Yrittäjätarinat

Korona sai liikunta-alan yrittäjän miettimään luovia ratkaisuja

Kun koronakriisi saavutti myös Pohjanmaan, maalahtelaisen Linda Tuomelan freelance-toimeksianto matkailualalla päättyi välittömästi. Myös Zumba-kurssit, joita hän ohjasi useita kertoja viikossa, peruutettiin toistaiseksi. Vaikka tilanne vaikutti toivottomalta, hän sai käännettyä kaiken paremmin päin.

Linda Tuomela.Linda Tuomela on toiminut Zumba-ohjaajana vuodesta 2017 lähtien.

Kun koronakriisi saavutti myös Pohjanmaan, maalahtelaisen Linda Tuomelan freelance-toimeksianto matkailualalla päättyi välittömästi. Myös Zumba-kurssit, joita hän ohjasi useita kertoja viikossa, peruutettiin toistaiseksi. Vaikka tilanne vaikutti toivottomalta, hän sai käännettyä kaiken paremmin päin.

– Olen opiskellut yrittäjyyttä ja johtamista Hankenilla Vaasassa, ja työskenneltyäni hetken aikaa ekonomina, hankin matkanjohtajan jatkokoulutuksen. Olen aina rakastanut tanssia ja liikkumista ja harrastanut Zumbaa vuodesta 2010, joten talvella 2017 suoritin myös yhdessä viikonlopussa Zumba-ohjaajan lisenssitutkinnon, Tuomela kertoo taustastaan.

Palattuaan puolivuotiselta matkanjohtajapestiltään Espanjasta Suomeen lokakuussa 2017, Tuomela perusti oman yrityksen, Linvidan, voidakseen ryhtyä ohjaamaan Zumba-tunteja matkailualan töitä etsiessään. Pian hän ohjasikin useita kursseja viikossa kouluilla, kuntosaleilla ja nuorisotiloissa ympäri seutua – kunnes kaikki harrastustoiminta oli ajettava alas maaliskuun puolivälissä.

Uusia ratkaisuja etsimässä

Tuomelan oli käytettävä luovuuttaan löytääkseen uusia ratkaisuja toiminnalleen.

– Näin mahdollisuuden jatkaa Zumba-toimintaani kriisistä huolimatta, kun seurasin, miten ohjaajakollegani ympäri maailma alkoivat järjestää kurssejaan verkossa. Testasin konseptia järjestämällä kaksi maksutonta kokeilukertaa, minkä jälkeen käynnistin oman Zumba-verkkokurssin, hän selittää.

Verkkokurssit ovat olleet kysyttyjä. Zumbaa ei tavallisesti saa suoratoistaa verkossa tiukkojen tavaramerkkiä ja konseptia suojelevien sääntöjen vuoksi, mutta globaalin kriisin vuoksi Zumban pääkonttori on antanut ohjaajille luvan hyödyntää tekniikkaa työssään.

Linda Tuomela zumbaa.Zumbaa olohuoneesta toiseen.

Tuomelan mukaan verkkokonseptissa piilee suuri potentiaali, koska asiakkaiden ei tarvitse olla maantieteellisesti lähellä eikä tiloja tarvitse vuokrata. Lisäksi turhien automatkojen välttäminen on ympäristöystävällistä. Hän toivookin, että verkkokursseja voidaan jatkaa perinteisten kurssien ohessa, kun tilanne on normalisoitunut.

Katse kohti tulevaisuutta

Juuri nyt Linvidan tilanne näyttää melko valoisalta, mutta raskastakin on ollut:

– Monia unettomia öitä olen yrittänyt miettiä, miten oikein pystyn pitämään yritykseni pystyssä kriisistä huolimatta, Tuomela myöntää.

– Suurimman osan uudelleenjärjestelyistä olen onnistunut itse tekemään tietoa etsimällä ja neuvoa kyselemällä, mutta olen myös saanut valtavasti apua kirjanpitäjältäni, maalahtelaiselta Convidolta, joka on muun muassa antanut vinkkejä erilaisista tavoista muuttaa tai väliaikaisesti siirtää yritykseni kuluja.

VASEKin kiertotalouden projektipäällikkö Göran Östberg nostaa hattua Tuomelan luovalle ajattelulle ja rohkeudelle lähteä koittamaan jotain ihan uutta.

– Monet luovien alojen yrittäjät ovat tyystin menettäneet tulonsa ja joutuvat nyt keksimään uusia keinoja pärjätäkseen. Palveluiden suoratoistaminen netissä ei auta Lindan kaltaisia yrittäjiä selviytymään, mutta hän on ratkaissut asian tuottamalla maksullista palvelua. Nyt tarvitaan luovuutta! hän toteaa.