Verkostoituminen ja tiedonjako hyödyttää hanketoimijoita
VASEKin kokoushuoneessa oli tiivis tunnelma 12.2., kun 17 eri organisaation edustajaa kokoontui keskustelemaan kiertotaloudesta. Osa osallistujista työskentelee jonkin hankkeen tai hankerahoituksen parissa, osa muutoin kiertotalouden tai kestävän kehityksen parissa.
VASEKin kokoushuoneessa oli tiivis tunnelma 12.2., kun 17 eri organisaation edustajaa kokoontui keskustelemaan kiertotaloudesta. Osa osallistujista työskentelee jonkin hankkeen tai hankerahoituksen parissa, osa muutoin kiertotalouden tai kestävän kehityksen parissa.
CERM-hankkeen projektipäällikkö Göran Östberg VASEKilta oli kutsunut porukan koolle, koska näki tärkeäksi, että seudulla on mahdollisimman laaja tietämys siitä, mitä kiertotalouden saralla on käynnissä.
– Meitä on monta, jotka työskentelemme enemmän tai vähemmän toisiaan sivuavien teemojen ja aiheiden parissa. Ehkä yhteistyötä tai synergiaetuja ei löydy nyt heti, mutta kenties myöhemmin. Osaamme myös paremmin ohjata yrityksiä oikeiden hankkeiden pariin, kun tiedämme mitä on tarjolla tai mitä toimintaa on suunnitteilla.
Niklas Frände Novialta esittelee kestävän rakentamisen hankkeita.
Nordic Nature Healt Hub -hanketta esitellyt Pia Smeds kertoi tavoitteesta tehdä matkailualan yrittäjistä kestävyyden lähettiläitä.
– Tähtäämme ihmisten ajattelun ja toiminnan muuttamiseen ja matkailun uudelleen ”designaamiseen”. Matkailussa on tärkeää huomioida luonto ja sen kestävyys, ei pelkästään miettiä omaa oikeuttaan käyttää luontoa hyväksi.
Tapaamisen tavoite täyttyikin heti, kun Smedsille ojennettiin pöydän yli käyntikortti ja esitettiin kutsu tulla toiseenkin tilaisuuteen esittelemään hanketta.
Karita Luokkanen-Rabetino esitteli VEBICin kolmea eri hanketta. Co-creation -hankkeessa nimeltä CEE4WES kartoitetaan kiertotalouden ekosysteemiä ja laaditaan tiekarttaa erityisesti jätehuolto- ja bioenergia-aloille.
– Yritämme löytää erilaisia ratkaisuja. Osa voi olla ajankohtaisia nyt heti, toiset voivat olla todellisuutta vasta kymmenen vuoden päästä.
Myös Luokkanen-Rabetinon esittelemät hankkeet herättivät kiinnostusta ja tapaamisen tauolla aloitettiinkin keskustelut kahden samoja aiheita käsittelevän hankkeen yhteistyöstä.
Nora Backlund haastoi mukaan Hållbarhetsveckanille.
Nora Backlund 4H-yhdistyksestä puolestaan esitteli syksyksi Pohjanmaalle suunniteltua Hållbarhetsveckan -tapahtumaviikkoa ja haastoi kaikki mukaan järjestämään tapahtumia ja tilaisuuksia sekä nostamaan esille kestävyyden eteen seudulla tehtyä työtä. Tilaisuudessa kuultiin myös biokaasuklusterin ja biokaasuliiketoiminnan, hiilineutraalin jätteenjalostuksen, kestävän rakentamisen sekä kalastuselinkeinon parissa tehdystä työstä.
Kaikki olivat yhtä mieltä aamupäivän mittaisen tapaamisen hyödyllisyydestä:
”Todella hyvä päästä kartalle siitä, mitä muut tahoillaan tekevät”, kuului kommentti, kun osallistujat purkaantuivat kokoushuoneesta VASEKin käytävälle.