Uutiset

Yritysneuvojalta kysyttyä: Mitä teen kun haluan lopettaa yritystoiminnan?

12.8.2014
-

Yrityksen toiminta voi loppua monella eri tapaa. Yritys voi sulautua toiseen yritykseen, yritys voi jakautua kokonaan, yritykseen voi tulla yhtiömuodon muutos tai yritys voi kohdata konkurssin. Loppuvasta yritystoiminnasta tulee aina tehdä ilmoitus verohallintoon lopettamisilmoituslomakkeella. Silloin yrittäjä ilmoittaa verovelvollisuuden päättymisestä.

Yrityksen toiminta voi loppua monella eri tapaa. Yritys voi sulautua toiseen yritykseen, yritys voi jakautua kokonaan, yritykseen voi tulla yhtiömuodon muutos tai yritys voi kohdata konkurssin. Loppuvasta yritystoiminnasta tulee aina tehdä ilmoitus verohallintoon lopettamisilmoituslomakkeella. Silloin yrittäjä ilmoittaa verovelvollisuuden päättymisestä. Lopetusilmoitus kannattaa kuitenkin tehdä vasta silloin kun yrityksellä ei ole myyntiä enää ollenkaan. Yritystoiminnan päättymisestä tulee ilmoittaa myös kaupparekisteriin.

- Yritystä lopetettaessa aivan ensimmäinen huomioitava asia on kuitenkin se, että yrittäjä hoitaa kaikki taloudelliset vastuut silloin kun yritys on vielä pystyssä, tietää yritysneuvoja Antti Alasaari.

Hän muistuttaa että yrittäjä ei saa jäädä vastuuseen mistään velvoitteista yritystoiminnan lakattua. Jos yrityksessä on useampi omistaja, tulee heidän sopia toiminnan lakkauttamisesta keskenään.

Yhtiömuodot vaativat eri lopetusvalmisteluja

Yrityksen tai yritystoiminnan velat on maksettava, oli lopetettava yritys missä yhtiömuodossa tahansa. Muuten yrittäjän tulee valmistella yritystoiminnan lopettamista hieman eri tavalla riippuen siitä, missä yhtiömuodossa lakkautettava yritys on.

Lue lisää...