Nyheter

Berättelserna leder åhörarna till det förflutna på kryssningen till Mickelsörarna

5.7.2017
-

Kryssningen till Mickelsörarna avgår från Maxmo i närheten av Skärgårdsläget Varppi. Den 29 juni 2016 står 25 resenärer samlade på stranden. Fartyget M/S Svalan tar oss med sina åtta knop ut på en två timmar lång färd till Mickelsörarna.

Kryssningen till Mickelsörarna avgår från Maxmo i närheten av Skärgårdsläget Varppi. Den 29 juni 2016 står 25 resenärer samlade på stranden. Fartyget M/S Svalan tar oss med sina åtta knop ut på en två timmar lång färd till Mickelsörarna.

Venematka Mikkelinsaarille

Under färdens gång får gästerna information om de olika öarna.

Under färdens gång berättar fartygets kapten och Varppis ägare Jussi Mendelin om öarna som vi passerar. Blicken vandrar från en ö till en annan i takt med Mendelins berättelser. Båtlivet har varit en del av Vasabördiga Mendelins tillvaro sedan barnsben och skärgården är därmed bekant. Med sina egna fartyg har han kört ut besökare i skärgården sedan år 2010. Förra sommaren deltog i medeltal 21 passagerare på varje kryssning.

"Då man stiger i land på öarna ser man olika saker"

Mikkelinsaaret

Enligt Mendelin är landstigningen det mest intressanta under båtutflykterna.

– Då man stiger i land på öarna ser man olika saker. En båtutflykt utan landstigning är ingenting, säger Mendelin.

Snart är det också dags att stiga i land på Mickelsörarna. Sjöbevakningsstationen som varit verksam där stängdes år 1993. I sjöbevakningsstationens utrymmen finns idag en naturstation. De första stadigvarande invånarna bosatte sig på Mickelsörarna på 1800-talet men nuförtiden finns här ingen bosättning vintertid.

– Öns sista permanenta invånare var Ida Lundberg. På äldre dagar kunde hon inte längre bo ensam kvar på ön vintertid och flyttade då in på ett äldreboende under vintrarna. Lundberg bevarade dock sina gamla skärgårdsvanor och ville till exempel steka strömmingen själv. Stekoset från strömmingarna satte igång brandalarmet och brandkåren kom ut till äldreboendet. Detta upprepades flera gånger och till slut började brandkåren ringa och kontrollera på förhand om det var Ida som stekte strömming igen, berättar Mendelin.

Jussi MendelinJussi Mendelin berättade för resenärerna om livet i skärgården och om spåren som istiden efterlämnat.

Spår av istiden och fisket på naturstigen

Kryssningsgästerna bjuds på fisksoppa vid ankomsten. Efter måltiden går vi upp i naturstationens utsiktstorn där man möts av en storslagen utsikt över skärgården. Då landskapen har fotograferats och beundrats berättar Mendelin fler historier om skärgården. Vi får bl.a. höra historien om det förlista fartyget som smugglade alkohol under förbudstiden.

Maisema näköalatornista

Utsikten från naturstationens utsiktstorn var storslagen.

Vi hinner också bekanta oss med naturstigen på Mickelsörarna. Längs med den cirka två kilometer långa stigen som går genom skogen kan man se spår efter istiden, såsom stenblock och klapperstensfält, dvs. gamla stränder. Mitt i skogen ser vi också gamla torkstenar för fisknät samt stengrunder till båtlänningar, dvs. förvaringsplatser för båtar. För hundratals år sedan var de belägna på stranden men på grund av landhöjningen ligger de nu mitt i skogen.

LuontopolkuNaturstigen är cirka två kilometer lång.

På tillbakavägen från Mickelsörarna stannar båten vid en skyddad strand. Vi stiger inte i land men avnjuter eftermiddagskaffet i båten.

Pirjo och Hannu Pöyry från Laihela är på kryssningen till Mickelsörarna tillsammans med sina gudbarn, dvs. 6-åriga Anni och 10-åriga Matti Huita.

– Trots den långa färden har barnen orkat bra, berättar paret Pöyry.

Skärgårdsläget Varppis historiska miljö

Båtutflykterna till Mickelsörarna avgår kl. 10 och återvänder kl. 17. Ibland övernattar gästerna på skärgårdsläget Varppi före eller efter kryssningen. Varppi inkvarterar gäster året om och där ordnas även program för grupper.

VarppiKryssningen avgår i närheten av skärgårdsläget Varppi. Huvudbyggnaden är från 1888.

Bland skärgårdslägets byggnader är huvudbyggnaden från år 1888 och inkvarteringsbyggnaden från år 1878. Mendelin bor på gården tillsammans med sin fru.

– Stället är så trivsamt så vi tänkte att andra också skulle trivas här. Nu är det åttonde sommaren som jag arbetar som heltidsföretagare. Min fru arbetar på annat håll men hon hjälper alltid till då hon hinner, berättar Mendelin.

 Text & bilder: VASEK

Översättning: Milla Eriksson

10 juhlalogo pystymalli15Kvarkens skärgård är Finlands enda naturarv på UNESCO:s världsarvslista. Området är den plats på jorden, där man bäst kan uppleva landhöjningsfenomenet och hastigheten av landhöjningen är en av de högsta i världen. Landhöjning är en del av processen som orsakats av isens avsmältning efter istiden. Vidare har Kvarkens skärgård unika samlingar av istida formationer, såsom De Geer-moräner och Ribbed-moräner, som bidrar till regional variation i landskapet.

Mer information: http://www.kvarken.fi/upptack-kvarken/

Läs också andra artiklar:
Molpehällorna, Granösunds fiskeläge, Sommaröhallen, Aava Kertun kotitila, Café & Restaurant Salteriet, Kvarkens värdshus, Kvarkenturer & Meribjörkö