Yrittäjätarinat

Lounasravintolalle onnistunut startti – Minettes Kök uhmasi pandemiaa

Kun edelleen käynnissä ollutta pandemia-aikaa oli kulunut puoli vuotta, Annette Kanerva ja Minna Hautala avasivat Minettes Kök -lounasravintolan Maalahden keskustaan. Jo muutaman viikon kuluttua he saivat huomata, että kaikki sujui yli odotusten ja niin se on jatkunutkin – pandemiasta huolimatta.

Minettes 2Minna Hautala ja Annette Kanerva pyörittävät Minettes Kök – Keittiö -yritystä Maalahdessa ja tarjoilevat päivittäin yli 100 lounasannosta. Ravintolassa on myös mahdollista nauttia aamiaista tai vain piipahtaa iltapäiväkahvilla.

Kun edelleen käynnissä ollutta pandemia-aikaa oli kulunut puoli vuotta, Annette Kanerva ja Minna Hautala avasivat Minettes Kök -lounasravintolan Maalahden keskustaan. Jo muutaman viikon kuluttua he saivat huomata, että kaikki sujui yli odotusten ja niin se on jatkunutkin – pandemiasta huolimatta.

Uusille yrittäjille ravintolatyö itsessään ei ollut vierasta – päinvastoin –  ja tarvitsemansa avun yrittäjyyteen he ovat saaneet sekä kirjanpitäjältään että Startiasta. Annette Kanerva on työskennellyt kokkina yli 25 vuotta ja myös Minna Hautala on koulutukseltaan suurtalouskokki, jolla on laaja kokemus myös asiakaspalvelusta ja tarjoilusta.

Minettes 4Ravintola on sisustettu kodikkaasti, ja yrityksen omistajat ovat tarkkoja siitä, että ravintolassa syöminen tuntuu aina raikkaalta ja tuoreelta.

Nämä kaksi kollegaa ovat lisäksi kälyjä, ja kun paikka Maalahden keskustassa vapautui, näki Annette mahdollisuuden toteuttaa unelmansa ja perustaa oman lounasravintolan.

– Kaikki meni melko nopeasti, koska pystyimme hyödyntämään olemassa olevan sisustuksen liiketilassa, joka toimi myös aikaisemmin ravintolana. Kun pääsimme yhteisymmärrykseen vuokranantajan kanssa, hankimme kirjanpitäjän ja käännyimme Uusyrityskeskus Startian ja VASEKin puoleen, jossa yritysneuvoja Olav Nylund antoi meille kaikki mahdolliset ohjeet ja neuvot perustamisvaiheeseen, Annette kertoo.

– Olav auttoi meitä laatimaan liiketoimintasuunnitelman ja hakemaan starttirahaa, muistelee Minna, joka antaa yrittäjien saamasta palvelusta Startialle kymmenen pistettä.

Minettes 8Ruokaisa salaattibuffet sisältyy aina lounaaseen ja on myös vaihtoehtona niille, jotka haluavat syödä hieman kevyemmin.

Minettes Kök tarjoilee päivittäin yli 100 lounasannosta – perjantaisin määrä on kaksinkertainen. Lounas koostuu kotiruoasta ja joka päivä tarjolla on kaksi tai kolme eri vaihtoehtoa, joista yksi on kasvisruokaa – usein keitto, sekä monipuolinen ja ruokaisa salaattipöytä.

– Tavallinen kotiruoka menee parhaiten, ja torstaisin tarjoilemme aina hernekeittoa. Perjantaisin tarjoilla on schnitzeliä – klassikko, jonka suosio on aina taattu, Minna kertoo.

Aamutuntien aikana, kun Annette ja Minna valmistavat päivän lounasta, on ravintolaan mahdollisuus tulla kahville ja aamiaisvoileivälle.

– Leivomme ruokaleipää ja kahvileipää joka päivä, Annette lisää.

Minettes Kök tarjoaa myös cateringia, lähinnä voileipäkakkuja ja vastaavia, ja ryhmille on mahdollista vuokrata ravintola kokoustilaksi, johon sisältyy myös ruokailu.

Asiakkaita tulee Maalahden lisäksi myös Sulvan alueelta, Petolahdesta, Molpesta, Bergöstä ja Korsnäsistä sekä tietysti ohikulkijoita muilta paikkakunnilta kuten Vaasasta ja Närpiöstä.

– Sijainti on erittäin hyvä, ja haluamme tietysti uskoa, että sama pätee sekä ruokaan että palveluun, hymähtää Minna.

Minettes 7Minetten keittiössä paistetaan päivittäin tuoretta ruokaa leipää ja kahvileipää.

Viihtyisästi kalustetussa ravintolassa on noin 80 asiakaspaikkaa. Tuoreita tulppaaneja on jokaisessa pöydässä – Minnalle ja Annettelle on tärkeää, että ravintolassa on raikas ja mukava tunnelma.

Lukuun ottamatta muutamaa viikkoa, jolloin pandemiatilanne on ollut pahimmillaan, korona ei ole vaikuttanut liikaa liiketoimintaan.

– Olav neuvoi meitä jättämään hakemuksen koronayritystuesta, jonka saimme myös. Asiakkaille tarjoamme tietysti take away -mahdollisuutta ja jopa drive in onnistuu. Sitä erityisesti iäkkäät asiakkaamme arvostivat, yrittäjät kertovat.

Nylund itse yllättyi, kun hänelle kerrottiin ensimmäisen kerran, kuinka hyvin yritystoiminnan käynnistäminen on onnistunut.

– Pandemia ei ole suoranaisesti suosinut ravintola-alaa, mutta Minettes Kök on valinnut toimivan konseptin, ja yrityksen onnistunut alku on samalla tae yrittäjäosaamisesta ja toimialatietämyksestä, hän toteaa.

Asiakkaiden palaute on ollut pelkästään positiivista, eikä Minna tai Annette koe työpäivien painavan, vaikka ne voivatkin olla pitkiä.

– On hauskempaa mennä töihin, kun menee omaan yritykseen, he päättävät.

 

Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä Minettes Kök
Suomennos: VASEK

 

Tagit: