Nyheter

Ett generations- eller ägarskifte bevarar företagets prestationer även i framtiden

25.2.2013
-

Pensionering eller ett beslut att upphöra med företagsverksamheten betyder inte nödvändigtvis att företagets verksamhet borde sluta. Den stora utmaningen vid ägarskiften är att hitta en lämplig efterträdare. Om en småföretagare beslutar att lägga ner verksamheten, försvinner det i medeltal fem arbetsplatser.

Pensionering eller ett beslut att upphöra med företagsverksamheten betyder inte nödvändigtvis att företagets verksamhet borde sluta. Den stora utmaningen vid ägarskiften är att hitta en lämplig efterträdare. Om en småföretagare beslutar att lägga ner verksamheten, försvinner det i medeltal fem arbetsplatser.

– I båda fall är det fråga om en lång process med mycket att tänka på. Det lönar sig att starta planeringen i god tid, till och med flera år före generationsskiften. Det mest tidskrävande skedet kan vara att utreda vem som fortsätter företagsverksamheten och med vilken eller vilka ägarandelar, berättar Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl.

Före ägarskiftet kan man förminska skattepåföljder till exempel genom ändringar i bolagsformen eller bolagsavtalet, dividendutdelning eller -överlåtelse, riktad aktieemission samt genom att skaffa egna aktier.

– Dessa kan vara komplicerade åtgärder, där sakkunnighjälp är säkert till stor nytta, fortsätter Nydahl.

I ett ägarskifte sätts företagarens livsverk i nya händer

Då ett företag köps, borde köparen veta lika mycket om företagandet som i ett fall där han/hon skulle starta ett eget nytt företag. För företagets säljare är det inte heller vilken affär som helst – ofta är det ett livsverk som ska överföras till någon annan.

Köparkandidaten måste först bekanta sig ordentligt med företaget och granska sina egna förutsättningar att driva företaget på ett lönsamt sätt. Budgeten framvisar om en vinstgivande drivning av företaget är möjlig och om de nödvändiga lånen kan betalas av. Budgeten avslöjar också om det diskuterade priset på företaget är realistiskt. En sakkunnig kan hjälpa med företagets prisvärdering.

Köparna är intresserade av hurdan affärsverksamhet de kan driva i framtiden, med hjälp av den affärsverksamhet företaget har idag. Den nuvarande företagaren måste bevisa att det till salu varande företaget är ett attraktivt köpobjekt, som erbjuder företagandemöjligheter och som har bra potentiella vägar att utvecklas.

Företagsmentorn är företagarens förtroendeperson

Via Österbottens företagsmentorer kan företagare få erfarna företagsledare och sakkunniga inom näringslivet att fungera som sina stöd och diskussionspartner.

– Ägarskiften innehåller även psykiska utmaningar utöver den tekniska processen. En företagsmentor kan hjälpa lösa dem, beskriver Maija Aarnio, som koordinerar företagsmentorsverksamheten i Vasaregionen.

– Genom välplanerade och planmässigt genomförda ägar- och generationsskiften kan vi säkerställa att livskraftiga företag fortsätter sin verksamhet och att arbetsplatserna bevaras. Företagaren kan med god sinnesstämning gå i pension, då hans eller hennes livsverk fortsätter i goda, kunniga händer, försäkrar Nydahl och avslutar:

– Några standardlösningar för ägar- och generationsskiften finns inte, men hjälp kan alltid fås. Kontakta VASEK så hjälper vi till.

Teksti: VASEK

 

Sakta men säkert

Ingvald och Gunnevi Heinull började med köp- och försäljning av jordbruksmaskiner redan år 1989. Nuförtiden sysselsätter Oy Vörå Maskin o Traktor Ab 14 personer. I företaget repareras och säljs jordbruks- och skogsmaskiner samt erbjuds ett brett sortiment av reservdelar och verktyg. Affärens kunder kommer inom en radie på cirka 100 kilometer och maskiner säljs via internet till hela Finland.

Trots brytningstiderna inom lantbruket tror Heinulls att man klarar sig i branschen, om man jobbar hårt och betjänar kunder flexibelt. Ett tecken på framtidstron är att företaget håller på att bygga en utbyggnad på 1 100 kvadrat. Även familjens söner, Daniel 31 år och Matias 26 år, tror på branschens framtid. De tillägnade sina föräldrars företagarattityd redan som unga och är beredda att fortsätta föräldrarnas arbete.

Ett generationsskifte hos familjen Heinull började för fyra år sedan, då föräldrarna överförde en del av företagets aktier till sina söner. Ingvald och Gunnevi Heinull är båda i arbetsför ålder och de tänker inte sluta jobba på flera år, men genom en generationsväxlingsprocess som påbörjats i god tid kan de lätta den ekonomiska bördan som generationsväxlingen innebär för sönerna.

- Många generationsväxlingar strandar i det att företagets värde stiger under åren och till slut är dess förflyttning till följande generation allt för dyrt. I det skedet brukar den yngre generationen ännu kämpa med studie- och bostadslån, konstaterar Ingvald Heinull.

 

Ingvald Heinull spenderar en stor del av sin arbetsdag i telefonen för att köpa och sälja maskiner. Gunnevi Heinull ansvarar för företagets ekonomi, men hon jobbar ibland också inne i affären.

Familjen sökte råd gällande generationsväxlingens genomförande av VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl, som varit i kontakt med företaget flera gånger under åren och kände till företagets situation. Nydahl kunde ge värdefull information åt familjen angående generationsväxlingar.

- Kjell berättade för oss hur processen framskrider och vilka olika alternativ det finns. På basis av denna information kunde vi fatta nödvändiga beslut inom familjen. Nu kan sönerna delta i företagsverksamheten, och min fru och jag kan gå i välförtjänad pension någon dag, berättar Heinull.

Hos Vörå Maskin o Traktor finns
lockelser även för små husbönder.

 

 

 

 

 

Text och bilder: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia