Uutiset

Yrittäjä voi suojata yritystään myös omilla henkilökohtaisilla asiakirjoillaan

19.5.2021
-

Avioehtosopimus, edunvalvontavaltakirja ja testamentti ovat yrittäjän henkilökohtaista riskienhallintaa, toteavat juristi Anna Harkkila ja asianajaja Oskar Sundback Paperit kuntoon! -luentosarjan ensimmäisessä osassa Yrittäjän henkilökohtaiset oikeudelliset asiakirjat. Luentosarjan järjestävät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.

romain dancre doplSDELX7E unsplash

– Avioehtosopimus, edunvalvontavaltakirja ja testamentti ovat yrittäjän henkilökohtaista riskienhallintaa, toteavat juristi Anna Harkkila ja asianajaja Oskar Sundback Paperit kuntoon! -luentosarjan ensimmäisessä osassa Yrittäjän henkilökohtaiset oikeudelliset asiakirjat. Luentosarjan järjestävät yhteistyössä Uusyrityskeskus Startia ja Asianajotoimisto Näsman & Båsk Oy.

Yrittäjän henkilökohtaiset riskit ovat yrityksen riskejä. Siksi kannattaa miettiä, miten omilla henkilökohtaisilla asiakirjoillaan voisi suojata myös yritystään. Harkkilan mukaan kaikki puolisoiden omaisuus on avioliitossa lähtökohtaisesti avio-oikeuden alaista, ja siksi hän suosittelee yrittäjiä harkitsemaan avioehtosopimuksen tekemistä.

– Avioehtosopimus on puolisoiden välinen sopimus siitä, mikä osa omaisuudesta on avio-oikeuden alaista ja mikä ei. Avioehtosopimuksen suurin etu on se, että sillä voi suojata omaa omaisuuttaan ja yritysomaisuuttaan mahdollisessa avioerossa, Harkkila muistuttaa.

Myös edunvalvontavaltakirjalla voi suojata omaa yritystoimintaansa, sillä valtakirjalla voi määrätä, kuka yrityksen asioita hoitaa ja miten, mikäli yrittäjä ei siihen itse pysty.

– Edunvalvontavaltakirjassa on kyse oman itsemääräämisoikeuden käyttämisestä. Jos valtakirjaa ei ole, edunvalvoja määrätään holhoustoimilain mukaisesti, eikä yrittäjän omia toiveita pystytä välttämättä ottamaan huomioon samassa mittakaavassa. Prosessista koituu silloin myös enemmän kustannuksia ja turhaa byrokratiaa, kertoo Sundback, joka toimi asiantuntijana ruotsinkielisessä webinaarissa.

Edunvalvontavaltakirja on yksi keino varautua tulevaisuuteen, sillä koskaan ei voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Sama pätee myös testamenttiin. Ilman testamenttia omaisuus jakautuu perintölain mukaan perillisille, mutta testamentilla voi poiketa lain määräyksistä.

– Testamentin suurin etu on se, että voitte itse määrätä, mikä osuus omaisuudesta menee kenellekin. Kun mietitte testamenttia, on hyvä kysyä itseltänne, kenen haluaisitte jatkavan omaa yritystoimintaanne, Sundback painottaa.

Paperit kuntoon! -luentosarja käsittelee yrittäjän tärkeimpiä oikeudellisia asiakirjoja. Luennot sopivat kaikille yrittäjille ja yritystoimintaa suunnitteleville.

 

Tagit: