Yrittäjätarinat

Uusi ala, uudet haasteet — Bo-Erik vaihtoi alaa 30 turkisalalla vietetyn vuoden jälkeen

Yrittäjyys itsessään ei ole mitään uutta Maksamaalla asuvalle Bo-Erik Glasbergille, joka oli turkistarhaaja kolmen vuosikymmenen ajan. Hänen elämässään tapahtui täyskäännös ja hän vaihtoi toimialaa kokonaan. Viime syksystä lähtien hän on pyörittänyt omaa hierontapalvelua, mikä vaatii sekä myynnin, markkinoinnin että asiakaskontaktien suhteen paljon enemmän kuin hänen aikaisempi työnsä.

Glasberg 4

Bo-Erik Glasberg avasi hierontapalvelunsa hiljattain remontoidussa tilassa kotipihassaan Maksamaan kirkonkylällä viime syksynä. Nyt hän pyrkii laajentamaan asiakaskuntaansa ja saamaan ihmiset tietoisiksi yrityksestään. 

Yrittäjyys itsessään ei ole mitään uutta Maksamaalla asuvalle Bo-Erik Glasbergille, joka oli turkistarhaaja kolmen vuosikymmenen ajan. Hänen elämässään tapahtui täyskäännös ja hän vaihtoi toimialaa kokonaan. Viime syksystä lähtien hän on pyörittänyt omaa hierontapalvelua, mikä vaatii sekä myynnin, markkinoinnin että asiakaskontaktien suhteen paljon enemmän kuin hänen aikaisempi työnsä.

Turkisalan suhdanteet ovat vaihdelleet melkoisesti niiden 30 vuoden aikana, jolloin Bo-Erik Glasberg hoiti tarhaansa, ensin yhdessä vanhempiensa kanssa ja sitten yksin.

– 25 vuotta sitten Suomessa oli taantuma ja näytti synkältä. Silloin päätin kouluttautua sekä sähkö- että LVI-asentajaksi, mutta en onnistunut löytämään töitä vaan jatkoin tarhalla työskentelyä, aloittaa Bo-Erik.

Glasberg 1Hieman yli kaksi vuotta sitten tuli viimeinen käännekohta, kun hinnat laskivat jälleen ja Bo-Erikin tarhalle tuli tautia, mistä eroon pääseminen olisi vaatinut tarhan täydellistä saneerausta ja täysin uutta alkua.

– Se ei ollut taloudellisesti kannattavaa, joten päätin lopettaa ja ryhtyä etsimään uutta vaihtoehtoa.

Olemassa olevien nahkavarastojen vuoksi – mutta joita ei voitu myydä – hänelle ei myönnetty työttömyysetuuksia, eikä hänellä ollut mahdollisuutta aikuisten opintotukeen KELAn kautta. Pelastukseksi tuli Työllisyysrahasto.

– Se alkoi oikeastaan siitä, että vaimoni tarvitsi hierontaa, ja vähän leikillään sanoi, että minun pitäisi ryhtyä hierojaksi, koska kylällä toiminut hieroja oli lopettanut toimintansa, Bo-Erik muistelee.

Norrvallassa treenatessaan hän näki heidän mainoksensa hierojakoulutuksesta ja päätti hakea mukaan.

Opinnot alkoivat keskellä pandemiaa alkukesästä 2020, ja vuotta myöhemmin Bo-Erik valmistui hierojaksi. Hänelle oman yrityksen perustaminen oli koko ajan itsestäänselvyys.

– Olen viihtynyt yrittäjänä, ja meillä oli kotona pihalla sopiva tila tähän. Rakensimme nikkarointiverstaastani hierojan toimitilat viime kesänä. Sitten aloitin yrityksen toiminnan elokuussa, hän jatkaa.

Glasberg 3Bo-Erik on ollut yrittäjä käytännössä koko aikuisikänsä, eikä siinä sinänsä ollut hänelle mitään uutta. Uusi toimiala kuitenkin vaatii häneltä huomattavasti enemmän niin myyntiä, markkinointia ja asiakaskontaktien hoitamista, sellaista mitä ei ollut hänen edellisessä ammatissaan.

Suorittamansa opiskelutehtävän ansiosta Bo-Erik tiesi, että hän voisi kääntyä Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian puoleen saadakseen apua muun muassa starttirahan hakemiseen. Yritysneuvoja Olav Nylundin kautta hän on saanut konkreettista apua kaikkien tarvittavien lomakkeiden täyttämisessä sekä paljon hyviä neuvoja ja vinkkejä matkan varrella. Bo-Erik päätti perustaa täysin uuden yrityksen yksityisenä elinkeinonharjoittajana.

– Entinen yhtiö oli osakeyhtiö. Se yhtiömuoto ei sovi yhtä hyvin tämän tyyppiseen liiketoimintaan, hän kertoo.

Viime syksyn starttivaihe sujui todella hyvin.

– Sitten jouduin leikkaukseen, jonka seurauksena minulla oli kolmen kuukauden sairausloma. Kun oli aika jatkaa toimintaa, oli vuorossa kolmas lockdown maassamme. Sen jälkeen toiminta ei ole lähtenyt liikkeelle aivan kuten haluaisin, hän toteaa.

Glasberg 7Nikkarointiverstasta tuli hierontapalvelun tilat, ja sen ansiosta Bo-Erikille ei tule ylimääräisiä vuokrakuluja. Toistaiseksi suurin osa asiakkaista tulee Maksamaalta ja Vöyriltä, mutta yhteydet Maksamaalle ovat hyvät ja kaikki ovat tervetulleita tutustumaan toimintaan.

Uusi ammatti vaatii häneltä yrittäjänä huomattavasti enemmän niin markkinoinnin, myynnin kuin asiakaskontaktienkin osalta, mikä on myös Bo-Erikin mielestä ollut alanvaihdoksen vaikein osa.

– Mutta se sujuu yhä paremmin, sitä mukaa kun sitä pääsee harjoittelemaan, hän hymyilee.

Bo-Erik aikoo myös kouluttautua edelleen ja hankkia erikoisammattitutkinnon.

– En sure sitä, että asiat menivät niin kuin menivät – päinvastoin, hän päättää.

Yritysneuvoja Olav Nylund toteaa, että hierojapalveluiden kysyntä tulee pysymään yhteiskunnassamme melko vakiona.

– Toisaalta suuri osa raskaasta ja väsyttävästä ruumiillisesta työstä on kadonnut, mutta toisaalta istumme enemmän kuin koskaan näyttöjemme edessä. Sairaat selät ja jäykät hartiat varmasti tuovat hierojille työpaikkoja. Onnittelut Maksamaalla asuville, jotka saavat jälleen selkänsä ja lihaksensa hoidetuiksi aivan keskellä kylää!

Teksti ja kuvat: Anna Sand
Suomennos: VASEK

 

Tagit: