Uutiset

Uuden teollisuuden kasvupaikka – Bizbuz Skellefeåssa

24.1.2018
-

Skellefteån elinkeinoelämän viikko nimeltä BizBuz alkoi 16.1. teemalla ”uuden teollisuuden kasvupaikka”. Ruotsi aikoo tarttua kiertotalouden ja kestävän ajattelun mukanaan tuomiin muutoksiin, ja Skellefteålla sekä ylipäänsä koko seudulla on tärkeä rooli tarttua tähän kehitykseen. Myös delegaatio Suomesta osallistui tapahtumaan. Projektipäällikkö Mauritz Knuts VASEKilta oli mukana paneelikeskustelussa.

nsc bizbuzSkellefteån elinkeinoelämän viikko nimeltä BizBuz alkoi 16.1. teemalla ”uuden teollisuuden kasvupaikka”. Ruotsi aikoo tarttua kiertotalouden ja kestävän ajattelun mukanaan tuomiin muutoksiin, ja Skellefteålla sekä ylipäänsä koko seudulla on tärkeä rooli tarttua tähän kehitykseen.

Myös delegaatio Suomesta osallistui tapahtumaan. Projektipäällikkö Mauritz Knuts VASEKilta oli mukana paneelikeskustelussa. Susanne W Lindström, North Sweden Cleantech johti paneelikeskustelua, johon osallistui Knutsin lisäksi myös Emma Nehrenheim, Northvolt, Patrik Öhlund, NodePole, Pedro Rapso, Green Exergy ja Jonas Rangård, Boliden.

Keskeisenä kysymyksenä paneelikeskustelussa oli luonnollisesti Northvoltin etabloituminen Skellefteå’on. Nehrenheim paljasti, että suunnitellun akkutehtaan rakentaminen käynnistyy Skellefteåssa 15.5.2015. Yrityksen etabloituminen kiinnostaa monia, ja ilmoitus rakentamisen alkamisajankohdasta saikin yleisön puhkeamaan suosionosoituksiin.

NodePolen toimitusjohtaja Patrik Öhlund, joka houkuttelee uusia energiaintensiivisiä etablointeja seudulle, painotti, että puhtaamman energian saatavuuden lisäksi Ruotsi on energianhinnoiltaan halpa maa:

– Monet eivät tiedä sitä, että meillä Ruotsissa on Euroopan alhaisimmat energianhinnat energiaintensiiviselle teollisuudelle, ja kun datakeskuksissa käytettävän sähkön verotusta laskettiin viime vuonna, meistä tuli vielä houkuttelevampi tällaisille etabloitumisille.

Green Exergyn projektinvetäjä Pedro Rapso nosti myös esiin muiden energianlähteiden kehittämisen tärkeyden:

– Meidän täytyy työskennellä monen erilaisen energianlähteen eteen, kun siirrymme yhteiskunnaksi, joka on fossiilisista polttoaineista riippumattomaton. Vetykaasun energianvarastointi on aihe, jonka parissa Green Exergy työskentelee juuri nyt suuren hankkeen puitteissa. Yhteiskunta alkaa olla valmis vetykaasulle.

Jonas Rangård vastaa Bolidenin energiaohjelmasta, ja puhui paneelikeskustelussa siitä, miten kaivosyhtiö työskentelee kestävän kehityksen periaatteen parissa. Boliden on muun muassa ostanut akkukäyttöisiä porauslauttoja, joita käytetään Garpenbergissä ja Tara-kaivoksessa Irlannissa. Hän kertoi myös Bolidenin paikallistaneen kobolttiesiintymän Kylylahdesta, mikä kiinnostaa akkuvalmistusta.

Knuts totesi paneelikeskustelussa, että Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä tulisi lisätä:

– Tiedämme aivan liian vähän toisistamme, mitä mahdollisuuksia meillä on liiketoimintaan ja yhteistyöhön Suomen ja Ruotsin välillä. Me kaikki vain hyödymme yhteistyöstä.

Knuts kertoi elinkeinoelämän viikon osallistujille EnergyVaasa -energiaklusterista, sen yli 150 yrityksestä sekä lähellä sijaitsevien kaupunkien mineraaleihin ja biotalouteen liittyvistä klustereista ja osaamisesta. Knuts tarttui myös tilaisuuteen toivottaa Skellefteån ja Västerbottenin elinkeinoelämän Vaasassa 19. –23.3. järjestettävälle EnergyWeekille.

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]
Intrerreg BA FI RGB

 

Lähde. Muokkaus ja suomennos: VASEK