Uutiset

Vaasan raviradalle suunnitellaan energiatehokasta asuinaluetta

24.10.2014
-

Osana Tekesin innovatiiviset kaupunkiseudut ohjelmaa (INKA), Vaasan kaupunki, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Merinova Oy järjestivät tiistaina 21.10. työpajan, jonka tarkoituksena oli käynnistää Vaasaan suunnitteilla olevan, uuden innovatiivisella tavalla toteutettavan asuinalueen valmistelu. Vaasan nykyinen ravirata-alue toimii energiatehokkaan asuinalueen kehittämisalustana.Työpaja järjestettiin, jotta alusta alkaen saataisiin ideoita laajalta toimijajoukolta suunnittelun pohjaksi.

Osana Tekesin innovatiiviset kaupunkiseudut ohjelmaa (INKA), Vaasan kaupunki, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK ja Merinova Oy järjestivät tiistaina 21.10. työpajan, jonka tarkoituksena oli käynnistää Vaasaan suunnitteilla olevan, uuden innovatiivisella tavalla toteutettavan asuinalueen valmistelu. Vaasan nykyinen ravirata-alue toimii energiatehokkaan asuinalueen kehittämisalustana.
Työpaja järjestettiin, jotta alusta alkaen saataisiin ideoita laajalta toimijajoukolta suunnittelun pohjaksi. Työpajaan osallistuikin monipuolinen joukko alueen yrityksiä, Vaasan kaupungin edustajia ja muita toimijoita. Tavoitteena on rakentaa kansainvälisessä mittakaavassa merkittävä tulevaisuuden asuinalue, jonka toteutuksessa energiatehokkuus ja innovatiivisuus on nostettu kärkeen.

 

Pekka Seppälä Oulun kaupungin rakennusvalvonnasta
kertoi mitä Oulussa oli tehty Hiukkavaaran piloottialueen eteenpäinviemiseksi. Alueella ei ole kaukolämpöä, joten
sen toteuttaminen antoi mukana oleville yrityksille
oivan mahdollisuuden testata tulevaisuuden ratkaisuja.


Työpajan alussa Pekka Seppälä Oulun kaupungin rakennusvalvonnasta kertoi mitä Oulussa oli tehty Hiukkavaaran alueen eteenpäinviemiseksi ja antoi hyviä vinkkejä siitä, miten Vaasan kannattaa edistää omaa hankettaan ja mitä haasteita voi tulla eteen. Vaasan kaupungin kehittämispäällikkö Maija Alasalmi, joka vastaa Vaasan kaupungin energia- ja ilmasto-ohjelmasta, kertoi energiatehokkaan rakentamisen olevan tärkeä osa Vaasan kaupungin energiastrategiaa. Kaupungin kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso esitteli, mitkä asiat ovat tärkeitä hyvän kaavoituksen kannalta. Korkealaakso esitteli myös ravirata-alueen arkkitehtuurikilpailun voittajan, Mandaworks + Hosper Swedenin, ehdotuksen alueelle nimeltä Inside – Outside.

Työpajassa syntyi uusia näkökulmia

Alustusten jälkeen työpajatyöskentely pääsi vauhtiin. Työryhmille annettiin pohdittavaksi muun muassa, millainen on tulevaisuuden energiatehokas ja innovatiivinen asuinalue. Näkökulmia pyydettiin myös kunnallistekniikan, palveluiden ja liikennejärjestelyiden osalta. Työryhmissä pohdittiin myös, mitä tulisi huomioida kaavoituksessa ja esimerkiksi tontinluovutusehdoissa, jotta rakentajille mahdollistettaisiin innovatiivisten ratkaisujen toteuttaminen.

Tilaisuuden aikana vallitsi vilkas ja energinen puheensorina. Esiin nousi mielenkiintoisia näkökulmia ja toimijat peräänkuuluttivat tukea siihen, että kaavoitusta ja lupaprosesseja pitäisi pystyä muuttamaan siten, että ne mahdollistavat erilaiset energiakonseptit. Myös rahoitusmalleja ja muita kannustimia tulisi kehittää, jotta ne kannustaisivat innovatiivisten ratkaisujen hyödyntämiseen. Yksi kaavoitukselle esitellyistä haasteista oli, että sen tulisi mahdollistaa lämpökaivojen sijoittaminen tontin rajojen ulkopuolelle, esimerkiksi pientareille ja puistoalueille.

Työpajassa ideoitiin, että jatkossa pitäisi olla avoimet rajapinnat kiinteistöjen, kortteleiden ja kunnallistekniikan välillä. Tällä tavalla saataisiin eri yksiköt keskustelemaan keskenään ja koko asuinalue olisi ohjattavissa yhteensopivasta järjestelmästä. Rakennuksen sisällä tällaista kommunikaatiota toteutetaan jo tänä päivänä, mutta nyt olisi aika viedä älykkyys seuraavalle tasolle.

Työpajaan osallistui monipuolinen joukko alueen yrityksiä, Vaasan kaupungin edustajia ja muita toimijoita.

 

Asumiseen ja rakennuksiin liittyen ideoitiin muun muassa muunneltavia asuntoja ja taloja. Näin mahdollistettaisiin kodin muuntautuminen elämäntilanteen ja perhekoon mukaan. Liikenteen kehittämisen osalta esiin nousi se, että autottomuutta on edistettävä tukemalla ja mahdollistamalla kävely ja pyöräily nykyistä paremmin. Myös tulevaisuuden jätehuollon järjestäminen oli ideoinnin kohteena.

Seuraava askel

Tilaisuuden lopuksi Merinovan Anna-Kaisa Valkama kertoi Vaasan kaupungin Kestävät energiaratkaisut INKAsta ja siitä kuinka työ jatkuu tilaisuuden jälkeen. Hankkeelle tehdään oma hankesalkku, joka koostuu erilaisista kehitys- ja tutkimushankkeista, sekä kaupungin toimista. Työpajassa tulleita ideoita tullaan jalostamaan omiksi hankkeiksi ja niihin toivotaan laajaa osallistumista.

Raviradan kehittämisestä vastaa Vaasan kaupunki. VASEKin projektipäällikkö Mauritz Knuts vastaa hankesalkun sisällöstä liittyen energiatehokkuuteen ja innovatiivisuuteen. Asuinalueesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Knutsiin. Ja kannattaa pysyä kuulolla, seuraava työpaja on tulossa!