Vakuutukset kuntoon, yrittäjä!
Startian asiantuntijakumppani, vakuutusyhtiö LähiTapiola auttaa Startian asiakkaita varautumaan tulevaan ja turvaamaan yrityksen jatkuvuuden. Miten yrittäjän vakuutukset eroavat tavallisen Matti ja Maija Meikäläisen vakuutuksista? LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Tapio Mäkelä vastaa:
Suutarin lapsella oli kengät: LähiTapiolalla oli vakuutukset kunnossa vesivahingon sattuessa
Startian asiantuntijakumppani, vakuutusyhtiö LähiTapiola auttaa Startian asiakkaita varautumaan tulevaan ja turvaamaan yrityksen jatkuvuuden. Miten yrittäjän vakuutukset eroavat tavallisen Matti ja Maija Meikäläisen vakuutuksista? LähiTapiola Pohjanmaan liiketoimintajohtaja Tapio Mäkelä vastaa:
– Tarpeet ovat aika lailla yhteneväisiä; yrittäjät vakuuttavat omaisuutta, esimerkiksi koneita tai laitteita, mutta tietysti myös yrityksen toimintaa. On myös tyypillistä, että joudutaan ottamaan alkuvaiheessa luottoa aloitusinvestointien tekemiseksi. Yrittäjä voi rahoittaa hankintojaan LähiTapiolan rahoitusyhtiön kautta. Tärkein on kuitenkin henkilö itse. Jos on velkaa, perhettä ja omaisuutta, niin on syytä ottaa riskihenkivakuutus. Lisäksi yrittäjän tulee huolehtia riittävästä eläketurvasta eli YEL pitää olla kunnossa, koska se sidotaan tänä päivänä sosiaaliturvaan.
Startian yritysneuvoja Antti Alasaaren mukaan aloittavan yrittäjän yllättää kaikkein useimmin se, miten monenlaisia vakuutuksia tarvitaan ja että yrittäjä on vastuussa myös itsensä vakuuttamisesta.
Mäkelä arvelee, että vakuutusyhtiöiden vertailu on luonnollisesti helpointa fyysisen omaisuuden kuten auton kautta. Näin ollen aloittava yrittäjä saattaa helposti keskittyä siihen liikaa. Mäkelän mukaan kaikkein tärkein on kuitenkin voimassa oleva henkivakuutus, jotta voidaan suojata omat läheiset suuren riskin realisoituessa.
Tänä päivänä otettava huomioon myös kyberturvallisuus ja etätyöt
Pakollisten yrittäjän eläkevakuutus- ja työtapaturmavakuutuksien lisäksi on monia muitakin vakuutuksia. Mikä määrittää sen, minkälaisia vakuutuksia kannattaa ottaa? Mihin kaikkeen kannattaa varautua? Yrityksen toimiala vaikuttaa näihin valintoihin.
LähiTapiolasta kerrotaan, että esimerkiksi tuotantoyrityksistä puhuttaessa on äärimmäisen tärkeää, että toiminnan keskeytyksen varalta – esimerkiksi suuren vesivahingon sattuessa – keskeytysvakuutukset ovat kunnossa.
Lisäksi kaikkien yritysten tulisi tänä päivänä huomioida kyberturvallisuus ja ottaa kybervakuutus, ettei toiminta olisi liian haavoittuvaista, koska iso osa toiminnasta voi olla riippuvaista tietoliikenneyhteyksien toiminnasta. Palvelunestohyökkäykset voivat aiheuttaa yritykselle hankalia tilanteita.
– Vakuutus korvaa tällaisen tilanteen purkamiseen liittyvät kulut ja annamme apua yhteistyökumppaniemme avulla, Tapio Mäkelä kertoo.
Lisäksi Mäkelä muistuttaa, että jos yrityksellä on henkilöstöä, kannattaa vapaa-ajan vakuutus kytkeä työtapaturmavakuutukseen, koska etätöissä on vaikeaa määrittää, onko mahdollinen vahinko työtapaturma vai ei.
Vakuutusten tärkeys ymmärrettiin jo vuonna 1901: vanha vakuutusasiakirja LähiTapiolan vastaanotossa
Ota yhteyttä ennen toiminnan aloittamista
Missä vaiheessa vakuutukset kannattaa ja pitää laittaa kuntoon?
– Työtapaturmavakuutus pitää olla kunnossa siitä hetkestä alkaen, kun työt alkavat. Yleensä uudet yrittäjät tulevat ennen yritystoiminnan aloittamista hakemaan tarjouksia vakuutusyhtiöistä ja selventämään itselleen, mitä heillä pitää olla kunnossa toiminnan alkaessa. Monesti oma, tuttu yhtiö henkilökohtaisten vakuutusten osalta on se, mihin suunnataan, kertoo Mäkelä.
Yritysasiakkaat haluavat yleensä jutella kasvokkain yhteyshenkilöidensä kanssa ja arvostavat sitä, että korvauspalvelu on paikallinen. Pohjanmaalla on kymmenen paikallista LähiTapiolan toimistoa, joista tavoittaa henkilöstön myös yrityksen oman, sisäisen puhelunpalvelun kautta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.