Lähituotettu hunaja menee kaupaksi
Se alkoi puhtaasta uteliaisuudesta, sitten siirtyi tosielämän harrastukseksi ja neljä vuotta myöhemmin siitä tuli liiketoimintaa. Laihialainen pariskunta Sami Niemi ja Sari Ruotsalainen perustivat perheyritys Aamuisa Oy:n vuonna 2020, kun heidän mehiläistarhauksensa oli kasvanut joka vuosi neljän vuoden ajan. Pandemia-aikana he ovat kehittäneet kokonaisen tuotesarjan erityyppisiä hunajia ja myös muita tuotteita, joihin mehiläiset tuottavat raaka-aineita.
– Hunajan kulutus lisääntyy Suomessa hitaasti mutta varmasti joka vuosi, ja suomalaiset arvostavat kotimaista ja lähituotettua hunajaa, kertovat yrittäjäpariskunta Sami Niemi ja Sari Ruotsalainen, jotka perustivat Aamuisa Oy:n reilut kaksi vuotta sitten.
Se alkoi puhtaasta uteliaisuudesta, sitten siirtyi tosielämän harrastukseksi ja neljä vuotta myöhemmin siitä tuli liiketoimintaa. Laihialainen pariskunta Sami Niemi ja Sari Ruotsalainen perustivat perheyritys Aamuisa Oy:n vuonna 2020, kun heidän mehiläistarhauksensa oli kasvanut joka vuosi neljän vuoden ajan. Pandemia-aikana he ovat kehittäneet kokonaisen tuotesarjan erityyppisiä hunajia ja myös muita tuotteita, joihin mehiläiset tuottavat raaka-aineita.
– Se oli Sarin ajatus, että aloitamme mehiläistenhoidon ja käymme kurssin tästä käsityötaidosta, Sami Niemi kertoo.
Juuri se vanha käsityötaito, perinne, joka on aina näyttänyt samalta ja tapahtunut samalla tavalla, kiehtoi Sari Ruotsalaista.
– Vuosi oli 2016 ja neljä vuotta myöhemmin päätimme perustaa yrityksen ja luoda oman brändin. Niin Aamuisa syntyi, he jatkavat.
Aamuisa Oy rekisteröitiin helmikuussa 2020 pariskunnan saatua Startian kautta yritysneuvoja Antti Alasaarelta apua muun muassa starttirahahakemuksessa ja liiketoimintasuunnitelman laatimisessa. Koko maan sulkeminen pari viikkoa myöhemmin ei kuitenkaan sisältynyt suunnitelmaan.
– Aikataulumme on viivästynyt pandemian vuoksi, ja koska olimme juuri perustaneet yrityksen, meillä ei ollut mahdollisuutta saada mitään koronatukea. Mahdollisuudet markkinoida tuotteitamme messuilla ja markkinoilla katosivat kokonaan, ja jälleenmyyjien hankkiminen, jonka hoidamme itse täysin, ei ole siksi sujunut niin nopeasti ja sujuvasti kuin kaavailimme, Sari sanoo.
Suomen Mehiläishoitajain Liitto ry on myöntänyt yritykselle useita kunniakirjoja tuotteista ja niiden korkeasta laadusta.
Aamuisan pehmeäksi kiteytettyä hunajaa voi ostaa tällä hetkellä monista ruokakaupoista sekä Vaasasta, Seinäjoelta, Tervajoelta, Laihialta että Isostakyröstä.
– Paikalliset Reko-renkaat ovat olleet meille tärkeitä. Ne ovat toimineet pandemiastakin huolimatta ja siellä saamme asiakkailta suoraan palautetta, Sami lisää.
Osa Aamuisan maustetuista hunajavalmisteista on asiakkaiden toiveiden tulosta, ja sarjassa on nyt mukana puolukalla, mustikalla, appelsiinilla, inkiväärillä sekä salmiakilla maustetut hunajavalmisteet.
– Käytämme vain luonnollisia raaka-aineita ja olemme minimoineet hunajan käsittelyn sen luonnollisten ominaisuuksien säilyttämiseksi ja kunnioittaaksemme mehiläisten arvokasta työtä. Suomen Mehiläishoitajain Liiton myöntämät kunniakirjat ovat hyvä mittari tuotteidemme laadulle, sanovat Sami ja Sari.
Laadukkaan perinteisen hunajan lisäksi Aamuisan tuotevalikoimaan kuuluu myös maustetut hunajat. Puolukka- ja mustikkahunajat sopivat hyvin aamupuuron päälle, inkiväärihunaja antaa lisäpotkua teelle ja appelsiinihunaja maistuu esimerkiksi paahtoleivän päällä. Uusin tuote on propolistinktuura. Mehiläiset käyttävät propolisia pesän sulkemiseen ja suojaamaan sitä bakteerien, sienten ja virusten hyökkäyksiltä. Se toimii sekä sisäisesti että ulkoisesti ja on sekä anti-inflammatorinen että antibakteerinen.
Talven aikana pariskunta on valmistanut ja myynyt myös mehiläisvahakynttilöitä. Uusin tuote on propolisuute, jota voidaan käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti.
– Se on sekä antibakteerista että anti-inflammatorista, vaikka emme voikaan markkinoida sitä kyseisillä sanoilla.
Mehiläiset vuoraavat pesänsä propoliksella, kittivahalla, suojatakseen pesää vedolta ja haitallisilta mikro-organismeilta. Propolis koostuu vahoista, hartseista ja pihkasta, joita kasvit ja puut luovuttavat. Mehiläiset valitsevat, mistä kasveista ne hakevat aineet. Ei tiedetä vielä tarkalleen, miten valintaprosessi tehdään, mutta on selvää, että mehiläiset valitsevat paitsi tahmeita aineita myös niitä, joilla on paras vaikutus mikro-organismeja vastaan. Propolis on aktiivinen bakteereja, sieniä ja viruksia vastaan. Se on myös anti-inflammatorinen, paikallisesti puuduttava ja stimuloi immuunijärjestelmää.
Mehiläiset ovat olleet ihmisen palveluksessa tuhansia vuosia sekä pölyttäjinä että makeutusaineiden, parantavan mehiläisvahan ja propolisin eli kittivahan tuottajina.
Tällä hetkellä yrittäjillä on työ käynnissä uuden tuotteen jälleenmyyjien löytämiseksi, ja myös maustetuille hunajille haetaan useampia erikoistuneita jälleenmyyjiä.
– Etsimme esimerkiksi kahviloita, käsityö- ja herkkukauppoja ja vastaavia, Sari selventää. Työskentelemme parhaamme mukaan myös verkkosivustomme lopullisten yksityiskohtien kanssa. Toivottavasti pystymme avaamaan sivuston ennen sesongin alkua. Se vie aikansa, koska teemme kaiken itse.
Sari on myös suunnitellut kaikkien tuotteiden etiketit.
– Olemme saaneet markkinointia varten YHYRES-kehittämisyhdistyksen Pönkä-tukea, mutta emme ole hakeneet investointitukea. Sen sijaan olemme tehneet kaikkemme saadaksemme liiketoiminnan vauhtiin pienimmällä mahdollisella riskillä – olemme välttäneet lainojen ottamista. Tänä keväänä olemme remontoineet ja vuokranneet ensimmäisen toimisto- ja varastotilamme Tervajoelta, ja täällä meillä on myös paremmat mahdollisuudet viedä tuotekehitystä eteenpäin. Lisää tuotteita on luvassa, Sami paljastaa.
Yritysneuvoja Antti Alasaari ihastelee yrittäjäparin kehittämisintoa ja huomauttaa, että Sarin ja Samin erilaiset vahvuudet täydentävät toisiaan hienosti.
– Olen varma, että tulemme kuulemaan tulevaisuudessakin erittäin hyvää heidän tuotteistaan, hän toteaa lopuksi.
Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand sekä Aamuisa Oy
Suomennos: VASEK