Yrittäjä: tee sopimukset aina kirjallisesti ja etukäteen!
Startian aamiaistilaisuudet jatkuivat syyskuussa teemalla yrityksen sopimukset. Torstaina 29.9. aiheesta oli suomenkielisessä tilaisuudessa uusia yrittäjiä opastamassa Fondian Christel Finne ja perjantain 30.9. ruotsinkielisessä tilaisuudessa DKCO Asianajotoimisto Oy:n Tobias Björkström.
Startian aamiaistilaisuudet jatkuivat syyskuussa teemalla yrityksen sopimukset. Torstaina 29.9. aiheesta oli suomenkielisessä tilaisuudessa uusia yrittäjiä opastamassa Fondian Christel Finne ja perjantain 30.9. ruotsinkielisessä tilaisuudessa DKCO Asianajotoimisto Oy:n Tobias Björkström.
Molemmat tilaisuuksissa puhuneet juristit painottivat kuulijoille useaan kertaan, että yrittäjänä asioista on parempi sopia silloin, kun ollaan kumppanin tai kumppanien kanssa vielä hyvissä väleissä ja samaa mieltä asioista. Vaikka suullinen sopimus on pätevä, riitatilanteessa osapuolten eri näkemyksiä on vaikea todistaa. Yrittäjän kannattaa paitsi säästää sähköpostin viestiketjut myös kirjata palaverin jälkeen suullisesti läpikäydyt asiat sähköpostiviestiin ja pyytää sille kuittausta palaverin muilta osapuolilta.
Christel Finne, Fondia
Yritystoiminta vaatii useita eri sopimuksia, aina toimitilojen vuokrasopimuksesta lähtien. Sopimuksettomuus voi tulla kalliiksi, jos kaikki ei menekään niin kuin Strömsössä.
– Sopimuksen sisältö kannattaa määritellä huolella: sopimuksen osapuolet, kenen nimet sopimuksessa ovat, palvelun tai tuotteen hinnan määrittely, sopimuksen kesto, irtisanomisaika, vastuunrajoitus ja takuuehdot, Finne luetteli. – Lisäksi eri aloilla sopimuksia sitovat alan vakioehdot ja kauppatavat, vaikka osapuolet eivät erillisesti kaikkia asioita sopimukseen kirjaisikaan.
– Myös IPR-asioista sopiminen on tärkeää, Finne jatkoi. – Jos esimerkiksi olet ostamassa yritystä ja haluat jatkaa sen maineikkaan toiminimen käyttöä, pidä huoli siitä, että saat sopimuksella oikeudet sen käyttöön.
Lakiasioissa yrittäjien apuna on esimerkiksi Fondian maksuton palvelu www.virtuaalilakimies.fi, joka sisältää helppotajuisesti kirjoitettuja artikkeleita juridiikan eri osa-alueilta.
Tobias Björkström, DKCO
Aloittelevan yrittäjän tulee ottaa huomioon myös salassapitosopimukset, tarvittavat luvat luvanvaraiseen yritystoimintaan, sekä osakeyhtiöitä perustettaessa osakassopimus yhtiösopimuksen ja yhtiöjärjestyksen lisäksi. Osakassopimukseen kannattaa määritellä mm. kilpailukieltolauseke, ettei joku osakas yhtäkkiä lähde yhtiöstä ja seuraavana päivänä perusta kilpailevaa yritystä: pahimmassa tapauksessa yritys voi tällöin menettää kaikki asiakkaansa.
Björkström kehotti kuulijoita varmistumaan siitä, että he pääsevät sopimuksista myös eroon:
– Älä missään nimessä solmi vaikkapa 10 vuoden vuokrasopimusta. Jos toimitilan sijainti onkin huono, et voi irtisanoa sopimusta sillä perusteella.
– On myös hyvä huomata, että jos sinulla on työntekijöitä, et yksipuolisesti saa muuttaa sopimusta esimerkiksi lounasseteleistä tai työterveyshuollon yksityiskohdista. Näistä asioista kannattaa muutoinkin sopia kirjallisesti työsopimuksessa, eikä työnantaja voi myöhemmässä vaiheessa niitä muuttaa, ei edes vaikka yritys olisi huonojen aikojen vuoksi säästökuurilla.
Teemana Startian lokakuun aamiaistilaisuuksissa on yrityksen vakuutusturva. Suomenkielisessa tilaisuudessa 25.10. aiheeseen perehdyttämässä on If Vahinkovakuutusyhtiö, ja ruotsinkielisessä tilaisuudessa 28.10 paikalla on Fennia. Kaikki yrittäjät ja erityisesti uudet yrittäjät ovat tervetulleita tilaisuuksiin!
Lisätietoja
[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]
Startian aamiaistilaisuudet syksyllä 2016
Maksutonta neuvontaa IPR-asioissa: Kolster
Maksutonta neuvontaa myynti- ja markkinointiasioissa: Hannus Media