktiebolag hålls deras FO-nummer samma.

Nydahl uppmanar företagare att diskutera eventuella ändringar i bolagsform tillsammans med bokföraren för att se hur ändringen skulle påverka företagets skatter.
- Det finns alltså en del att ta i hänsyn då ett företag vill övergå till ett aktiebolag, men övergången ökar också trovärdigheten till företagets verksamhet, konstaterar Nydahl.

Har du ännu frågor gällande detta?
Ta kontakt med VASEKs företagsrådgivare!

 

Läs också andra artiklar som utkommit i serien "Frågat av företagsrådgivaren":

Firmabil eller privatbil – Vilket lönar sig? 

När kan företaget sälja social service momsfritt? 

Vad ska jag komma ihåg då jag anställer min första arbetstagare? 

Vad får företagaren ut av att göra en kassaflödesanalys?