Uutiset

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.

Kuvituskuva.

Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, Uusyrityskeskus Startia, Vaasan Yrittäjät ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät järjestävät 11.2. infoillan ”Parempi katsoa kuin katua”, jonka teemoina ovat yrittäjän lainopilliset sudenkuopat ja niiden välttäminen sekä yrittäjän oman elämän tärkeät asiakirjat.

Lakimies Teresa Laine-Puhakainen KPMG:ltä luennoi yrittäjän testamentista ja muista asiakirjoista kuten avioehdosta ja edunvalvontavaltuutuksesta:

– Elämässä voi tapahtua kaikenlaista. Jos jotain tapahtuu, esimerkiksi tulee vakava sairastuminen tai päädytään avioeroon, sillä voi olla suuriakin vaikutuksia yksityiselämän lisäksi myös yrityksen toimintaan. Eikä näitä asiakirjoja voi tehdä enää sitten, kun jotain on jo tapahtunut, Laine-Puhakainen muistuttaa.

DKCO:n asianajaja Nathalie Myrskog ja lakimies Jonna Hagström puolestaan nostavat tapetille tilanteet, joissa yrittäjä voi toiminnassaan joutua vaikeuksiin, mikäli ei ole laittanut tarvittavia asiakirjoja asianmukaiseen kuntoon.

– Osakassopimus on aivan ehdoton ja välttämätön, jottei yrityksen toiminta mahdollisissa ongelmatilanteissa halvaannu, Myrskog kertoo. Osakassopimus voi estää osakkaan siirtymisen kilpailevan yrityksen työntekijäksi vieden asiakkaat mukanaan, tai tuoda ratkaisun tilanteeseen, jossa osakas on menettänyt kiinnostuksensa yrityksen toimintaan tai jossa erimielisyydet estävät toiminnan kehityksen.

– Kannattaa myös muistaa, että hyvällä tarjouspohjalla ja selkeällä tilausvahvistuksella voi päästä pitkälle. Mutta mitä suurempi taloudellinen intressi on, tai mitä suurempi ja vakavampi riski on, sitä tärkeämpi on myös panostaa täydelliseen sopimukseen. Jokainen yritys on erilainen, joten sopimukset on käytävä ajatuksella läpi, Hagström toteaa.

Yrittäjän tulisi siis aina ennalta varautua tilanteisiin, joissa sukset menevät ristiin toisen sopimusosapuolen kanssa, sekä tiedostaa, mihin alun perin sitoutuu.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yrityspalvelupäällikkö Kjell Nydahl on työssään tehnyt monta vuotta yhteistyötä lakitoimistojen kanssa:

– Meidän asiakkaillemme on tarjolla Lakimiehen sparrausapu -palvelu. Eli kannattaa tulla 11.2. Valloniaan kuulolle ja miettiä tarkasti mitä omalle yritykselle tapahtuisi, jos itselle sattuisi jotain tai eteen tulisi ikävä ristiriitatilanne. Sen jälkeen yhteys meihin, niin ohjaamme sopivan lakiasiantuntijan pakeille, ensimmäinen tunnin konsultaatio on maksuton, Nydahl opastaa.

– Näissä asioissa ei kannata säästellä. Se vasta kalliiksi tuleekin, jos joutuu käräjöimään sopimusriitoja, Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi muistuttaa.

Lue lisää 11.2. järjestettävästä infoillasta Parempi katsoa kuin katua – yrittäjä, laita asiakirjasi kuntoon!
Ilmoittaudu viimeistään 7.2.

Tagit: