Uutiset

Vaasan Gigafactory-hankkeelle laajaa tukea ympäri Suomen

19.1.2017
-

Yli 120 johtajaa ja asiantuntijaa osallistuu hakemusta valmistelevaan kokoukseen. Ministerit Mika Lintilä ja Kai Mykkänen: "Vaasalla kaikki tarvittavat resurssit hankkeen toteutumiseksi".

gigafactory vaasa illustration 600pxYli 120 johtajaa ja asiantuntijaa osallistuu hakemusta valmistelevaan kokoukseen
Ministerit Mika Lintilä ja Kai Mykkänen: "Vaasalla kaikki tarvittavat resurssit hankkeen toteutumiseksi"

Vaasan Gigafactory-hankkeen yhteistyöverkosto kokoontuu ensimmäisen kerran tänään torstaina Vaasan yliopiston kampuksella. Tilaisuuteen osallistuu yli 120 yritysjohtajaa, asiantuntijaa, virkamiestä ja tutkijaa ympäri Suomen.

Tilaisuuden sisältö keskittyy tehdashankkeelle keskeisiin teemoihin kuten sähköautoilun vallankumoukseen, teknologisesti edistyneisiin energiaratkaisuihin sekä jätti-investointien käytännön toteuttamiseen.

Puhujina tilaisuudessa ovat muun muassa Wärtsilän konsernijohtaja Jaakko Eskola, Fortumin startup-investoinneista vastaava johtaja Anne Jalkala, ABB:n teknologiajohtaja Heikki Uusitalo, Talouselämän päätoimittaja Emilia Kullas sekä maailmanlaajuisen insinööritoimiston BuroHappold Engineeringin partneri Gavin Thompson. Lisäksi tilaisuudessa kuullaan esityksiä esimerkiksi Valmet Automotiven sähköautojen kehitystyöstä sekä Summan paperitehtaan muuttamisesta Googlen palvelinkeskukseksi.

– Kiinnostus on ollut kova, tilaisuuden osanottajamäärä tuli täyteen parissa päivässä. Osallistujia yhdistää paitsi halu kuulla hankkeen nykytilasta myös ennennäkemätön innostus osallistua tehdashankkeen valmisteluun käytännön workshopeissa. Olemme otettuja, että tukenamme on näin laaja ja laadukas yhteisö, Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry sanoo.

Tilaisuuteen toivat videotervehdyksen myös elinkeinoministeri Mika Lintilä sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Lintilä kertoi, että Teslan Gigafactoryn saaminen Suomeen olisi osa isompaa tarinaa eli hallituksen hyväksymää energia- ja ilmastostrategiaa. Strategian yhtenä tavoitteena on, että vuonna 2030 Suomessa on ainakin 250 000 sähköautoa.

– Vaasalla on teknologista osaamista ja teollista kokemusta suurten investointien toteuttamiseksi, Lintilä sanoi.

Mykkänen korosti, että projektissa tarvitaan laajaa yhteistyötä ja että menestystarinoiden takana on aina rohkeutta tavoitella riittävän korkealle.

– Vaasan seudulla on kaikki tarvittava Gigafactoryn saamiseksi: parhaat olosuhteet, energiaklusterin menestystarina, raaka-aineet ja oikea asenne, Mykkänen kertoi.

Vaasan Gigafactory-hanke kuin ketterä startup

Näkyvä rooli tilaisuudessa on myös Vaasan korkeakouluopiskelijoiden yrittäjyysyhteisö Vaasa Entrepreneurship Societyllä (VES). Tämä sopii Häyryn mukaan loistavasti koko hankkeen henkeen.

– Hyödynnämme kickoff-tilaisuudessa erittäin laaja-alaisen asiantuntijajoukon kokemuksen ja näkemyksellisyyden sekä opiskelijoiden rohkean ja luovan ajattelun. Tämä sopii hyvin siihen äärimmäisen tehokkaaseen toimintamalliin, jolla olemme hankkeen julkistuksesta asti työskennelleet. Olemme toimineet Gigafactory-hankkeessa kuin startup: ketterästi ja matalalla organisaatiolla, yhteisestä kunnianhimoisesta tavoitteesta inspiroituneena. Siksi olemme voineet edetä näin rivakasti, Häyry kertoo.

Vaasan kaupunki ilmoitti joulukuussa hakevansa Teslan jättimäistä litiumioniakkuja valmistavaa tehdasta, Gigafactorya. Vaasan vahvuuksista on valmisteltu jo ensimmäinen kansainväliseen jakeluun tarkoitettu dokumentti. Sen ja kickoff-tilaisuuden osallistujilta kerättyjen näkemysten pohjalta valmistellaan hankkeen markkinoimisessa käytettävä tarkempi prosessikuvaus.

Lisätietoja:

Tomas Häyry
Vaasan kaupunginjohtaja
040 540 5412

soittopyynnöt: Ulla Huhmarsalo, 06 325 1022

www.gigafactory.fi