Uutiset

Šefčovičin energiaunioni tähtää avoimiin energiamarkkinoihin

28.9.2015
-

Euroopan komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič vieraili Kasvun Karavaani -kiertueella Vaasassa 25.9.2015. Kiertueen tarkoituksena on esitellä energiaunionia, jonka tavoitteena on avata EU:n energiamarkkinoita ja mahdollistaa koko Euroopan laajuiset avoimet energiamarkkinat.

Kasvun karavaani1 600pxEuroopan komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič vieraili Kasvun Karavaani -kiertueella Vaasassa 25.9.2015. Kiertueen tarkoituksena on esitellä energiaunionia, jonka tavoitteena on avata EU:n energiamarkkinoita ja mahdollistaa koko Euroopan laajuiset avoimet energiamarkkinat.

Šefčovičin mielestä energiaunionista hyötyvät kaikki, sillä Euroopan maat eivät sen toteutuessa olisi enää niin riippuvaisia alueen ulkopuolelta tulevasta energiasta. Erityisesti riippuvuudesta Venäjältä tulevaan energiaan halutaan päästä eroon. Tähän pyritään kehittämällä energiantuotantoa Euroopassa ja erityisesti energiatehokkuutta. 40 % kulutetusta energiasta menee rakennusten lämmittämiseen ja jäähdytykseen, siksi energiatehokkuus on avainasemassa. 75 % Euroopan rakennuskannasta on kuitenkin vielä energiatehotonta.

Šefčovičin vision mukaan tulevaisuuden energia on turvallista, kilpailukykyistä ja kestävää:
– Tulevaisuudessa sekä energian tuotantotapojen että energian käyttötapojen tulee muuttua, hän totesi.
– Energian tuotantotapojen on perustuttava maiden maantieteelliseen sijaintiin ja uusiutuviin energianlähteisiin. Myös energianjakelussa on edistyttävä. Energiaunionia ei voi rakentaa ainoastaan Brysselissä, vaan kaikkien on oltava siinä mukana, niin liike-elämän kuin kansalaistenkin.
– Kansalaisten on oltava keskiössä siinä mielessä, että heidän on kuluttajanäkökannalta nähtävä hyöty ja pystyttävä valitsemaan keneltä ostavat käyttämänsä energian.

Kasvun karavaani3 600pxKasvun karavaani4 600px

Panelistit Michael Björkman, Danfoss Drives (yläkuva vas.), Heikki Uusitalo, ABB, Kari Hietanen, Wärtsilä, Petri Sarvamaa, MEP (alakuva vas.), Heidi Hiltunen, EU-komissio.

Growing Business -seminaarissa Academillissa kuultiin myös Šefčovičin puheenvuoron jälkeen paneelikeskustelu, johon osallistui muun muassa ABB Oy:n CTO Heikki Uusitalo, joka painotti, että energian kustannustehokkaan varastoinnin ongelma on pystyttävä ratkaisemaan nyt, kun tuulivoimalla on jo olemassa vakiintuneet markkinat.

Panelisteista Michael Björkman, Danfoss Drives, muistutti, että ansaintamekanismi uusiutuvan energian tuotannossa on selvitettävä: Kuka maksaa mitä ja kenelle?

MEP Petri Sarvamaan mukaan on ratkaistava se, miten kokonaisuutta pyörittämään saadaan markkinat eikä energian saamat tuet, sillä edes energiapolitiikassa ei markkinoita kannata ohjailla liikaa. Seuraava energia-innovaatio löytynee liikkuvuudesta. Innovaatioiden ja teknologian rahoitus EU:ssä onkin Sarvamaan mielestä todella tärkeää. Hän painotti paneelikeskustelussa myös sitä, miten energiaunioni toteutuessaan voi tuoda töitä ja kasvua Suomeen.

MEP Miapetra Kumpula-Natri sai ylpeänä kehua kotikaupunkiaan, joka on Suomen edelläkävijä energiaratkaisuissa. Vaasan seudun energiakeskittymän kasvu on saatu aikaan yhteistyöllä, jossa pienet ja suuret yritykset tukevat toisiaan.

Kasvun karavaani5 600pxMEP Miapetra Kumpula-Natri