Uusi innovaatio – miten kannattaa toimia?
Mitä tavallisen ihmisen kannattaa tehdä, kun mieleen ponnahtaa uusi innovaatio? Mistä tietää, onko sama keksintö jo keksitty kertaalleen? Miten paljon patentti tai mallisuoja maksaa?
Vuonna 2014 Suomesta lähetettiin patentti- ja rekisterihallitukselle 1545 patenttihakemusta, joista 786 hyväksyttiin. 2000-luvun alkupuolella patenttihakemuksia on hyväksytty vuosittain jopa tuhat enemmän kuin nyt, kun Suomi eniten tarvitsisi uusia innovaatioita lamasta selviytymiseen.
Mutta mitä tavallisen ihmisen kannattaa tehdä, kun mieleen ponnahtaa uusi innovaatio? Mistä tietää, onko sama keksintö jo keksitty kertaalleen? Miten paljon patentti tai mallisuoja maksaa?
Kun keksii tuotteen, jolla ajattelee olevan kaupallista arvoa, ensimmäinen askel voisi olla esimerkiksi Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia, joka toimii osana Vaasanseudun kehitys Oy VASEKia.
–Startiassa ideaa lähdetään työstämään, ja esimerkiksi yhteistyökumppanimme Kolster Oy:n maksuttomassa neuvonnassa voidaan tehdä alkukartoitusta tuoteidean suojaamiselle, kertoo yritysneuvoja Antti Alasaari.
Jos idea vaatii esimerkiksi tuotekehittelyä, testausta ja selvittelyä, VASEK pystyy neuvomaan eteenpäin ja auttamaan vaikkapa tukien hakemisessa. VASEK neuvoo kaikenikäisiä ja –kokoisia yrityksiä.
–Autamme keksijää keksinnön tuotteistamisessa ja toiminnan käynnistämisessä, Alasaari selventää.
Rahoitusta keksinnölleen voi hakea muutamankin eri väylän kautta.
–Ihan uusi yritys voi hakea perustamistukea, jolla voidaan tehdä tuotekehitystä. Jos yritys on jo olemassa, voidaan hakea tukea kokeilulle, mikäli tuote on yritykselle täysin uusi. Tai sitten tehdään tuotekehityshanke, jolloin tukea haetaan tuotekehitykseen, sanoo Antti Alasaari.
Koko prosessi idean syntymisestä aina valmiiksi tuotteeksi saattaa olla hyvinkin yksinkertainen – tai vastavuoroisesti pitkä ja monimutkainen. Prosessin hankaluus riippuu siitä, onko tuotteessa esimerkiksi irtoavia osia, isoja sähkövirtoja tai vaikkapa ääniaaltoja, joita täytyy mitata.
Alasaaren mukaan hyvän innovaation mahdollisuudet kannattaa joka tapauksessa aina kartoittaa.
–Yhteiskunta huutaa nyt innovaatioita, jotta selviämme lamasta. Olkaamme siis tuotteliaita ja kekseliäitä, hän kannustaa.
Lue koko artikkeli Pohjalainen Yrittäjä -lehden verkkosivuilta
[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]