Uutiset

Yhtiömuodon valinta on yrittäjän tärkeimpiä päätöksiä

27.3.2020
-

Yritystä perustamassa, mutta mikä valita yhtiömuodoksi? Vaihtoehtoja on monia, ja jokaisella vaihtoehdolla on hyvät ja huonot puolensa. Päätöksessä pitää muistaa punnita myös sen vaikutuksia pitkällä tähtäimellä, muistuttavat yritysneuvojat.

Kuvituskuva.Yritystä perustamassa, mutta mikä valita yhtiömuodoksi? Vaihtoehtoja on monia, ja jokaisella vaihtoehdolla on hyvät ja huonot puolensa. Päätöksessä pitää muistaa punnita myös sen vaikutuksia pitkällä tähtäimellä, muistuttavat yritysneuvojat.

– Yritysneuvonnassa tämä asia on yksi keskeisimmistä. Perustamisneuvonnassa juttelemme yrityksen toimintamallista, lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteista sekä eri yhtiömuotojen hyvistä ja huonoista puolista, jotta alkavalla yrittäjällä olisi helpompi päättää miten lähteä liikkeelle. Ja tokihan yhtiömuotoa voi myöhemmin vaihtaa, jos tarve tulee, Startian johtaja Tommi Virkama muistuttaa.

– Ja kun tullaan yrityksen tai yritystoiminnan myyntiin, on yhtiömuodolla vieläkin enemmän merkitystä sekä myymisen että verotuksen kannalta. Eli jos myynti- tai sukupolvenvaihdosajatuksia on, kannattaa ehdottomasti hyvissä ajoin tulla meidän kanssa juttelemaan vaihtoehdoista ja siitä, mitä vaikutuksia niillä on omistajanvaihdokseen, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl kehottaa.

Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng Convido Yrityspalveluista muistuttaa, että yrittäjän tavoitteena on saada riittävä toimeentulo eikä maksaa suhteettoman paljon veroja niistä. Siksi yhtiömuodon valinnalla on väliä.

Yritystulo jaetaan ansiotuloon, jonka verotus on progressiivinen, ja pääomatuloon, jonka verotus on 30–34 prosenttia. Viiden prosentin yrittäjävähennys koskee toiminimiä, avoimia yhtiöitä ja kommandiittiyhtiöitä, mutta ei osakeyhtiöitä. Osakeyhtiössä taas voi hyödyntää voitonjakokelpoisista varoista tehtävää osingonjakoa osana verosuunnittelua.

Ahlängin mukaan toiminimi on yhtiömuodoista yksinkertaisin:

– Toiminimen Y-tunnus säilyy koko elinkaaren ajan, vaikka yrityksen ottaisi tauolle ja pois kaupparekisteristä, eli toiminnan uudelleenkäynnistäminen onnistuu. Yhtiömuodon voi muuttaa avoimeksi tai kommandiittiyhtiöksi tai osakeyhtiöksi, mutta yritys saa silloin uuden Y-tunnuksen. Toiminimi sopii yrittäjälle, jonka toiminnassa ei oteta suuria riskejä tai isoja lainoja. Toiminimeä ei myöskään voi myydä, ainoastaan koneet, nimen tai liiketoiminnan, Ahläng muistuttaa.

Kommandiittiyhtiö ja avoin yhtiö ovat nykyään suhteellisen harvinaisia yhtiömuotoja, mutta näillä on Ahlängin mukaan monia etuja, kuten voiton vuosittainen verotus, jolloin toimintaa lopettaessa ei verotuksen kanssa tule yllätyksiä.

– Ja kun yrityksellä menee hyvin, voi omistaja hyvin vapaasti käyttää näitä jo verotettuja varoja, osakeyhtiössä se on hieman säädellympää, hän toteaa.

Toisin kuin toiminimessä, KY ja AY säilyttävät saman Y-tunnuksen, kun yhtiömuodoksi vaihdetaan osakeyhtiö. Toiminimellä toimiessa yrittäjä nostaa itselleen yksityisottoja, AY:ssä ja KY:ssä yrittäjän on myös mahdollista maksaa itselleen palkkaa yksityisottojen lisäksi.

Vaikka yritysmuodon valinnalla on vaikutusta verotukseen, ei Ahlängin mukaan kuitenkaan kannata muuttaa yhtiömuotoa vain verojen minimoimiseksi:

– Ehkä se silloin kannattaa, jos verotettava tulo on henkilöä kohden yli 60 000 euroa. Tärkeintä on miettiä mahdollisia riskejä, joita vastaan henkilö voi yhtiömuodon avulla suojautua. Ja omistajuudessa tapahtuvat muutokset kuten sukupolvenvaihdos, voivat olla yksi syy miksi yhtiömuodon muutokseen kannattaa ryhtyä, Ahläng painottaa.

Nydahl muistuttaa yrittäjää aina valitsemaan tilitoimistonsa huolella:

– Tilitoimisto ja asiantunteva kirjanpitäjä ovat yrittäjän tärkeimpiä kumppaneita. Kannattaa siis keskustella kirjanpitäjän kanssa verotuksesta ja yhtiömuodosta juuri sen oman yrityksen kannalta. Tai voit varata meiltä yritysneuvonnasta ajan, niin käymme vaihtoehdot kanssasi läpi ja ohjaamme tarvittaessa keskustelemaan asiantuntijan, kuten esimerkiksi Convidon kanssa, Nydahl muistuttaa.

Tagit: