Uutiset

Yritysneuvojalta kysyttyä: Pitääkö minun maksaa musiikin soittamisesta liiketiloissani?

Joulumusiikki joulun alla saa fiilikset korkealle ja ostoskoriin sujahtaa kuin huomaamatta muutama lahja enemmän. Hiljainen taustamusiikki saa hierojan asiakkaan rentoutumaan ja nauttimaan, ehkäpä varaamaan seuraavankin hieronta-ajan. Musiikin soittaminen tuo välillisesti taloudellista hyötyä yrittäjälle luomalla viihtyisän ilmapiirin yrityksen tiloihin, joissa myydään tuotteita tai palveluita tai halutaan kävijöiden muuten viihtyvän.

Miksi musiikista pitää maksaa?

Harvemmin yrittäjälle tulee mieleen, että musiikin soittamisesta täytyy myös maksaa asianmukaiset korvaukset, jotka tilitetään musiikin tekijöille, kustantajille ja esittäjille. Musiikinkäyttölupa on hankittava ja musiikin käytöstä on maksettava korvaus, vaikkei tiloihin tai tapahtumiin olisikaan pääsymaksua, mikäli niissä soitetaan musiikkia.

Yritysneuvoja Antti Alasaari huomauttaa, että taustamusiikin soittaminen esimerkiksi radiosta on hyvin yleistä yrityksissä.

– Asianmukaiset maksut on aina hoidettava, sillä muusikot ja säveltäjät ansaitsevat myös oman korvauksensa työstään, hän lisää.

 

pexels bertellifotografia 13870543

Kaikki musiikkiluvat samasta palvelusta

Taustamusiikin käyttöluvat saa helposti Gramexin ja Teoston yhteisestä Musiikkiluvat.fi-palvelusta. On myös huomattava, että yrittäjien lisäksi myös yhdistykset tarvitsevat luvat soittaessaan musiikkia tilaisuuksissaan.

Musiikkilupien hinnat

Musiikkilupien hinnat määräytyvät toimialoittain sekä tilojen koon tai asiakaspaikkojen määrän mukaan. Joillakin toimialoilla hinnat ilmoitetaan vuosi- ja osalla kuukausihintoina.

– Kuukausimaksut vaihtelevat muutamasta eurosta muutamaan kymmeneen euroon alasta ja yrityksen koosta riippuen. Eli mistään valtavista summista ei ole kyse, Alasaari muistuttaa.

Luvan hinta riippuu käyttötarkoituksesta

Musiikin käytöstä maksettavan korvauksen suuruus riippuu musiikin merkityksestä sen käyttäjän toiminnalle. Korvaus on suurempi, jos musiikki on keskeinen ja merkittävä osa toimintaa, ja puolestaan pienempi, jos musiikki on vain taustalla fiilistä luomassa.

Tyypillisiä taustamusiikkiluvan tarvitsijoita ovat ravintolat, kaupat, kuntokeskukset, taksit ja kampaamot – yritykset, joilla on asiakas- tai odotustiloja.

Musiikkilupa tarpeen kaikessa julkisessa esittämisessä

– Musiikkiluvat tarvitaan aina kun musiikkia esitetään julkisesti. Yrittäjien kannattaa muistaa, että pikkujoulut ja erilaiset asiakastilaisuudet ovat myös julkista esittämistä, Alasaari muistuttaa.

Sama musiikkilupa on oltava, vaikka soittaisi musiikkia radiosta, televisiosta tai suoratoistopalvelusta. Kannattaa muistaa, että tavallinen Spotify-lisenssi on tarkoitettu vain musiikin yksityiskäyttöön, ja kaupalliseen käyttöön on olemassa saman tyyppinen Soundtrack-palvelu.

pexels bluerhinomedia 2788792

Tekoälyn avustuksella tehty musiikki

Teosto päivitti kesäkuussa 2024 ohjeistustaan tekoälyn avulla tuotetun musiikin rekisteröimisestä. Lain mukaan vain ihmisen luovan työn tulos voi saada tekijänoikeussuojaa.

Jos tekoälyä on käytetty teknisenä apuvälineenä musiikkikappaleen luomisessa, esimerkiksi sävellyksessä tai sanoituksessa, teoksen voi rekisteröidä Teostoon tekijänsä nimiin. Tekijä itse vastaa siitä, että inhimillinen panos on ollut riittävän suuressa roolissa teoksen synnyssä.

Teosilmoituksen tekijä on myös itse vastuussa siitä, ettei hänen rekisteröimänsä teos loukkaa kenenkään kolmannen osapuolen oikeuksia.

Lue lisää Teoston ohjeistuksesta tekoälyn avustuksella tehdyn teoksen rekisteröintiin.

Tiesitkö?

  • Musiikilla voit vaikuttaa tilojesi tunnelmaan ja vahvistaa brändiäsi.
  • Henkilökuntakin voi hyötyä taustamusiikista sen viihtyvyyttä lisäävän vaikutuksen ansiosta.
  • Netistä löytyy myös palveluja, joista voi kuukausimaksulla saada käyttöönsä teostovapaata musiikkia, johon ei musiikkilupia tarvita.
  • Musiikkiluvat ovat yritykselle verovähennyskelpoisia kuluja.