Tromssan alueella muutakin kuin öljyä ja kaasua
Pohjois-Norjan yritysyhteistyömahdollisuuksiin tutustuttiin paikan päällä Tromssassa syyskuun 22.–23. päivinä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, Viexpon ja Enterprise Europe Networkin (EEN) järjestämällä matkalla. Matkalle osallistui väkeä neljästä yrityksestä järjestäjien edustajien lisäksi.
Pohjois-Norjan yritysyhteistyömahdollisuuksiin tutustuttiin paikan päällä Tromssassa syyskuun 22.–23. päivinä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin, Viexpon ja Enterprise Europe Networkin (EEN) järjestämällä matkalla. Matkalle osallistui väkeä neljästä yrityksestä järjestäjien edustajien lisäksi.
Tutustumismatkaa isännöi vienninedistämisorganisaatio Innovasjon Norge ja sen Tromssan alueen johtaja Stein-Gunnar Bondevik. Tavoitteena matkalaisilla oli paitsi perehtyä alueen tarjoamiin mahdollisuuksiin myös päivittää ajan tasalle tietämyksensä siitä, miten öljyn hinnan laskusta johtuva toiminnan hidastuminen vaikuttaa markkinoihin.
Kuningasravun pyynti on suuri elinkeino Pohjois-Norjassa.
Ravun mittavaa kokoa esittelemässä Innovasjon Norgen Stein-Gunnar Bondevik.
– Matka oli varsin hyödyllinen, ja todella mielenkiintoista oli vierailla yrityksessä nimeltä Nofi, kertoo Lasse Pohjala VASEKilta. – Yritys valmistaa öljyntorjuntakalustoja ja kalankasvatukseen tarvittavaa välineistöä ja on alallaan maailmanluokan tekijä. Pohjois-Norjan kalastuselinkeino on liikevaihdoltaan jopa suurempi kuin EnergyVaasan yritysten yhteenlaskettu vuotuinen liikevaihto, 4,4 miljardia euroa.
Työtä pitkällä tähtäimellä
Pohjoisen Norjan markkinoille asettuminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Ennen kuin toimiin ryhdytään, mahdollisiin kumppaneihin halutaan tutustua kunnolla, mikä pätee niin norjalaisiin kuin suomalaisiinkin yrityksiin. Alueella on kuitenkin kiistatta kysyntää osaamiselle: tällä hetkellä alueella rakennetaan esimerkiksi sähköverkkoja jopa aiempaa ilmoitettua nopeammalla aikataululla.
Nofin kehittämispäällikkö Dag Nilsen (vas.) esitteli opintomatkan osallistujille yrityksen toimintaa.
Mukana matkalla oli myös VASEKin kehitysjohtaja Stefan Råback (oik.).
Seinäjokelaisen SK-Kojeistot Oy:n toimitusjohtaja Harri Kajaala oli tyytyväinen matkan antiin.
– Sikäläisen öljyteollisuuden ja kalatalouden asiat ovat todella kova juttu, ja niistä saimme hyvää yleisinformaatiota. Alueella olisi kyllä meidän yrityksellemme markkinoita, kunhan vain päästään paikallisiin yrityksiin kiinni. Esimerkiksi kalatalouden jätevesiasioihin liittyen kysymykseen voisi tulla tiettyjä pumppujärjestelmien ohjauskeskuksia.
– Eihän tällaisille matkoille lähdetäkään suoraan tilauksia hakemaan, vaan ensin tunnustellaan maaperää, Kajaala muistuttaa.
– Kokemus oli silmiä avaava monelle osallistujalle ja herätti ajatuksia ja ideoita, kuvailee Riikka Ylikangas Viexpolta. – Myös ohjelmassa ollut vierailu Polarmuseet-museoon alueen historiaan tutustumassa antoi taustaa nykytilanteen ymmärtämiseen.
Polarmuseetissa perehdyttiin alueen historiaan.
Seuraavan kerran Norjaan matkataan tammikuussa 2016, jolloin vuorossa on Tromssassa järjestettävä tapahtuma Arctic Frontiers, arktisen alueen ykkösfoorumi. Teemana konferenssissa on tuolloin teollisuus ja ympäristö.
Lisätietoa Norjaan suuntautuvasta yhteistyöstä: http://www.vasek.fi/hankkeet/nordic-gateway/tulevia-tapahtumia-ja-projektissa-tapahtunutta/
Lue myös: Kasvua yrityksille Norjasta - tutustumismatka Tromssaan syyskuussa
[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]