Terveisiä Vegasaarilta
Spotlight High-Low Coast -hankkeen opintomatkan kohteena oli yksi pohjoismaisista maailmanperintökohteista, Vegasaaret. Vegasaaret nimitettiin maailman kulttuuriperintöarvoksi vuonna 2004, muutama vuosi ennen Merenkurkun luonnonperintökohdessa.
Spotlight High-Low Coast -hankkeen opintomatkan kohteena oli yksi pohjoismaisista maailmanperintökohteista, Vegasaaret. Vegasaaret nimitettiin maailman kulttuuriperintökohteeksi vuonna 2004, muutama vuosi ennen Merenkurkun luonnonperintöaluetta.
Saaristo koostuu yli 6000 erikokoisesta saaresta. Pääsaari Vegalle on lauttayhteys useista eri paikoista manner-Norjan puolella. Me matkustimme saarille Horn-nimiseltä paikkakunnalta, ja matka kesti 50 minuuttia. Perillä totesimme, että ilman taustalla näkyviä vuoria maisema muistuttaisi paikoittain omaa saaristoamme, mm. Raippaluotoa. Muutakin yhteistä löytyi: maa kohoaa Vegasaarillakin, vaikkakin paljon vähemmän kuin meillä Merenkurkussa.
Vierailun aikana vaihdettiin kokemuksia ja ideoita sekä keskusteltiin mahdollisista tulevista yhteistyön muodoista. Totesimme, että meillä on useita samankaltaisia matkailuun liittyviä haasteita ja suurimpana niistä miten pidentää sesonkeja. Vegasaarilla käy vuosittain noin 40 000 matkailijaa, mikä mielestäni on hämmästyttävää ajatellen sitä, että paikkaan ei ole aivan helppo päästä. Maailmanperintönimitys on vaikuttanut kävijämäärän kasvuun positiivisesti, ja kalastusmatkailu on yksi tärkeimmistä syistä tulla saarille. Monilla yrittäjillä on jo nyt varattu mökit täyteen kaudeksi 2017, joka ulottuu huhtikuusta syyskuun loppuun. Tällä hetkellä tehdään kovasti työtä sen eteen, että myös talvella saapuisi kalastusmatkailijoita kalastamaan rannoilta, ja siinä on myös osin onnistuttu. Mm. Englannista on tulevana talvena tulossa koko joukko kalastajia.
Vega tunnetaan myös haahkanuntuvista, joilla on käyty kauppaa viikinkiajoista lähtien. Saimme kuulla, miten lintujen pesiä on vahdittu, jotta naaraat saisivat munia ja hautoa munansa rauhassa. Kun poikaset sitten lähtivät pesästä, höyhenet kerättiin ja niistä valmistettiin tyynyjä ja peittoja tilaustyönä. Haahkanuntuvatuotteet ovat kysyttyjä varakkaiden keskuudessa; kilon verran untuvia sisältävä tyyny saattaa maksaa 40 000 Norjan kruunua.
Saarilla kehitetään myös lapsille suunnattuja aktiviteetteja: viime kesän uutuutena oli ”snorkkelirata”, jossa kuljettiin ratoja vedessä. Se sai hyvän vastaanoton. Lisäksi työn alla oli lapsille ja nuorille suunnattuja mobiilisovelluksia.
Kaikessa matkailuun liittyvässä toiminnassa Vegasaarilla on mukana kestävän kehityksen aspekti eli matkailijoille halutaan tarjota kokemuksia ympäristöä rasittamattomalla tavalla. Tästä syystä saarilla on myös käyty keskustelua siitä, pitäisikö saarella kävijöiden määrälle olla yläraja, mikä on varsin kiinnostava aihe tällä alalla.
Myös Vegasaarilla moni yritys on riippuvainen erilaisista investointituista. Innovasjon Norge tukee aktiivisesti hyviä yritysideoita. Joskus tukea voi kuitenkin saada odottamattomilta tahoilta: vieraillessamme Hysvaerin saarella ravintolan omistaja kertoi, että ravintola on rakennettu valmiiksi sahatusta puutavarasta, jonka myrsky oli pyyhkäissyt mereen ohikulkevilta laivoilta. Rannoille huuhtoutunut tavara on löytäjän vapaasti käytettävissä, ja tarinoita kulkee myös mm. tanskalaisen oluen huuhtoutumisesta rannoille, mutta se onkin jo toinen tarina…
Jos sinua kiinnostaa kuulla lisää Vegasaarista, ota yhteyttä!
[contact_member,name=Peter Källberg,id=19,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]
Lue myös Spotlight-hankkeen vetäjän Marianne Sjöströmin matkaraportti (ruotsiksi)