Uutiset

Vastuullisuusmatkalla ylämäet taitetaan yhteistyöllä

Kirjoittaja Hanna Malkamäki on pyöräilyharrastaja ja kahvientusiasti, joka toimii kestävyyden ja kiertotalouden asiantuntijana VASEKilla. Lue Hannan Vaasan Insiderissä 9.9. julkaistu kolumni:

IMG 7080

 

"Aamuni alkaa usein tutulla rutiinilla: valmistan kannullisen hedelmäistä, vaaleapaahtoista kahvia, joka herättää aivoni toimintaan ja valmistaa päivän koitoksiin. Samalla kun maistelen kahvia, pohdin tulevaa päivää. Tänä aamuna ajatukseni kiersivät kestävyydessä ja siinä, kuinka paljon vastuullisuuspuhetta pk-yrityksille nykyään on tarjolla. Ymmärrän hyvin, että tämä saattaa yrittäjistä tuntua jopa uuvuttavalta, kun niin paljon uutta tietoa ja uusia vaatimuksia tuntuu kaatuvan päälle aikataulupaineineen. Tiedostan myös pk-yrittäjien paineen, kun saman henkilön vastuulla voi jo valmiiksi olla myynti-, markkinointi- ja henkilöstöjohtaminen, ja nyt jonkun täytyisi ottaa vielä vastuu kestävyysvaatimustenkin osalta.

Toivoisin, että yrittäjät eivät kuitenkaan kokisi uusia vaatimuksia liian musertavina, vaan näkisivät myös puhtaan siirtymän mukanaan tuomat mahdollisuudet. Vertaan mielelläni tätä rakkaaseen pyöräilyharrastukseeni – kestävä liiketoiminta on vähän kuin pyöräilylenkki: aluksi ylämäki (tai Vaasan tapauksessa vastatuuli) tuntuu tuskaiselta, mutta kun löytää oikean tahdin ja sopivan porukan, matka voi olla nautinnollinen ja palkitseva.

Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeemme tarkoituksena on auttaa Pohjanmaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä löytämään juuri se oikea pyöräilyvauhti ja -porukka vastuullisuusmatkalle ja auttaa myös ylämäissä eteenpäin. Mukana tällä vastuullisuusmatkalla on noin 30 yritystä koko Rannikko-Pohjanmaan alueelta. Heitä yhdistää yksi asia: Halu tehdä liiketoiminnastaan kestävämpää ja samalla parantaa kilpailukykyään.

Vertaistuki on voimavara

Vastuullisuustyössä on kyseessä paljon muutakin kuin pelkkä yritystoiminnan kehittäminen, se on enemmänkin uudenlaisen ajattelutavan omaksumista. Vihreä siirtymä on kuin uusien reittien etsimistä pyöräillessä: Välillä polku on kivikkoinen ja raskas, mutta kunhan on valmishaastamaan itsensä ja oppimaan uutta, edessä voi avautua uskomattoman kauniita maisemia – tai tässä tapauksessa, kannattavaa ja vastuullista liiketoimintaa.

Hankkeemme aikana olemme saaneet hyvän katsauksen pk-yritysten arjen haasteisiin. Resurssien ja ajan puute tuntuu monille tutulta ongelmalta. Asiantuntijoiden tarjoama opastus ja konkreettiset työkalut ovat toimineet kuin luotettava navigaattori – ne ovat auttaneet yrityksiä löytämään juuri oikeat, kustannustehokkaat reitit kohti kestävämpää tulevaisuutta. Yhdessä on käsitelty niin hiilijalanjäljen laskentaa, vastuullisuusraportointia kuin vastuullisuuden integroimista yritysten strategioihin.

Lisäksi yritysten välinen vertaistuki on ollut korvaamatonta inspiraatiota ja voimavara. Kun toiset yrittäjät jakavat omia kokemuksiaan ja oivalluksiaan, ymmärrämme, ettemme ole yksin näiden haasteiden kanssa. Aivan kuten pyöräilyporukassakin aina joku jaksaa puskea edellä ja vetää muutkin mukaansa. Yhdessä polkeminen – tähtääminen samoihin tavoitteisiin – ei vain helpota matkaa, vaan tekee siitä myös hauskempaa ja antoisampaa.

Vastuullisuus osana yrityksen arkea on kilpailuvaltti

Hanke jatkuu vielä tämän vuoden loppuun saakka, ja olemme suunnitelleet lisää työpajoja ja webinaareja, joissa käsittelemme muun muassa uudenlaisia kestäviä liiketoimintamalleja ja sosiaalista vastuullisuutta.  Hankkeen jälkeen nämä pilottiyritykset ovat vastuullisuuden edelläkävijöitä, jotka voivat osaltaan auttaa myös muita yrityksiä alkuun vastuullisuusmatkallaan. Toivon, että yhä useampi pk-yritys lähtee mukaan tälle matkalle, sillä vastuullisuustoimien integroiminen osaksi arkea on yritysten uusi kilpailuvaltti ja elinehto.

Tämän vuoden aikana yritykset ovat todella alkaneet nähdä vihreän siirtymän mahdollisuutena kilpailukyvyn kasvattamiseen. Tällä yhdessä kulkemallamme matkalla on siis suuri merkitys, sillä se on vienyt meitä kohti vastuullisempaa Pohjanmaata, yritys ja askel – tai polkimen polkaisu – kerrallaan."