Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
– Yrityksen perustaja on usein investoinut paljon aikaa, energiaa ja rahaa yritykseen ja sen menestykseen. Siksi yrityksestä luopuminen voi olla tunnepitoinen ja vaikea prosessi, joka vaatii yrityksen perustajalta tai pitkäaikaiselta omistajalta luopumista elämäntyöstään, siitä mitä hän on rakentanut monien vuosien ajan. On tärkeää, että jatkaja ottaa tämän huomioon, yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl muistuttaa.
Sukupolvenvaihdosprosessiin liittyy usein luottamuksen puutetta ja tulevaisuuden epävarmuutta:
– Jatkaja saattaa epäillä, että vanhempi sukupolvi eli luopuja ei luovuta valtaa ja vastuuta yrityksen toiminnasta riittävästi, kun taas luopuja voi epäillä jatkajan kykyjä johtaa yritystä menestyksekkäästi. Vanhemman on usein vaikea nähdä omaa lastaan pätevänä ammattilaisena ja siksi vanhempi-lapsi -rooli seuraa myös yritystoimintaan, Nydahl toteaa ja jatkaa:
– Jatkaja saattaa miettiä, miten onnistuu jatkamaan yrityksen menestyksekästä toimintaa ja kehittämään sitä edelleen, kun taas luopuja saattaa murehtia, miten yritykselle käy, jos jatkaja ei onnistukaan johtamaan sitä tehokkaasti.
Keskusteluyhteyden säilyminen tärkeää
Luopumisen tuska on monessa sukupolvenvaihdoksessa todellinen ongelma.
– Mielestäni tästä selviää parhaiten avoimella keskustelulla ja faktoihin perustuvalla päätöksenteolla. Jatkaja voi harvoin jatkaa yrityksen pyörittämistä kuten aina ennenkin, vaan usein tällaisissa murrostilanteissa tarvitaan suuriakin muutoksia. Luopujan voi olla vaikea hyväksyä näitä muutoksia ja hän voi helposti pitää sitä arvosteluna omaa, aikaisempaa toimintatapaansa kohtaan, omistajanvaihdosneuvoja Antti Alasaari analysoi.
– Jännitteet ja keskusteluyhteyden katkeaminen ei ole kenenkään etu. Yrityksen jatkajan on tärkeää ymmärtää, että sukupolvenvaihdos voi olla vanhemmalle sukupolvelle haastava prosessi, johon liittyy monia tunteita ja huolia. Jatkajan onkin hyvä osoittaa kunnioitusta luopujaa kohtaan ja tehdä kaikkensa, jotta hänen olisi helpompi luovuttaa kontrolli kokonaan uudelle jatkajalle, mutta yrityksen menestyksen kannalta luopujan on myös ymmärrettävä, että uusi sukupolvi johtaa yritystä omalla tavallaan ja ehkä tekee myös omat virheensä, Alasaari muistuttaa.
Sukupolvenvaihdoksen jälkeen on tärkeää, että luopuja ja jatkaja jatkavat kommunikointia. Näin luopuja tietoinen yrityksen toiminnasta ja mahdollisista muutoksista, joita jatkaja aikoo toteuttaa.
– Sukupolvenvaihdos on menestyksekkäin silloin, kun luopuja siirtyy pois vallasta ja omistuksesta sovitussa tahdissa, mutta toimii kuitenkin tukena ja mentorina jatkajalle. Luopuja ei voi olettaa saavansa sanella päätöksiä, jos omistus on jo siirtynyt seuraavalle sukupolvelle. Jatkajan on hyvä osoittaa arvostusta ja kiitollisuutta vanhemman sukupolven työlle ja saavutuksille, keskustella yrityksen asioista ja kysyä mielipiteitä. Tämä voi auttaa vahvistamaan luopujan tunnetta siitä, että hänen panostaan arvostetaan ja että hänen elämäntyönsä jatkuu, Alasaari päättää.
- Lataa omistajanvaihdosoppaat yrityksen jatkajalle ja yrityksestä luopujalle
- Varaa aika omistajanvaihdosneuvontaan