Uutiset

Vaasan seudun musiikkialaa kartoitettu

7.9.2011
-

VASEK kutsui musiikkialan toimijat Vaasan seudulta Academillille 1.9.2011 kuulemaan laaditun musiikkialan esiselvityksen tuloksia sekä keskustelemaan mahdollisuuksista ja eri tavoista kehittää alaa seudulla.

VASEK kutsui musiikkialan toimijat Vaasan seudulta Academillille 1.9.2011 kuulemaan laaditun musiikkialan esiselvityksen tuloksia sekä keskustelemaan mahdollisuuksista ja eri tavoista kehittää alaa seudulla.

Tilaisuuden aluksi VASEKin kehitysjohtaja Stefan Råback kertoi VASEKin roolista musiikkialan kehittämisessä, ja Lasse Norrgård MediaCitystä puolestaan esitteli Jalostamo-konseptia, joka tarjoaa luovien alojen eli esimerkiksi juuri musiikkialan yrittäjille sparrausta ja neuvontaa liiketoiminnan kehittämiseen.

- Teemme tiivistä yhteistyötä VASEKin kanssa. VASEKin yritysneuvonta on aina yrittäjien käytettävissä, ja Jalostamo-tapaamisissa keskitytään esimerkiksi liikeidean markkinakelpoisuuden arviointiin tai kansallisten asiantuntijoiden kytkemiseen mukaan yritysten sparraukseen, Norrgård toteaa.

Musiikkialan koulutus toimii, harjoitus- ja esiintymismahdollisuuksia kaivataan

Itsekin aktiivinen musiikkialan toimija Hippi Hovi on haastatellut noin 100 eri musiikkialan toimijaa ja pyrki kartoittamaan musiikkialan nykytilannetta seudulla. Haastattelujen perusteella on tehty myös SWOT-analyysit jatkosuunnitelmia varten.

- Haastattelujen perusteella koulutuspuoli seudulla toimii, mutta harjoitustilojen puute koskettaa etenkin nuoria. Meillä keski-ikäisillä harrastajilla kyllä on harjoitustiloja, kun on fyrkkaakin, Hovi naurahtaa.

- Alaikäisten musiikinharrastajien on myös vaikea päästä konsertteihin tai esiintymään yleisön edessä, sillä usein keikkapaikat ovat ravintoloita, hän jatkaa.

Yhdistystoiminta on seudulla vilkasta, mutta kielirajat ylittävää yhteistyötä saisi selvityksen mukaan olla enemmän.
- Yhdistyksiä huolettavat talousasiat. Ja kun resursseja on vähän, tehdään paljon vapaaehtoistyönä, Hovi muistuttaa.

Hippi Hovi (kesk.) ja Stefan Råback (oik.) esittelevät Emma Haraldille Vaasan seudun musiikkialan toimijoita.

Ajan ja rahan puute vaikeuttaa liiketoiminnan kehittämistä

Kahvitauon jälkeen pidetyssä keskusteluosuudessa todettiin useasti resurssien eli ajan ja rahan puute. Erilaisia yhteistyöverkostoja alan toimijoille löytyy sekä kansallisesti että kansainvälisesti, mutta niihin osallistuminenkin maksaa usein liikaa.

Norrgård korosti kuitenkin yhteistyön ja verkostoitumisen tärkeyttä.
- Pelialan kasvu on ollut huimaa, mutta siellä onkin osattu lyödä osaaminen yhteen verkostoon. Joku taitaa tekniikan, toinen markkinoinnin ja kolmas sisältöpuolen. Toimitaan joko verkostona tai yhtenä isona yrityksenä, joka tapauksessa yhteistyössä, Norrgård toteaa. Myös Råback esitti toiveen musiikkialan sisäisestä organisoitumisesta, sillä nyt Vaasan seudulla toimii monia eri tahoja.

Järjestettyyn tapaamiseen oltiin tyytyväisiä ja VASEKia pyydettiin jatkamaan asian viemistä eteenpäin. Tilaisuudessa sovittiin, että VASEK täydentää alan yhteystietolistaa ja kutsuu syksyn aikana toimijat uuteen tapaamiseen.

Lisätietoja
Stefan Råback
050 590 2525

Mikäli haluat olla mukana kehittämässä Vaasan seudun musiikkialaa, ilmoita yhteystietosi VASEKille: johanna.hietikko-koljonen@vasek.fi

Tutustu esiselvitykseen

Katso lisää kuvia VASEKin Facebook-sivulta!