Uutiset

Yrittäjäasennetta on vaalittava

26.9.2019
-

Omatoimisuus, määrätietoisuus, omistautuminen, ratkaisukeskeisyys ja rohkeus ovat kaikki ominaisuuksia, joita edellytetään yrittäjiltä, mutta samalla ne ovat ominaisuuksia, joita usein myös odotetaan lapsilta ja nuorilta, ja heitä tuetaan, jotta he omaksuisivat tällaisia ominaisuuksia. Ominaisuudet voisi myös kiteyttää yhdeksi sanaksi: yrittäjäasenne.

Yrityskyla Viikki 18 Iiro RautiainenOmatoimisuus, määrätietoisuus, omistautuminen, ratkaisukeskeisyys ja rohkeus ovat kaikki ominaisuuksia, joita edellytetään yrittäjiltä, mutta samalla ne ovat ominaisuuksia, joita usein myös odotetaan lapsilta ja nuorilta, ja heitä tuetaan, jotta he omaksuisivat tällaisia ominaisuuksia. Ominaisuudet voisi myös kiteyttää yhdeksi sanaksi: yrittäjäasenne.

Yrittäjäasenne on erilaisten määritelmien mukaan aika monenlaista: kiinnostuneisuutta muista ihmisistä ja muiden osaamisesta, verkostoitumista ja luotettavuutta, paineensietokykyä, uskallusta kokeilla, erehtyä ja oppia, uudistumishalua ja tervettä kyseenalaistamista, vastuuntuntoa ja asioihin tarttumista. Kaikki nämä ominaisuudet ovat hyödyksi ja eduksi lapsille ja nuorille koulu- ja opiskelupolun aikana, työelämän eri tehtävissä toimiville kuin myös yrittäjille. Yrittäjyys on siis asennetta, jota on vaalittava ihan varhaislapsuudesta lähtien.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja sen osana toimiva Uusyrityskeskus Startia ovat yrittäjän tukena yrityksen koko elinkaaren ajan, perustamisesta yrityksen myymiseen tai lakkauttamiseen asti. Tavoitteenamme ovat elinvoimaiset ja kannattavat yritykset, jotka osaltaan tuovat elinvoimaisuutta koko seudulle. Erilaisilla maksuttomilla, luottamuksellisilla ja matalan kynnyksen yrityspalveluilla haluamme huolehtia seudun yrityksistä.

Haluamme yritysten lisäksi vaalia myös yrittäjäasennetta ja yrittäjyyskasvatusta Vaasan seudulla. Tuemme ja rahoitamme yrittäjyyskasvatusta lasten ja nuorten koko koulupolun mitalta: sen alkupäässä on Yrityskylä Pohjanmaa, jonka toiminnan rahoittajana olemme olleet aivan sen alkuvaiheista saakka, ja loppupäässä korkeakouluopiskelijoiden Vaasa Entrepreneurship Society VES.

Tänä syksynä ensimmäistä kertaa VASEK ja Startia ovat mukana Yrityskylässä, toimipisteen sijaintina Yrityskylän kaupungintalo. Yrityskylä-päivään tuleva 6-luokkalainen voi saada tehtäväkseen yritysneuvojan roolin ja olla tukemassa muita Yrityskylän yrityksiä ja yrittäjäksi aikovia. Projektipäällikkö saa valita seudullisen kehittämishankkeen ja sen kautta oppia miten seutua ja sen toimintaolosuhteita kehittämällä voidaan eri tavoin vaikuttaa yritysten menestymisen mahdollisuuksiin.

Yrityskylän toiminta on erittäin tärkeä osa lasten ja nuorten yrittäjyyskasvatusta. Toivomme, että nuoret oppivat yrittäjämäisen asenteen ja pohtivat yrittäjyyttä yhtenä vaihtoehtona urapolullaan. Yrityksen perustaminen on helppoa, mutta yrittäminen ja siinä onnistuminen ei aina mene mutkitta. Oikea asenne kuitenkin auttaa kasvamaan yrittäjänä.

Odotan mielenkiinnolla oppilaiden tervehdyksiä Yrityskylän VASEK & Startia -toimistosta. Ehkä joskus edessäni Startian perustamisneuvonnassa istuu asiakas, joka on toiminut tehtävässäni Yrityskylässä!

Tommi Virkama[contact_information,name="",id=null,details=Name-Phone-MemberPhoto]

 

Tagit: