Nyheter

Café Salteriet – från fisksalteri till café och Yles studio

13.6.2016
-

Jubileumsåret för Kvarkens världsarvsområde syns konkret på Café Salteriet den 13-19 juni då YLE Radio Suomi och Radio Vega jubileumsåret till ära sänder program från en studio i caféets utrymmen. Café Salteriets företagare Gunilla Sandler är nöjd över uppmärksamheten som Kvarkenområdet får.

Jubileumsåret för Kvarkens världsarvsområde syns konkret på Café Salteriet den 13-19 juni då YLE Radio Suomi och Radio Vega jubileumsåret till ära sänder program från en studio i caféets utrymmen. Café Salteriets företagare Gunilla Sandler är nöjd över uppmärksamheten som Kvarkenområdet får.

Den unika miljön lockar resenärer till området och de flesta av dem tittar även in på Café Salteriet. Förra sommaren hade caféet över 39 000 kunder. Det är enkelt att på egen hand ta sig till caféet med hela familjen. Det stora antalet besökare var en positiv överraskning för Sandler redan under den första sommaren som företagare år 2013.

På Café Salteriet ordnas även privata tillställningar såsom bröllop och möten. Den här våren har man bland annat renoverat toaletterna på caféet och på hösten ska köket förstoras. På så sätt betjänas det ökande antalet besökare ännu bättre i caféets utrymmen.

Historien syns

Café Salteriet ligger i Svedjehamn i det tidigare fisksalteriet som byggdes på 1920-talet. På 1990-talet byggdes ett café i salteriet. Salttunnorna, fisknäten och en gammal roddbåt i den största salen påminner om byggnadens historia. Dessutom finns historiska fiskeredskap till påseende i övre våningen.

café salterietCaféets historia som fisksalteri syns i inredningen.

Till en början drevs caféet av en ungdomsförening men det blev för arbetsamt för föreningen. Sandler å sin sida pensionerades år 2013 från tjänsten som inspektör för bildningsväsendet och hade således möjlighet att helt och hållet fokusera på verksamheten.

– Jag gick in i verksamheten för företagandets skull. Dessutom är platsen helt fantastisk och man träffar mycket människor här. Ibland känns det som att man har mycket gäster på sommarstugan, skrattar hon.

– Jag var inte nervös för själva företagandet men kökssidan gav mig fjärilar i magen. Tur nog har jag goda vänner inom restaurangbranschen som har gett mig goda råd och tips. I början fick jag också mycket stöd och hjälp med att komma igång med verksamheten via nyföretagscentrum Startia.

"Kundernas tack motiverar"

Från Café Salteriet är det nära till utsiktstornet Saltkaret. Sandler rekommenderar ett besök i tornet varifrån man kan se världsarvsområdets De Geer-moräner, dvs. moränryggar vinkelräta mot isens rörelseriktning. Finlands bästa exempel på De Geer-moränområden finns just i Björkö.

Saltkaret, Gunilla SandlerCafé Salteriets företagare Gunilla Sandler är på caféet varje dag under sommaren. I bakgrunden utsiktstornet Saltkaret.

Enligt Sandler borde Kvarken marknadsföras som en helhet. Man borde föra fram vad kunderna kan göra och uppleva i Kvarken.

– I marknadsföringen skulle det även vara bra att fokusera mera på vad man kan göra här på vintern, t.ex. pilka, åka skidor eller köra snöskoter. Nuförtiden är kunderna mer medvetna om kvalitet vilket höjer nivåkraven på servicen.

I år har Café Salteriet öppet varje dag från slutet av maj till sista augusti. Sandler är själv på caféet varje dag under sommaren.

– Jag har det bra här och har inte lust att vara någon annan stans. På vintern hinner jag sedan uppleva de lugna pensionsdagarna.

Sanders arbetsdagar på caféet utgörs av förmansarbete och administrativa uppgifter. Sommartid arbetar sex sommarjobbare på Café Salteriet. Sandler hjälper även personalen vid behov.

– Det bästa med arbetet är tacket som kommer från kunderna.

Text & bilder: VASEK
Översättning: Milla Eriksson

10 juhlalogo pystymalli5Kvarkens skärgård är Finlands enda naturarv på UNESCO:s världsarvslista. Området är den plats på jorden, där man bäst kan uppleva landhöjningsfenomenet och hastigheten av landhöjningen är en av de högsta i världen. Landhöjning är en del av processen som orsakats av isens avsmältning efter istiden. Vidare har Kvarkens skärgård unika samlingar av istida formationer, såsom De Geer-moräner och Ribbed-moräner, som bidrar till regional variation i landskapet.

Mer information: http://www.kvarken.fi/upptack-kvarken/

Läs också andra artiklar:
Molpehällorna, kryssningen till Mickelsörarna, Granösunds fiskeläge, Sommaröhallen, Aava Kertun kotitila, Kvarkens värdshus, Kvarkenturer, & Meribjörkö