Nyheter

Den som söker den finner – också i stöddjungeln

7.6.2010
-

Ekonomin har börjat visa försiktiga tecken på återhämtning. De positiva signalerna får företagen att investera och genomföra de planer som har legat och grott under lågkonjunkturen. De olika företagsstöden är avsedda för att stödja företagens utveckling.

Ekonomin har börjat visa försiktiga tecken på återhämtning. De positiva signalerna får företagen att investera och genomföra de planer som har legat och grott under lågkonjunkturen. De olika företagsstöden är avsedda för att stödja företagens utveckling.

VASEKs kunder investerade förra året sammanlagt 7,3 miljoner euro i sina företagsverksamheter. För dessa investeringar ansökte företagen om stöd från Närings-, trafik- och miljöcentralen (ELY-centralen) för 1,6 miljoner euro. VASEK hjälpte företagen att göra över 100 olika bidragsansökningar till regionens ELY-central.

Enligt många företagare är ansökningarna som ska göras till ELY-centralen för invecklade och besvärliga och bidragsbesluten dröjer för länge. - De bidragsansökningar som lämnas in till landsbygds- och företagsavdelningen på ELY-centralen bör vara formbundna för att vara sinsemellan jämförbara och kunna behandlas på samma sätt, säger Kjell Nydahl, chef för företagstjänster på VASEK.

VASEKs företagsrådgivare hjälper gärna företagare att utarbeta ansökningar om företagsstöd, säger Kjell Nydahl, chef för företagstjänster på VASEK.

Stödform enligt situation

Ett företag kan få olika slag av bidrag i olika situationer. Till exempel då ett företag grundas eller då man investerar i nya maskiner och anläggningar kan man få investeringsstöd från ELY-centralen på cirka 20 procent av värdet på investeringen. För anställning av den första utomstående arbetstagaren kan man få bidrag för hela 50 procent av lönesumman och semesterpenningen, vilket motsvarar cirka 35 procent av de totala lönekostnaderna. Också då företaget anlitar en utomstående konsult för marknadsföringsundersökningar eller uppbyggnad av kvalitetssystem går det att ansöka om stöd från ELY-centralen för hela 50 procent av totalsumman.

Beroende på företag och situation ansöks bidraget antingen från landsbygds- eller företagsavdelningen på Ely-centralen. Tumregeln är att landskapsavdelningen behandlar bidragsansökningar som görs av små företag, vars omsättning är under två miljoner euro och antalet anställda under tio. Landskapsavdelningen behandlar också bidragsansökningar i anslutning till jordbrukares binäringar. Övriga stöd behandlas på ELY-centralens företagsavdelning.

- I vår region utgör emellertid företag i Vasa och Korsholm ett undantag. Deras ansökningar behandlas på företagsavdelningen, förutom bidrag för binäring till jordbrukare i Korsholm, vilka styrs till landsbygdsavdelningen, påpekar Nydahl. Om man är osäker på till vilken avdelning bidragsansökan ska inlämnas, lönar det sig att ringa till VASEKs företagsrådgivare och kontrollera saken.

Förutse behovet av stöd

Alla företagsstöd som ansöks från ELY-centralen bör inlämnas i förväg, innan investeringen eller anställningen genomförs. Som bilagor till ansökan bifogas kostnadsberäkning eller offert, en kopia av kontoutdrag samt intyg från skattebyrån på att företaget inte har obetalda skatteskulder.

- Det är bäst att lämna in ansökan till ELY-centralen genast då det är klart vad företaget behöver och vad detta kommer att kosta. Det lönar sig att noggrant fylla i ansökningsblanketten som finns på nätet och bifoga alla nödvändiga bilagor, eftersom det försnabbar behandlingen av ärendet, råder Nydahl.

Efter att ansökan har lämnats in kan företaget på egen risk genomföra investeringen eller anlita sin expert. Företaget måste alltid betala kostnaderna själv och det lönar sig inte att i budgeten räkna med stöd från ELY-centralen, eftersom beloppet på det eventuella bidraget kan variera beroende på ELY-centralens ekonomiska situation och på antalet ansökningar. Behandlingen är också långsam på grund av det stora antalet bidragsansökningar, och den tar för närvarande cirka 12 månader.

- Det lönar sig att se på företagsbidraget som en möjlighet till stöd och som en extra bonus. Om företagaren får ett positivt beslut på sin bidragsansökan betyder det en bra timlön för den tid som har gått åt till att fylla i ansökan, säger Nydahl.

Formbundenhet för företagarens bästa

Då företagaren har fått ett positivt beslut från ELY-centralen, ska han eller hon lämna in en separat utbetalningsansökan. Till utbetalningsansökan bifogas fakturakopia, kontoutdrag och utdrag ur huvudboken. Utgående från dessa bilagor konstateras att företaget faktiskt har gjort den investering som nämns i ansökan eller betalat för den tjänst som företagaren har ansökt bidrag för.

- I kontakter med myndigheter bör man följa anvisningarna, eftersom de är utarbetade för att skydda systemet mot missbruk, påpekar Nydahl. - Dessutom försnabbas processen då man följer anvisningarna.

Nydahl råder företagare som planerar nya investeringar eller andra utvecklingsåtgärder att ringa till någon av VASEKs företagsrådgivare, eftersom de vet om det lönar sig att ansöka bidrag för det aktuella projektet. De kan också informera om vilka faktorer som bör beaktas och hurdana dokument som ska bifogas till ansökan. Företagsrådgivarna hjälper också gärna till vid själva utarbetandet av ansökan. - Ett telefonsamtal kan vara värt tusentals euro, säger Nydahl.

Kontaktuppgifterna till VASEKs företagsrådgivare


Text: Johanna Haveri
Översättning: Eva Berg