Uutiset

Yritysten auttamiseksi työskennellään väsymättä

8.4.2020
-

VASEKin yritysneuvojien työpäivät ovat viime viikkojen aikana täyttyneet yhteydenotoista koronatilanteeseen liittyen. Yli 170 yritystä on jo saanut apua tilanteeseensa.

VASEK:in henkilökuntaa.Tunnelma yritysneuvojien etäkonttoreilla ei ole ollut kuluneiden, kiireisten viikkojen aikana yhtä rauhallinen kuin tässä kuvassa.

VASEKin yritysneuvojien työpäivät ovat viime viikkojen aikana täyttyneet yhteydenotoista koronatilanteeseen liittyen. Yli 170 yritystä on jo saanut apua tilanteeseensa.

– Yhteydenottojen määrä näyttää ennemminkin kiihtyvän, kertoo yritysneuvoja Antti Alasaari.

Alasaaren mukaan eniten kysytään, mitä erilaisia tukia yksinyrittäjät voivat saada:

– Vielä ei yksinyrittäjien avustuksista ole pelisääntöjä selvillä, mutta voimme käydä läpi mitä on tulossa. Yksinyrittäjien tilannetta voi auttaa myös arvonlisäverotilitysten ja ennakkoverojen maksujärjestely, YEL-maksun siirtäminen tai muuttaminen minimiin ja Finnveran myöntämät lykkäykset lainanmaksuun, Alasaari selvittää.

Yrityspalveluista tiedustellaan myös paljon apua Business Finlandin tukihakemuksen kanssa.

Business Finlandin tukihakemuksen tekeminen on erittäin selkeää ja yksinkertaista. Tarvitset kädenulottuville henkilökohtaiset pankkitunnuksesi. Lisäksi on etukäteen mietittävä mitä häiriöitä korona on tuonut yrityksen liiketoimintaan ja miten tilannetta on tarkoitus kehittää? Ennalta on myös mietittävä, kenen avainhenkilöiden työaikaa budjetoidaan tähän kehityshankkeeseen? Muistutan myös kaikkia luomaan yrityksen kirjanpitoon oman kustannuspaikan tälle hankkeelle, jotta maksatushakemuksen tekeminen on sitten helppoa, Alasaari listaa tehtyään jo toistakymmentä hakemusta yhdessä asiakkaan kanssa.

Myös ELY-keskuksen tarjoamista tuista kysytään paljon. Tällä hetkellä yrityksen analyysipalveluita voi ostaa ELY-keskuksen hyväksymiltä palveluntuottajilta erittäin edullisesti vain 30 euron päivähinnalla.

ELY-keskuksen tuet tulivat haettavaksi 31.3. ja niitäkin on ehditty hakea jo useamman asiakkaan kanssa. Tulossa on myös kuntien myöntämä tuki yksinyrittäjille, mutta ennen kuin sen ehdot selviävät, voimme vain ohjeistaa yksinyrittäjiä hankkimaan mahdollisimman tuoreen tilinpäätöksen käyttöönsä, jotta kunnalle voidaan osoittaa yritystoiminnan päätoimisuus ja kannattavuus, yritysneuvoja Olav Nylund muistuttaa.

Yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl ymmärtää yrittäjien huolen koronakriisin aikana, mutta toivoo yritysneuvojatiiminsä puolesta myös ymmärrystä:

– Olemme yritysten apuna koko työpäivämme ajan, mutta viikonloppuna palaudumme työviikosta ja olemme soittopyynnön tai sähköpostin lähettäneisiin yrittäjiin yhteydessä heti kun vain mahdollista. Maltti on nyt valttia, lainsäätäjät ja viranomaiset kyllä tekevät – aivan kuten mekin – kaikkensa sen eteen, että yrittäjät selviäisivät tilanteesta mahdollisimman pienin vaurioin.

 

Tagit: